Impulzus Napló - Mint a pók hálójában

2020. augusztus 13. 11:00 - FCs.

Az Impulzus 133. adásában a Mint a pók hálójában című epizódról beszélgettünk, melyben a párhuzamos dimenziók különös átfedése miatt instabil állapotba kerül a Defiant, Kirk pedig az éppen eltűnő csillaghajó hídján reked. Míg Spock a kapitány megmentése érdekében a rejtélyes téranomália következő felbukkanására vár, az ellenséges tholiánok energiahálót szőnek az Enterprise köré, a helyi viszonyok ráadásul a legénység mentális állapotát is befolyásolják, ami miatt egyre több ember az életveszélyes őrület határára sodródik.

star_trek_the_original_series_s03e09_original_1080p_bluray_x264-mars_mkv_snapshot_36_29_892.png

Az epizód elkészítése nem zajlott zökkenőmentesen, ugyanis a rendezéshez Ralph Senensky kezdett hozzá, de időközben kirúgták a produkciótól. Az ő helyét Herb Wallerstein vette át, akinek a neve a stáblistában olvasható. Senensky túllépte a forgatásra szánt időt, saját visszaemlékezésében pedig leírja, hogy az új védőruhák elhúzódó készítése miatt folyamatosan át kellett ütemezni a beosztást, ami jelentős csúszáshoz vezetett. Az ilyen késés a produkció vezetőinél főbenjáró bűnnek számított, a munkálatok harmadik napján pedig a sorozat akkori vezető producere, Fred Freiberger elbocsátotta a rendezőt.

Igaz, hogy ezúttal meggyőzőbb védőruhák készültek, mint a Gátlások nélkül (The Naked Time, TOS 1x04) méhész felszerelései, az első ruhapróbák azonban nem zajlottak le időben, a szkafandereket viselő színészek így csak szép lassan és apránként érkeztek meg a díszletekbe, a felhalmozott késlekedést ráadásul az a kellemetlen körülmény is fokozta, hogy a ruhákon nem volt cipzár, ez pedig hosszú öltöztetési procedúrákat eredményezett a mosdólátogatások alkalmával.

A munkát a szkafanderek mellett az a tény is nehezítette, hogy Jerry Finnerman, a sorozat vezető operatőre (director of photography) ennél az epizódnál már nem volt jelen, helyét az addigi kameraman (camera operator), Al Francis vette át. Francis közel sem volt még olyan tapasztalt ebben a munkakörben, mint elődje, az epizód forgatása ráadásul bonyolult volt, amit a váratlan módosítások is jócskán hátráltattak.

Ralph Senensky egy megbízható és mindig ötletes megoldásokkal kísérletező rendező volt a Star Trekben, és bár távozását jelentős médiafelhajtás és botrány kísérte, az Amerikai Rendezők Céhe mindvégig kiállt mellette, Gene Roddenberry pedig bosszús volt a történtek miatt, és telefonon fejezte ki sajnálatát és együttérzését. Igaz, hogy Senensky a távozása után nem szerette volna, hogy az ő neve is szerepeljen a stáblistában, a hosszú évtizedek alatt azonban számos oknyomozó riporter, stúdiófelvétel, és nem utolsó sorban maga az internet is lehetővé tette, hogy a közvélemény számára ez a kitűnő epizód mégiscsak egybeforrjon Ralph Senensky nevével, és jól megérdemelt rajongói elismerést kaphasson addigi munkájáért.

star_trek_the_original_series_s03e09_original_1080p_bluray_x264-mars_mkv_snapshot_10_47_647.png

Az epizódot Judy Burns írta, aki akkoriban szabadúszó volt, a történet kidolgozásában pedig férje, Chet Richards is segített. Az írónőnek nem voltak nagy ambíciói ezen a területen, csupán szeretett volna rövid idő alatt sok pénzt keresni, hogy el tudjon utazni egy afrikai tanulmányútra. Burns későbbi aktivitása azt mutatja, hogy nem távolodott el az írástól, sőt, még Roddenberry világához is visszatért, hiszen 2017-ben a Star Trek: Continues című rajongói sorozathoz is készített egy forgatókönyvet, ezzel pedig keretbe is foglalta a saját munkásságát.

Az írónő olyan szellemeket talált ki a kezdeti verzióban, amik az Enterprise körül lebegtek, Roddenberry azonban emlékeztette őt az íróknak szóló szabályzatra, ami egyértelműen kimondja, hogy a történeteknek a tudományra kell támaszkodniuk, és nem tartalmazhatnak megmagyarázhatatlan, misztikus túlvilági lényeket. Ennél fogva Burns kitalálta az interdimenzionális átfedést, ami megalapozta az ijesztően lebegő Kirk kapitány jelenlétét.

További változások, hogy az anomáliában talált hajó eredetileg USS Scimitar lett volna, ezt módosították Defiantra, a thólián parancsnok neve LoCene helyett Loskene lett, az átszálló csapat pedig személyes erőtereket használt volna (amiket ugyanazzal az övvel lehetett volna aktiválni, amik a későbbi rajzfilmsorozatban tűntek fel), ehelyett viszont a korábban említett védőruhákat készítették el.

Nem csak a rajongók körében népszerű az epizód, hiszen Nichelle Nichols a Szőrös veszedelem (The Trouble with Tribbles, TOS 2x15) mellett ezt a történetet jelöli meg egyik kedvenceként, aki így emlékezett vissza a szerepére:

“Azt hittük, hogy Kirk meghalt, de megjelent és ott lebegett az én kabinomban. Jól éreztük magunkat, természetesen mindig örültem neki, amikor nem az egyenruhámban kellett szerepelnem.”

star_trek_the_original_series_s03e09_original_1080p_bluray_x264-mars_mkv_snapshot_31_44_838.png

Mike Sussman, az Enterprise sorozat írója szerint a Párhuzamos dimenzió (In a Mirror, Darkly - part 1 & 2, ENT 4x18 & 19) duplaepizód a Tükröm, tükröm (Mirror, Mirror, TOS 2x04) előzménye, és a Mint a pók hálójában (The Tholian Web, TOS 3x09) folytatása. Ez utóbbi két epizód Sussman két kedvenc története az eredeti sorozatból, amiket így alkalma nyílt “összekötni” és megvalósítani a saját tüköruniverzumos elképezlésében. Bár a Defiant legénysége az eredeti sorozatban még nem kapott külön jelvényt, a szóban forgó Enterprise folytatásban ezt pótolták.

Az eredeti sorozatban ez a harmadik olyan alkalom, hogy az Enterprise egy Constitution osztályú hajóval találkozik, amin ráadásul az egész legénység halott. Korábban A végítélet fegyvere (The Doomsday Machine, TOS 2x06), valamint a Csalóka halhatatlanság (The Omega Glory, TOS 2x23) mutatott be hasonlóan baljós körülményeket. A tökéletes komputer (The Ultimate Computer, TOS 2x24) végére az Excalibur legénysége is megfogyatkozik, Az immunitás szindrómában (The Immunity Syndrome, TOS 2x18) pedig Spock érzékeli egy Constitution osztályú hajó teljes pusztulását.

Furcsa, hogy Spock nem tud korábban történt zendülésekről a Csillagflottában, ez alapján úgy tűnik, hogy jótékonyan megfeledkezett az Édenkert kis szépséghibával (This Side of Paradise, TOS 1x24) című epizód történéseiről, és a Garth kapitányról felelevenített múltról, ami az Az őrült (Whom Gods Destroy, TOS 3x14) című epizódban derül ki a nézők számára. A Vissza a tiltott bolygóra (The Menagerie, Part 1 & 2, TOS 1x11 & 12) című duplaepizódban maga Spock zendül, a Discoveryben történtek pedig minden bizonnyal a jól dokumentált múlt részei lehetnek - igaz, ez utóbbiról a készítők akkoriban még nem tudhattak.

Az Impulzus 133. adásában a Mint a pók hálójában további érdekességeiről, valamint a magyar szinkronos tapasztalatainkról is beszélgetünk:

A műsor adásoldalához ide kattintva juthattok el, ahol a podcastet többféle platformon is hallgathatjátok, illetve feliratkozhattok.

Űrszekerek Közösségi Flotta a Facebookon is!

Űrszekerek Közösségi Flotta // Memory Alpha

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr8816127632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása