Impulzus Napló - Kísért a vadnyugat

2020. július 23. 10:00 - Ariana // vendégblogger

Az Impulzus 130. adásában a Kísért a vadnyugat című epizódról beszélgettünk, melyben átrongyol a melkotok által kihelyezett figyelmeztető bóján az ismeretlen területeket felfedező Kirk kapitány, akinek feladata, hogy mindenáron felvegye a kapcsolatot a helyiekkel: a barátságtalanul reagáló idegenek a leszállócsapatot a saját elméjéből létrehozott vadnyugati környezetbe helyezik, ráadásul a történelem vesztes oldalán álló Clantonok bőrébe, akiknek csak pár órája maradt hátra az Earp-fivérek hírhedt leszámolásáig.

star_trek_the_original_series_s03e06_original_1080p_bluray_x264-mars_mkv_snapshot_21_05_807.png

Vadnyugati rémálom vörösben

Az Enterprise egy különös bóját talál, ami követi őket az űrben. Életjel nincs. Először semmi reakció, majd egy hang felhívja a figyelmüket, hogy behatoltak a melkotok életterébe, és azonnal forduljanak vissza. Ami különös, mindenki a saját anyanyelvén hallotta a fenyegetést. Telepata fajjal van dolguk, ami veszélyes lehet. Ám a kapitány elszánt, küldetéséhez híven, fel akarja venni velük a kapcsolatot. A Melkot titokzatos faj, még senki nem lépett kapcsolatba velük.

A továbbiakban Kirk üzenete süket fülekre talál, ám a kapitány döntése szerint folytatják útjukat a bolygó felé. Lesugároznak. Ködös területre érkeznek, noha a hajó érzékelői szerint nem lett volna szabad ott ködnek lennie. Semmiféle műszerük nem működik. Egy világító szemű, kígyóra emlékeztető valami szól hozzájuk, és nincs jókedvében. Nem mentek el, tehát meg kell halniuk, mivel kívülállók. Kirknek kell eldöntenie, hogyan halnak meg. Az ítélet hamar megszületett.

Egy villanás, és egy vadnyugati városkában találják magukat, kezükben fézer helyett hatlövetűt szorongatva. De valami nem stimmel. A házaknak jóformán csak a homlokzata létezik, beljebb az igencsak csekély berendezésük szabad ég alatt van. Mármint, ha égnek lehet nevezni azt a pirosságot, aminek hála olyan, mintha alkonyat lenne. Minden irreálisnak tűnik. Az egyik épület oldalán meglátnak egy újságot. Annak tanúsága szerint 1881. október 26. van, a helyszín Tombstone, Arizona.

Spock szerint a melkot olvasott Kirk gondolataiban, így választott helyet és időt. Kirk ősei telepesek voltak a vadnyugaton. Az irodából kilép a sheriff, és régi ismerősként köszönti őket. Örül a jelenlétüknek, mondván, ők majd móresre tanítanak valakiket. Mikor megkérdezik, ismeri-e őket, csak nevet, mondván: Johnny Behan érti a tréfát. Távozása után, az általa mondott keresztnevekből rájönnek, hogy Kirk Ike Clanton, Scotty Billy Clanton, a doki, mint Tom McLaury, Spock Frank McLaury és Chekov Billy Claiborne. Ezáltal már arra is rájönnek, miért vannak ott. A Clanton banda akkoriban harcolt a városért az Earp testvérekkel és Doc Holliday-jel. És sajnos, eszerint most ők vannak a vesztes oldalon.

star_trek_the_original_series_s03e06_original_1080p_bluray_x264-mars_mkv_snapshot_12_15_3062.png

A kocsmából kilöknek valakit, majd nyomban lelövik. Meghal. Ez után a biztató kezdet után, mi mást is tehetnének, hogy bemennek eme barátságos intézménybe. Ha már ott vannak, nem csak a kocsmáros fogadja őket szívesen, a helyi bártündér rögtön jól megölelgeti Chekovot, amit az orosz szívesen fogad. A lányka félti őt, és tőle rögtön megtudják, ki volt az iménti lövöldöző: nem más, mint Morgan Earp, a testvérek közül a leggyorsabb lövő. Kirk alaposan meg is bámulja a nevezetes személyt, míg Spock fel nem világosítja, hogy ez akkoriban kihívás volt, és jobban teszi, ha leül. Morgan mégis odamegy, és elrántja a lányt, Sylviát Chekov/Billy mellől. Kirk békítőleg lép fel, és Earp, mivel egyedül van, elpályázik, ám előbb még, természetesen megfenyegeti őket. A lányka összecsókolgatja Chekovot, aki nem tiltakozik.

Megállapítják, ha minden a történelem szerint megy, az Earp-ök megölik a Clanton bandát délután ötkor, az O.K. Coralnél. Úgy gondolják, elég, ha csak nem lesznek ott. A kapitány ezek után odamegy a csaposhoz, és komolyan bemutatkozik neki, ám az kiröhögi. Reménytelen. Kirk ezután bemegy a szövetségi Marsall irodába, és közli az ott lévő két Earp fivérrel, ki ő, és, hogy nem akarnak harcolni. Nem veszik komolyan. Persze itt is megkapja a magáét, némi pofon, és fenyegetés képében. Ha délután ötkor még a városban vannak, végük!

Megpróbálják elhagyni a várost, ám ott erőtér fogadja őket. Az idő pedig telik. Nyugtató készítését tervezik, amit gázgránáttal juttatnak célba, elkábítani az ellenfeleiket. A doki célba veszi a helyi orvost, és minden teketória nélkül elkezd válogatni az orvosságos szekrényében. Azért az ott lévő emberkétől megkérdezi, elviheti-e őket, mire az a székben látszólag foghúzásra váró emberre mutat: Minden az övé. McCoy nem túl nagy örömmel veszi tudomásul a személyét, sikerült pont Doc Holliday-be beleszaladnia. Aki kezébe nyomja az orvosi táskáját, és természetesen nem késik felvilágosítani, ki és mi vár rájuk délután ötkor az O.K. Corralnél.

star_trek_the_original_series_s03e06_original_1080p_bluray_x264-mars_mkv_snapshot_26_31_155.png

Chekov bevásárol egy tök üres üzletben (vajon miből, hiszen nemcsak áru nincs, de pénzük sem), az üzlet előtt a lány, Sylvia várja, aki a közeli táncmulatságot és az esküvőt tervezgeti. Az orosz tiltakozik. Befut Morgan, és egyszerűen lelövi a tisztet. McCoy már csak a halálát tudja megállapítani.

Nincs kétség, minden véresen komoly. A három Earp készen áll a harcra, ám a tiszteknek van annyi eszük, hogy lelépjenek, még nincs itt az idő. Később a kocsmában gyászolnak, és Spock érzéketlen viselkedését elemzik. A vulkáni azt mondja, valamikor pont Billy Claiborne volt az egyetlen, aki túlélte a párbajt. Talán mégsem megváltoztathatatlan a történelem? De a tárgyalás a Marsallokkal reménytelen. Talán a sheriff le tudná állítani a dolgot. Ám a törvény embere nem akar segíteni, mert úgy érzi, joguk van megbosszulni Billyt. Kirk nem akar ölni, de a sheriff hajthatatlan.

A gázgránát készen áll. Tesztelni kellene. Scotty vállalja, mivel ötre fel is ébredne. Beleszagol, de semmi. Pedig hatnia kellene, amin Spock elgondolkodik. Kirk szerint már csak az segít, ha ott maradnak, ám helyszínváltás, és már ott is vannak a párbaj helyszínén. Elmenni nem tudnak, erőterek miatt. Spock szerint, ami itt van, nem valóságos, csak ők tekintik annak, Chekov is azért halt meg, mert elhitte, hogy a golyó megölheti. Ám, mivel az emberek nem olyan fegyelmezettek, mint a vulkániak, Spock minden tiszttel tudategyesítést végez, hogy meggyőzze őket, minden csak káprázat.

Mire megérkeznek az Earp testvérek és Doc Holliday, már készen állnak. A vadnyugat hősei hiába lőnek rájuk. Kirk legyűri egyiküket. Kis híján lelövi, de aztán mégsem, mert nem akar ölni. Hirtelen váltás, az Enterprise fedélzetén találják magukat. Chekov is él és jól van, ami mindenkit meglep. Úgy tűnik, azért maradt életben, mert az összes vadnyugati dologból csak a lány létezését hitte el igazán. Valamint úgy látszik, valójában el sem mozdultak a hajóról, csak azt hitték.

A melkotok bójája felrobban, ám nem árt a hajónak. A képernyőn felbukkan az idegen lény, és azt mondja, Kirk nem akart ölni. Vajon fajának többi tagja is ilyen? Mikor igenlő választ kap, meghívja őket a bolygóra, ahol ezúttal nem fenyegeti őket semmi veszély. Spock szerint a városban Kirk meg akarta ölni Wyatt Earp-öt. A kapitány egyetért. A vulkáni szerint az ember tehát kész ölni. Felettese véleménye szerint a vadnyugat korában kész volt. Az elsőtiszt csodálkozik, hogy az emberiség egyáltalán fennmaradt. Kirk szerint felülemelkedtünk erőszakos ösztöneinken.

star_trek_the_original_series_s03e06_original_1080p_bluray_x264-mars_mkv_snapshot_28_24_849.png

Érdekességek, háttérinformációk:

  • Valójában ez az első epizód, melyet a harmadik évadhoz gyártottak. Az eredeti címe The Last Gunfight (Az utolsó tűzharc) lett volna. A televíziós vetítés pont az O.K. Corral tűzharc 87. évfordulója előtti napon történt.
  • Ez egyike annak a három epizódnak, melyekből kiderül, hogy Uhura nyelve a szuahéli. A másik kettő a Veszélyeztetett egyedek (The Man Trap, TOS 1x01) és a Nomád (The Changeling, TOS 2x03).
  • A második évad végén Gene Roddenberry és az NBC döntéshozói között már folyt a párbeszéd, hogy Chekov több szerepet kellene kapjon a harmadik évadban. A készítők ebben az epizódban ennek eleget is tettek. Ritka alkalom, hogy az ügyeletes szépséget nem Kirk, de még csak nem is Spock hódítja meg. Jó kiugrási lehetőség az orosz fiúnak, bár nem volt benne sok köszönet.
  • A „Válasszatok halált!” később visszaköszön a Szellemirtók első részének végén, ahol szintén gondolatokból olvassák ki, hogy lehetne megölni a szellemirtókat.
  • A vadnyugat díszlete a kevés pénz miatt lett ilyen minimalista, bár jól megindokolták, és néhány kritikusnak még tetszett is. Az eredeti elképzelés szerint a forgatás egy létező, kültéri western díszletben történt volna, a stáb utazása azonban nem fért bele a költségvetésbe, a munkálatokat a helyi stúdióban kellett megoldani. A félig elkészített város (ami Kirk fejéből pattan ki) már a koncepció szintjén is megjelent a módosított forgatókönyvben, ami lehetővé tette, hogy az epizód beleférjen a szűkös limitbe. A díszleteket Matt Jefferies tervezte, ami az eredeti sorozat egyetlen szürrealista helyszíne. Meglepő, hogy a sheriff táblája a Star Trek főcím betűtípusával készült, ami még jobban erősíti az érzést, hogy nem a valóságot látjuk.
  • A The World of Star Trek intejújában James Doohan elárulja, hogy nem volt megelégedve Scotty új frizurájával, ami ebben az évadban debütált. Hozzátette, hogy nem az ő ötlete volt, és semmit sem tudott tenni ellene. Szerencsére a későbbi epizódokban az Elvis frizura eltűnt.
  • DeForest Kelley, Charles Seel és Gregg Palmer nem volt járatlan a western műfajban. Kelley korábban a You Are There című sorozat egyik epizódjában alakította Ike Clantont, az Újra szól a hatlövetűben pedig Morgan Earp-öt. Az epizód Morgan Earp-je, Rex Holman később a Star Trek V-ben is feltűnik, méghozzá a történet elején ő J'onn a Nimbus III felszínén, akit Sybok először megkörnyékez.
  • A híressé vált párbajról már sok alaposan kiszínezett filmet csináltak, ezek közé tartozik az Újra szól a hatlövetű, A préri kapitánya vagy a Fegyverek órája.
  • Az eredeti párbajt az O.K. Corralnél a Clanton klánból ketten élték túl, Ike Clanton és Billy Claiborne, mivel mind a ketten elszaladtak a harc elől. Ike később feljelentette az Earpőket, ám a testvéreket felmentette a bíróság.

Az Impulzus 130. adásában a Kísért a vadnyugat további érdekességeiről, valamint a magyar szinkronos tapasztalatainkról is beszélgetünk:

A műsor adásoldalához ide kattintva juthattok el, ahol a podcastet többféle platformon is hallgathatjátok, illetve feliratkozhattok.

Űrszekerek Közösségi Flotta a Facebookon is!

Űrszekerek Közösségi Flotta // Memory Alpha

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr616036208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása