Impulzus napló – A tökéletes computer

2020. május 19. 13:00 - FCs.

Az Impulzus 121. adásában ’A tökéletes computer’ című epizódról beszélgettünk, melyben Enwright flottaparancsnok egy űrállomáshoz szólítja az Enterprise legénységét, Kirk pedig csak a helyszínen kap magyarázatot a sürgető hívás okára: Dr. Daystrom, a duotronikus számítástechnika kimagasló tudósa egy olyan vezérlőegységet tervezett a csillaghajók számára, ami teljes egészében átveszi a legénységtől az irányítást. Az első titkos tesztelés az Enterprise fedélzetén történik, amikor azonban a Lexington, az Excalibur, a Hood és a Potemkin szimulált támadásokkal lepik meg a multitronikus egységet, a számítógép éles válaszreakciókkal reagál, amivel nem csak jelentős anyagi károkat okoz, de számos emberéletet is súlyosan veszélybe sodor.

photo0110.jpg

Matek a négy fal között

Az alaptörténetet Laurence N. Wolfe írta, aki igazából matematikus, a showbizniszben történt ideiglenes kitérőjének pedig ez az egyetlen epizód állít emléket, így a szerző IMDB adatlapja a könnyen áttekinthető kategóriába esik. Az ő elképzeléseiben azonban sokkal nagyobb szerepet kapott az M-5 számítógép, valamint Dr. Daystrom személye, a főszereplők és az Enterprise legénysége viszont alig bukkantak volna fel.

Természetesen a producerek más arányokat képzeltek el, ennek megfelelően jelentős módosításokat kellett eszközölni: az újraírást ezúttal is Dorothy Fontana végezte, aki nagyobb szerepet adott a sorozat főhőseinek, de emellett még azzal a mellékszállal is kiegészítette a történetet, melyben Kirk kapitány úgy érzi, hogy a számítógép egyenesen az ő állására pályázik. Az epizód egyébként nem is titkoltan azokra utal, akik a 60-as években a növekvő gépesítés miatt veszítették el munkahelyeiket.

A producer, John Meredyth Lucas elsősorban azért vásárolta meg Wolfe forgatókönyvét, mert az olcsó és egyszerű megvalósíthatóság lehetőségét látta benne. A könnyűnek ígérkező munka ráadásul annyira fellelkesítette, hogy még a rendezést is magára vállalta. Való igaz, a ’The Ultimate Computer’ egy igazi „bottle show”, ami azt jelenti, hogy a rendelkezésre álló díszletek és eszközök segítségével tökéletesen leforgatható, az esetleges vendégszereplőkön, valamint az alkalmazott effekteken kívül pedig szinte semmilyen extra ráfordítást nem igényel.

A hasonló típusú „hajóba zárt” cselekmény később is a producerek közkedvelt formátuma marad, ami az évadok tervezésénél mindig jól jön, hogyha a nadrágszíjat már elkerülhetetlenül meg kell húzni. A ’The Ultimate Computer’ azonban a kritikák és a közönség visszajelzése szerint a tökéletes „bottle” epizód, amely kiválóan gazdálkodik a szűken használt erőforrásokkal, a nézők figyelmét pedig nem a látvánnyal, hanem a minőségi párbeszédekkel, az elgondolkodtató fordulatokkal, valamint a lenyűgöző karakterpillanatokkal köti le.

star_trek_the_original_series_s02e24_original_1080p_bluray_x264-mars_mkv_snapshot_28_36_203.png

Scotty, a hangember

Az említett spóroláshoz a Montgomery Scott szerepében látható James Doohan maga is sokszor hozzájárul, hiszen általában olyan szereplőknek adja a hangját, akikkel emberi alakban nem találkozhatunk, vagy például vendégekként jelennek meg a rajzfilmsorozatban. Ebben az epizódban az M-5 számítógépet szólaltatja meg, de az epizód elején bejelentkező Enwright flottaparancsnok hangját is Doohan adja: természetesen a színész olyan karakterek életre keltésében is gyakran közreműködik, akik a képernyőn nem láthatók, bár ezek legtöbbször annyira kis szerepek, hogy a stáblistában nem kapnak külön említést.

Korábban a ’Visszatérés a holnapba’ (Return to Tomorrow, TOS 2x20) történései során hallhattuk, ahol ő volt Sargon, aki néha Kirk testében tapasztalhatta meg az anyagi létezés varázsát (a magyar nézők itt egyedülálló módon Csuja Imre hangján hallhatták megszólalni William Shatnert), ezen kívül pedig a harmadik évad ’Kísért a vadnyugat’ (Spectre of the Gun, TOS 3x06) valamint ’A kő űrhajó’ (For the World is Hollow and I Have Touched the Sky, TOS 3x08) című epizódjaiban is lesznek szinkronszerepei.

Mivel rutinosan bánik saját hangjával, és Scotty szerepéhez erős akcentust alkalmaz, a beugró szerepekben nemigen lehet felismerni. Scotty stílusa egyébként még a második világháborúban ragadt a színészre, melyre így emlékezett vissza:

„Úgy gondoltam, hogy Scotty aberdeeni akcentussal fog beszélni, amit még akkor tanultam, amikor Angliába küldtek a háborúban. Amikor ott voltam, megismertem egy aberdeeni fickót, akinek kezdetben egy szavát sem értettem. De idővel megtanultam tőle, és ezt az akcentust használtam Scotty esetében.”

star_trek_the_original_series_s02e24_original_1080p_bluray_x264-mars_mkv_snapshot_21_44_647.png

Orvos vagyok, nem tanácsadó… vagy mégis?

„Korunk számítástechnikájának legnagyobb hiányossága, hogy a hajóorvost egy computerprogram sem tudja kiiktatni.”

Bár Spock ezzel arra céloz, hogy egy orvos személye nem helyettesíthető a hajón, a Voyager sorozatban már láthatjuk, hogy a 24. században megjelennek az orvosi segédhologrammok. Igaz ugyan, hogy ők kisegítő személyzetnek lettek tervezve, és nem a „hús-vér” orvosok leváltására, de a Voyager fedélzetén üzemelő holodoki majdnem teljesen egyedül látja el az egész legénységet. Kes és Tom ugyan szorgosan besegít, de a munka oroszlánrésze kétségkívül őrá hárul.

Az epizód vonatkozásában egyébként Michelle Erica Green erősen kiemeli a hajóorvos szerepét, hiszen Dr. McCoy markáns jelenlétét a következő szavakkal méltatta a Trek Today hasábjain:

„Nem vagyok benne biztos, hogy létezik jobb epizód Dr. McCoy számára, mint a The Ultimate Computer, pedig egyetlen beteget sem kell kezelnie a gyengélkedőn. Sokkal jobban játssza a tanácsadót, mint Deanna Troi valaha, emellett végső diadalt arat Spock felett abban a vitában, melyben a logikátlanul viselkedő emberek és a racionális gépi gondolkodás csapnak össze."

A „bárpultos orvos” nem először, és nem is utoljára jelenik meg a Star Trekben: ’A kísérlet’ (The Cage, TOS 1x00) című epizódban Dr. Boyce próbálja megvigasztalni a lelki hullámvölgyben tartózkodó Pike kapitányt egy kellemes italozással, a ’Mindenen túl’ (Beyond) című Kelvin-moziban pedig a Karl Urban által megformált McCoy köszönti fel Kirk kapitányt a közelgő születésnapja alkalmából. Természetesen a romulán sört hozó McCoy dokiról sem érdemes megfeledkezni a Khan haragjában (Wrath of Khan).

star_trek_the_original_series_s02e24_original_1080p_bluray_x264-mars_mkv_snapshot_39_56_803.png

Nem végfelhasználónak való vidék

A ’Vissza a tiltott bolygóra’ (The Menagerie I-II., TOS 1x11 és 1x12) című duplaepizódból kiderül, hogy a „Hetes általános parancs” megszegése halálbüntetést von maga után (ez a Talos IV látogatására vonatkozik). Az M-5 egység szavaiból ítélve úgy tűnik, hogy a gyilkosság esetén szintén halálbüntetést kell kiszabni, habár az is előfordulhat, hogy az előző esettől eltérően ez nem egy Csillagfotta direktíva, hanem Dr. Daystrom nézete, hiszen a számítógép az ő gondolkodásmódját vette át. Ezt erősíti az az állítása is, miszerint „Isten és az ember törvényei szerint gyilkolni tilos.”

Alex Knapp így jellemezte az M-5 szerepét, és magát az epizódot a Forbes 2011-es kritikájában:

„Ez egy bámulatos történet, főleg, ha figyelembe vesszük az epizód korát. Megelőzve HAL-t öt évvel, M-5 képében egy olyan számítógép mutatkozik be, amely tanul és alkalmazkodik, miközben az Enterprise-t irányítja egy teszt során. Persze, a dolgok nem alakulnak túl jól, de ez egy érdekfeszítő felfedezése az emberi és gépi intelligencia közötti különbségnek. Emellett azokra az emberekre is utal, akik a gépek miatt veszítették el a munkájukat. Ráadásul ez egyike azoknak az alkalmaknak, amikor James T. Kirk lebeszél egy számítógépet a tervéről.”

Valóban, Kirk már negyedik alkalommal dumál halálra egy számítógépet, korábban a ’Nomád’ (The Changeling, TOS 2x03), ’Az Archonok visszatérnek’ (The Return of the Archons, TOS 1x21), és az ’Én, Első Mudd’ (I, Mudd, TOS, 2x08)’ epizódokban történt ilyen.

M-5 mellett William Marshall vendégszereplését is a legjobbak között tartják számon, a SyFy Wire például a következőket írta Dr. Daystrom karakteréről:

„Mélyen zengő hangjával és ijesztő magasságával William Marshall markáns része az epizódnak, és alkalmasabb már nem is lehetne Dr. Daystrom szerepére, a zseniális, ugyanakkor szeszélyes tudósra, aki most az Enterprise-t használja, hogy tesztelje a legújabb alkotását, az M-5 egységet. Amikor azonban M-5 viselkedése instabillá válik – ami alkotója saját személyiségét hordozza - a feltaláló és a gépezet egyaránt elkezd szétesni. Marshall egyszerre intenzív és rémisztő, aki fokozatosan megőrül a büszkeségtől és a megalomániától, a meggyötört alakítása pedig a Trek legjobb antihősei közé emeli Daystromot.”

star_trek_the_original_series_s02e24_original_1080p_bluray_x264-mars_mkv_snapshot_00_53_647.png

Visszatérők

Barry Russo, aki jelen esetben Wesley flottaparancsnokot játssza, korábban már feltűnt a ’Rém a sötétből’ (The Devil in the Dark, TOS 1x25) című epizódban. Ott Giotto szerepében láthattuk, aki a vörösingesek tevékenységét koordinálta, miközben a hortát keresték a Janus VI kolónián.

A Harpert alakító Sean Morgan szintén látható volt korábbi epizódokban: ő volt Brenner a ’Nincsnek győztesek’ (Balance of Terror, TOS 1x14) című epizódban, habár soha nem mondták ki a nevét, ami az akkori forgatókönyvben le volt írva. Morgan az első évad vége felé is feltűnt, méghozzá ’Az Archonok visszatérnek’ (The Return of the Archons, TOS 1x21) című epizódban, ahol O’Neill hadnagy szerepében egy beépült tisztként tevékenykedik a Beta III felszínén. Morgan még a harmadik évadban is felbukkan, ahol a ’Mint a pók hálójában’ (The Tholian Web, TOS 3x09) című epizódban láthatjuk viszont.

A húsz fedélzeten maradt személyből tizenötöt számolhatunk meg a képernyőn: Kirk, Spock, McCoy, Scott, Sulu, Chekov, Uhura, Harper, Phillips, Rawlins, Carstairs, Brent, Hadley és Leslie (utóbbi kettőt akkor látjuk, amikor kitámogatják Dr. Daystromot a hídról), rajtuk kívül pedig egy meg nem nevezett nővér is szerepel, aki az eszméletlen Dr. Daystrom mellett áll a gyengélkedőn.

Az epizódhoz kapcsolódó további információkról, valamint a magyar szinkronos érdekességekről a 121. adásunkban hallhatsz:

A műsor adásoldalához ide kattintva juthattok el, ahol a podcastet többféle platformon is hallgathatjátok, illetve feliratkozhattok.

Űrszekerek Közösségi Flotta a Facebookon is!

Űrszekerek Közösségi Flotta // Memory Alpha

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr6315697422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása