Haverok a Delta kvadránsból – a Paris & Kim sztori

2020. május 18. 16:00 - Dave // urszekerek.hu

Komolyan elkezdett mocorogni az utóbbi időben a Voyager „buddy cop” párosát, a Tom Parist és Harry Kimet alakító Robert Duncan McNeill és Garrett Wang. A két színész május elején indította útjára vadonatúj, The Delta Flyers című podcastját, melyben a sorozat valamennyi részét újra nézik és kibeszélik, és szintén májusban, a Creation Entertainment által szervezett virtuális rajongói találkozón beszéltek arról, hogy szívesen felélesztenék a sorozatból jól ismert Proton kapitány holofedélzetes történeteit.

82ef3c4d9d1f417b467db38c286cf1f6.png

Kell is az önkéntes színészi aktivitás: a Voyager 25. évfordulójára ugyanis eddig mindössze két hivatalos kiadvány (egy keményfedeles album és egy Janeway-életrajz) érkezése, valamint a szokásos színész-reunion lett bejelentve, utóbbi valószínűleg a Las Vegas-i convention keretében zajlik majd valamilyen formában.

Jelentős vigasztalást nyújtott tehát a sorozat kedvelőinek a tavaly megjelent, rajongói támogatásból finanszírozott Deep Space Nine-dokumentumfilm (What We Left Behind) mögött álló 455 Films bejelentése, miszerint Voyager dokumentumfilm készül a sorozat 25. évfordulójára. Az éve elejei Star Trek Cruise luxushajó-körúton résztvevő színészekkel máris felvettek több lehetséges interjút, melyek a leendő dokumentáció szerves részeit alkothatják majd.

Az epizódkibeszélő podcast, illetve a lehetséges Proton-sorozat előkészítését illetően azonban teljes egészében a színészek kezdeményezéséről van szó – ami manapság már nem is olyan ritka, gondoljunk csak Michael Dorn néhány évvel ezelőtti, szintén magán-kezdeményezésű, közösségi finanszírozású Worf-kapitány film/sorozatprojektjére, illetve Tim Russ számos Voyager színészt felvonultató, ugyancsak önkéntes, Kickstarter-forrásokból gazdálkodó Renegades-sorozatára.

A sorozat férfiszínészeit már a széria készítése során Voyager Boysként emlegették, főleg a forgatások utáni közös időtöltésekből fakadóan – akkoriban, jellemzően a színészek és színésznők külön-külön csapatokban mulatták a szabadidőt. Napjainkban az egykori fiúcsapatnak immár a legfiatalabb tagjai is a hatodik X-et tapossák, ám egyikük sem tétlen. A színészi hivatás mellett egyre inkább a rendezői székbe átülő McNeill, és a különböző conventionök alkalmával MC-ként, azaz ceremóniamesterként is tevékenykedő Wang most még hatásosabb együttműködésbe kezd a sorozat negyedszázados évfordulója kapcsán.

151198504.jpegRobert Duncan McNeill és Garrett Wang a 2012-es Las Vegas-i Star Trek rendezvényen (fotó: Albert L. Ortega/Getty Images)

A két színész barátsága talán éppen a sorozatban alakított karaktereiknek köszönhető. Habár a Voyager nem zsarusorozat, de a 80-as, 90-es évek rendőrös filmjeiből átvett „buddy cop” kifejezés jól illik a két fiatal tisztre. Egyikük tapasztaltabb, vagány, sőt renegát, öntörvényű, ám belsőleg jóravaló fickó, aki a szárnyai alá veszi zöldfülű és naiv kollégáját, és a közös munka, valamint az együtt töltött szabadidő során kölcsönösen megtanulják egymást tisztelni.

Már a pilot részben (Utazás a galaxis túlsó végére) kiderül: Tom nem rossz ember, csak nehezen birkózik meg admirális apja árnyékával és egy hibás döntéssel maquis múltjában. Az első látásra tényleg kissé joviálisnak tűnő, ám szakmájában elkötelezett és becsületes Harry, persze tényleg tapasztalatlan a ferengi üzleti fortélyokban, de jó emberismerő, és annál is nagyobb szíve van. Janeway kapitányhoz hasonlóan, ő is újabb esélyt ad Tomnak, aki nemcsak pilótai hivatásában, hanem egy nagyszerű, és hosszútávú barátságban is kibontakozhat, és talán ez a jóbaráti kapcsolat építi fel az egykori lázadó, de tehetséges fiatalember jellemét, és teszi alkalmassá arra, hogy egy teljes értékű párkapcsolatban, a B’Elannához fűződő viszonyában is sikeres legyen.

Harryt nem érdekli a többi tiszt előítélete, ő maga választja meg barátait, és mint utólag kiderül, nagyon is jól – hiszen ő maga is sokat fejlődik a Tommal töltött idők során, növekszik önbizalma, céltudatosabb lesz szakmájában, de magánéletének problémáit (általában rá jellemzően a sikertelen udvarlásokat) is szívesen megosztja a néhány évvel idősebb Tommal, sőt, egy időben közösen udvarolnak egy ikerpárnak a hajó fedélzetén.

Mint minden munkahelyi, kollegiális kapcsolatból felépülő barátság, ez a viszony is jellemformáló, és sokat építkezik a közös vonásokra és érdeklődésre. A hét év során a közös kalandok is sokat csiszolnak a barátságukon. Már az első évad elején, A tett után című részben bajba kerül a páros, mikor is egy idegen bolygón tett látogatásuk során Parist gyilkossággal vádolják, Harry tanúvallomása ellenére. A Hősök és démonok epizódban viszont Tom is kiáll a holoregényben rekedt Harry kiszabadítása mellett, a Kettészakadt idő alternatív jelenében pedig a hirtelen San Franciscóban rekedt Kim zászlós már csak egyetlen emberben, az itt még renegát Tom Paris segítségében bízhat a Voyagerre való visszajutásban.

nonsequitur226.jpgTom és Harry a Kettészakadt idő című epizódban (Non Sequitur, VOY 2x05)

A Vizsgálat című epizódban Neelixhez hasonlóan Kim sem hisz Tom bűnösségében. A harmadik évad elején a duó végre megkapja az első „páros epizódját”, ami az újkori Star Trek sorozatokban (TNG és felfelé) kedvelt történetmesélési és karakterfejlesztési forma. Végy két – egymástól akár teljesen eltérő jellemű – legénységi tagot, zárd őket egy helyre, ami lehet elveszett/lezuhant űrkomp, egy kietlen bolygó felszíne, vagy épp egy börtön-űrállomás, mint itt, A csúszda esetében, ahol ráadásul a két tiszt barátságát és a nehéz helyzet túlélését egy különös kínzási módszer is veszélybe sodorja.

Az Alter Ego Harry első beteljesületlen románcának históriája (hacsak Libbyt nem számítjuk, akit a Földön hagyni kényszerült), ám a vigaszt ezúttal nem is igazán Tom, hanem Tuvok szolgáltatja – igaz, először alaposan felkorbácsolva Harry féltékenységét. A Más világ gyermeke című részben Harry – mintha csak Tom bőrébe bújt volna – idegen nők bűvkörében találja magát, csakis azért, hogy a végén ismét egy pár sikertelen románccal legyen gazdagabb.

Az Előtte és utána különös időanomáliája folytán Harry, bármilyen különös is, Tom veje lesz, lévén egy alternatív jövőben feleségül veszi Paris és Kes lányát, sőt gyermekük is születik, aki persze egyúttal Tom unokája. Szintén kifordítja a karaktereket A gyilkos játszma című duplarész, ahol a haroginok a legénységet egy nagyszabású második világháborús szimulációba kényszerítik, elnyomva eredeti személyiségüket. A nem befolyásolt Harryt az amerikai katonatisztté avanzsált Paris német kémnek hiszi…

Az Elcserélt testekben már Paris viselkedése változik meg gyökeresen, lévén egy alakváltó-testcserélgető lény az ő alakját is felveszi. A Démon bolygó rendkívüli kalandot kínál hőseinknek: egy toxikus bolygón történő deutérium-gyűjtés során a páros szkafandere felmondja a szolgálatot, ám úgy tűnik, ők ezt egész jól viselik – mígnem kiderül, mindketten csupán másolatok...

beforeandafter_163.jpgAz Előtte és utána című epizódban Tom és Harry már rokonokként állnak egymás mellett (Before and after, VOY 3x21)

Az Egyszer volt című részben a legénység, Harryt is beleértve a Delta-komppal lezuhant Parisért aggódhat, míg a jubileumi Időtlenül című epizód pazar időutazós kalandot kínál az idősödő, immár szintén renegát Harry Kimmel – persze, 100 epizód alatt, volt is kitől tanulnia! A Harminc nap rangban azonos pozícióra helyezi Parist Kimmel, az egykori hadnagy lelkiismereti döntése miatt kényszerül fogdába, ahol természetesen cimborája is igyekszik erőt adni neki.

A Voyager ötödik évadának visszatérő, közkedvelt holofedélzeti helyszíne a retro-sci-fi rajongó Paris Proton-kapitány szimulációja. A Föld megmentőjének szerepében Paris voltaképpen saját magát alakítja, ahogy az állandó másodpilóta-segítőtárs, Buster Kincaid bőrébe bújó Harry is. A páros fekete-fehér intergalaktikus kalandjainak csúcspontja a Chaotica arája című epizód, amikor is az Ötödik Dimenzióból származó lények összetévesztik Paris holoregényét a valósággal, és emiatt a Föld Elnökét alakító Doktorral, valamint a Pókok Királynőjét eljátszó Janeway kapitánnyal kibővített szimuláció komolyra fordul.

Bár az ötödik évad még számos kalandot kínál külön-külön is hőseinknek (többek között a Paris és Tuvok-centrikus Gravitáció, illetve az újabb Harry Kim-románcot leíró Betegség), legközelebb a hatodik évad Emlékmű című része kényszeríti közös küldetésbe a két tisztet, ahol is egy idegen világ erőszakos múltjának hallucinációja gyötri a misszió résztvevőit, majd a teljes legénységet. A Kollektíva című epizód egy közös Borg-kalandot kínál, nem várt pozitív fordulattal. A Tündenépség című részben az egész legénység, így Tom és Harry által is gyakran látogatott bájos ír kisváros szimulációja változik túszdrámává, mikor is a program által generált karaktereknek feltűnik a legénység szokatlan viselkedése – ebben nem kis szerepet játszik Paris csínytevése, melynek során Kim holografikus barátnőjét gombnyomásra szarvasmarhává változtatja.

eujnvftxsaa_yi0_1.jpgKözös bevetésen Proton kapitány és Buster Kincaid a Chaotica arája című epizódban (Bride of Chaotica!, VOY 5x12)

A hetedik évad jelentős változást hoz a baráti páros életébe, hiszen Tom megnősül, és apa lesz. Ettől még nem maradnak el a közösen átélt kalandok: A verseny a Star Trek „Kessel-futama” – a Delta-komp tesztelése során Tom és Harry, majd az egész Voyager egy csillagközi rallyversenybe keverednek, amire viszont majdnem rámegy Tom és B’Elanna kapcsolata, ám a kaland végül mégis a sorozat legromantikusabb momentumával végződik: a két tiszt összeházasodik.

Míg Parist egyre inkább születendő lánya sorsa köti le (például A leszármazott vagy a Prófécia című részekben), Harry személyesen és hivatásában is előre lép: elvállalja egy idegen hajó parancsnokságát (Nightingale), annak minden örömével és buktatójával együtt. A Munkaerő című duplarészben az emlékeitől megfosztott, munkára kényszerített legénységet megmenteni igyekvő, ismét a parancsnoki székben ténykedő Kim már megint egy őt fel nem ismerni akaró Parisbe botlik a bolygón, a sorozat történetében immár harmadszor (Kettészakadt idő, A gyilkos játszma 1-2). A Végjáték, ahogy több más kérdést és karaktert illetően sem, nem ad teljeskörű tájékoztatást Harry és Tom jövőbeli viszonyáról, előbbi már kapitány, utóbbi lánya pedig már felnőtt a cselekmény kezdetén, a negyedszázaddal későbbi jövőben.

Janeway admirális körmönfont hazajutási tervének köszönhetően persze ez az idősík semmivé foszlik, a legénység a hetedik év után tér haza. Innen már csak a rajongói fanfiction történetek, illetve a hivatalos kiadású, ámde nem kánoni Star Trek Voyager „relaunch” regények adnak betekintést a közkedvelt páros további históriájába. Ezek alapján, a hazaérkezés után a Delta-kvadránsba még többször visszatérő, és ott komoly szövetségépítő tevékenységet végző Voyager immár Chakotay kapitánysága alatt, az első tiszt Paris parancsnokkal, és Kim hadnaggyal a fedélzeten működik tovább, mindeközben aktív szerepet adva Paris családjának is.

A kánoni jövő pedig – a Picard sorozattal együtt - talán épp most íródik, hiszen Hétkilenced, illetve Icheb első évados, valamint Robert Picardo beharangozott második évados fellépése éppenséggel további Voyager-karakterek megjelenését, így akár egyszer Tom Paris és Harry Kim képernyőre visszatérését is jelenthetik. 

Űrszekerek Közösségi Flotta a Facebookon is!

Űrszekerek Közösségi Flotta

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr4115702738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása