Tiltott kísérletek és eszközök a Csillagflottában

2020. március 30. 16:00 - Menyhárt Attila

A Csillagflotta a Föderáció által támogatott „védelmi és kutatószervezet”. Csillaghajói az ismeretlent kutatják, és ebbe nemcsak ismeretlen fajok felfedezése tartozik, de forradalmian új, vagy elfelejtett technológiák keresése is. Ugyanakkor ezek a csillaghajók egyfajta mozgó kutatólaboratóriumok is, ahol szintén folynak kísérletek, fejlesztések. De a Csillagflottától függetlenül is folynak kutatások a Föderáció egész területén. A végtelen tudásvágy, amelyre a Föderáció kultúrája épül, mégis tartalmaz bizonyos önkéntes korlátozásokat. 

soong-cs12.jpg

Az Eugenikus Háborúk még a lezárásuk utáni évszázadokban is éreztetik hatásukat. A megnövelt intelligenciájú (és agresszivitású) javítottaktól való félelem miatt már az Egyesült Föld korszaka előtt megtiltották a genetikai kísérleteket az emberi DNS „feljavítására”. A megtalált módosított embriókat nem pusztították el, hanem összegyűjtötték, és mikor a csillagközi utazás lehetővé vált, egy távoli aszteroidamezőben a Cold-12-es állomáson őrizték és tanulmányozták őket.

Innen rabolt el néhány embriót Dr. Arik Soong, hogy megoldja az agresszivitásuk problémáját, később pedig néhány „gyermekével” pedig a teljes állományt. Az embriók megsemmisültek a lopott klingon hajóval együtt, de ezzel a történet nem ért véget. Módosított embriókat már nem hoztak létre, de egyes kivételes esetekben csökkent értelmi képességű gyermekek meggyógyítására felhasználták a technologiát. Erre a legismertebb példa a Deep Space Nine orvosa, Dr. Julian Bashir, aki többször is megmutatta rendkívüli intelligenciáját, miközben sosem kapta el hatalomvágy, mint elődeit.

Miközben egyre modernebb és hatékonyabb fegyverekkel szereli fel a Csillagflotta a hajóit, bizonyos fegyverfajtákat továbbra is tiltólistára tesz emberségi okokból. így a vegyi, biológiai (majd a romulánokkal vívott háború után a Föderáció kezdeti korszakában) a nukleáris alapú fegyvereket is. A fézer és fotontorpedó elvileg „tiszta” fegyver, hiszen gyorsan és tisztán öl, és el is porlasztja az áldozatot.

A Föderáció - hosszas tárgyalások után - aláírta 2305-ben az algeroni egyezményt. Ebben egyebek között kötelezte magát a romulánok felé, hogy nem állítanak elő és nem használnak semmilyen álcázó technologiát. (Hogy mit ígértek a romulánok cserébe, azt nem tudni.) Ezután a föderációs kutatások az álcázók felderítésére korlátozódtak. Csakhogy 2358-ban egy Oberth osztályú hajón, a Pegazuson, miközben a tervezés alatt álló Galaxy osztály új berendezéseit tesztelték, egy titkos prototípus is helyet kapott.

thepegasus.jpg

Egy különleges álcázó berendezés, amely nem csupán elrejtette a hajót az érzékelők elől, hanem olyan fázisba vitte, ahol bármilyen szilárd anyagon át tud haladni. A teszt azonban műszaki hiba miatt katasztrófába torkollott, és a hajó egy aszteroida belsejében materializálódott a Romulán Semleges Zóna közelében. Pressman kapitány és Riker zászlós évekig titkolta az illegális kísérlet tényét.

Az igazság csak 2370-ben került felszínre, amikor felfedezték a Pegazus roncsát. Bár ez újabb árnyékot vetett a két nagyhatalom kapcsolatára, néhány évvel később a Domínium fenyegetést komolyan véve ismét szorosabb kapcsolat alakult ki. A romulánok egy álcázót adtak kölcsönbe a Defiant számára, azzal a kikötéssel, hogy azt csak a Gamma kvadránsban használhatja a Csillagflotta, cserébe a Domíniumról szerzett információkért.

A Föderáció tudományos kutatói már 2379 előtt tanulmányozták az addig elméletben létező thalaron sugárzás tulajdonságait. A gyakorlati kutatást azonban betiltották, mivel az adatok azt mutatták, hogy a sugárzásnak biogenetikus vonatkozási vannak. A thalaron képes szétroncsolni mindenféle élő szövetet, és azt átalakítani porszerű anyaggá.

Mindez elmélet maradt, mindaddig, amíg ki nem derült, hogy a puccsot végrehajtó Shinzon és rémán tudósai sikeresen előállítottak katonai feladatokra is alkalmas thalaron generátorokat. Két fajtáját ismerjük a generátornak: van egy miniatűr, akár zsebben is hordozható változat, amellyel a romulán szenátus tagjait semmisítették meg. A másik egy jóval nagyobb generátor, amelyet Shinzon rémán zászlóshajójára, a Scimitarra telepítettek, hogy megsemmisíthessenek vele minden élő szervezetet a Földön. Miután az Enterprise-E legénységének sikerült a hajót elpusztítani, az új romulán vezetés kötelezettséget vállalt, hogy nem fogja felhasználni a rémán technologiát.

thalaron_generator.png

A Csillagflotta első szintetikus tagja kétségkívül Data parancsnok volt. A 24. század közepe után. Dr. Soong forradalmi újításokat képviselő „gyermekét” sokáig képtelenek voltak reprodukálni, de a romulán népesség evakuációs műveletei idején már részleges sikert értek el a Föderáció tudósai. Ritkán szokták említeni a tényt, hogy a folyamatosan terjeszkedő Föderáció mindig is munkaerőhiánnyal küszködött, hiszen a fiatal és szakképzett polgárok kalandvágyó többsége folyamatosan áramlott az új kolóniákba a már korábban benépesedett világokból.

Erre a problémára kínált részleges megoldást az új szintetikusok hada, amelyek a Mars különböző helyein dolgoztak. Azonban a szintetikusok „lázadása”, értelmetlen pusztítása mindent megváltoztatott. A történtek alapos kivizsgálása helyett - akkor érthetetlen módon - minden szintetikus kutatást betiltottak. A Daystrom Intézet teljes kutatóosztályát bezárták, és minden pozitronikus technikát betiltottak. Léteznek olyan idegrendszeri betegségek, amelyek pozitronikus technologiával gyógyithatók lennének, de enélkül a betegek lassú halálra lettek ítélve. A további következmények beláthatatlanok…

Űrszekerek Közösségi Flotta a Facebookon is!

Űrszekerek Közösségi Flotta

komment
Címkék: Kánon

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr2615573252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása