Impulzus Napló - A világ minden fájdalma

2020. szeptember 10. 10:00 - FCs.

Az Impulzus 136. adásában A világ minden fájdalma című epizódról beszélgettünk, melyben Kirk, Spock és McCoy egy idegen laboratóriumba kerülnek, amikor a Minara II kutatócsoportját próbálják kimenekíteni a növekvő nóvakitörések veszélyzónájából. A halálra ítélt bolygó felszíne alatt egy különös, empatikus élőlénnyel találkoznak, aki az elszenvedett sérüléseket képes a saját részévé tenni, jelentősen feljavítva az adott személy egészségi állapotát. A földalatti labort üzemeltető idegenek azonban szörnyű kísérletnek vetik alá az arra járókat, valamint az empatát.

star_trek_the_original_series_s03e12_original_1080p_bluray_x264-mars_mkv_snapshot_26_52_939.png

Az epizódot író Joyce Muskat egyike volt annak a négy rajongónak, akiknek a történetei bekerültek az eredeti sorozatba. A másik három író David Gerrold, Judy Burns és Jean Lisette Aroeste voltak. Muskat váratlanul érkező történetét a társ-producer, Robert Justman olvasta el, majd javasolta a döntéshozóknak, hogy vásárolják meg.

A rendezésre eredetileg John Meredyth Lucas-t kérték volna fel - ezzel együtt A kőűrhajó (For the World Is Hollow and I Have Touched the Sky, TOS 3x08) című epizódhoz is - ő azonban túllépte a rendelkezésre álló időt A vonakodó menyasszony (Elaan of Troyius, TOS 3x13) készítésénél (bár az epizód később látható ebben az évadban, a forgatás korábban zajlott). Ezt a vezetőség nagyon nem szerette (a másik megbízható Star Trek rendezőt, Ralph Senensky-t is emiatt rúgták ki), a Paramount döntéshozója, Douglas S. Cramer ezért megvétózta Lucas további közreműködését.

Robert Justman ekkor ajánlotta John Erman-t, aki a 60-as években futó Végtelen határokban (The Outer Limits) már rendezett egy egészen hasonló epizódot, aminek Nightmare volt a címe - ebben szintén idegenek kínoztak embereket, ugyanúgy minimalista díszletek között. Itt Robert Justman volt a rendezőasszisztens, innen ered a kapcsolat. Erman egyébként nem volt megelégedve a Star Trek készítésének a körülményeivel, így nem szeretett volna újabb rendezésekkel visszatérni a sorozathoz.

Valójában ez volt Jerry Finnerman utolsó epizódja, aki a sorozat vezető operatőre (director of photography) volt a Pókerjátszma (The Corbomite Maneuver, TOS 1x10) óta. A gyártási sorrendben a Mint a pók hálójában (The Tholian Web, TOS 3x09) volt a következő epizód, ahol az addigi kameraman (camera operator), Al Francis vette át a helyét.

star_trek_the_original_series_s03e12_original_1080p_bluray_x264-mars_mkv_snapshot_33_35_434.png

Az epizódban szereplő színészek, valamint a készítők szép emlékeket őriznek a forgatásról, valamint a megvalósult produkcióról. DeForest Kelley például a kedvenc epizódjaként nevezte meg A világ minden fájdalmát:

“Nagyon drámaira sikerült a megvalósítás, az egész stúdió be lett sötétítve. A gyártás és filmezés szempontjából meglehetősen egyedi lett.”

A sötét hangulat, valamint a kínzás miatt egyébként a Platón mostohagyermekei (Plato's Stepchildren, TOS 3x10), valamint Az őrült (Whom Gods Destroy, TOS 3x14), és a Miri (Miri, TOS 1x08) című epizódok mellett ezt a részt sem lehetett látni az Egyesült Királyságban a 90-es évekig. A szélesebb közönségnek 1994 január 5-ig kellett várnia az epizódra, előtte az előfizetős Sky One műsorán ment.

A néma empata, Gem szerepében látható Kathryn Hays szintén kellemes benyomásokat szerzett a forgatási munkálatok során:

“Mindig is érdekes szerepnek tartottam. Imádtam, eljátszani. Technikailag is rendkívül érdekes volt. Technikai szempontból ez a sorozat amúgy is lenyűgöző volt. Teljesen más volt, mint a többi sorozat.”

A trükkök egyébként a színészek számára is kihívást hordoztak, a legnagyobb terhet pedig pont Hays kapta: amikor Gem “átveszi a keléseket” a színésznőt rögzíteni kellett, a tökéletes mozdulatlanság érdekében valószínűleg teljesen leszíjazták. Amíg a makeup és a stop-motion felvételek elkészültek, ebben a helyzetben kellett maradnia. A pár másodperces jelenet több órányi filmezést vett igénybe.

Mivel úgy éreztem, hogy az üzenete maradéktalanul átjött, a végeredménnyel a történet írója, Joyce Muskat is elégedett volt:

“Amikor megnéztem, jó sok változtatást láttam. De a Gem sztoriszál ugyanaz maradt, az intenzív alapszituáció, melyben a négy főhős interakciója zajlik, szintén. Nagyon elégedett voltam.”

Az Impulzus 136. adásában A világ minden fájdalma további érdekességeiről, valamint a magyar szinkronos tapasztalatainkról is beszélgetünk:

A műsor adásoldalához ide kattintva juthattok el, ahol a podcastet többféle platformon is hallgathatjátok, illetve feliratkozhattok.

Űrszekerek Közösségi Flotta a Facebookon is!

Űrszekerek Közösségi Flotta // Memory Alpha

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr6716195996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása