Klingon útmutató - Ki kicsoda Worf családjában?

2019. szeptember 18. 13:05 - Menyhárt Attila

Mogh fia, a khitomeri mészárlás túlélője, az első ismert klingon származású személy a Csillagflotta szolgálatában. Mivel a határ mindkét oldalán rendelkezik rokonokkal, magánélete igen érdekesen alakult, ami befolyásolta későbbi karrierjét is.

family-hd-3492.jpg

Worf biológiai apja, Mogh a Klingon Nagytanács befolyásos tagja volt, egy gazdag ház feje, és K’Mpec kancellár hűséges harcostársa. Anyja, Kaasin a harcművészet mestere volt, veszedelmes és intelligens nő. Worf a nevét nagyapja után, Worf ezredesről kapta, aki annak idején Kirköt és McCoyt védte a bírósági tárgyaláson. Mogh egy áruló kilétére akart fényt deríteni, aki - gyanúja szerint - benn ült a Nagytanácsban. Azonban nem tudott az ügy végére járni, mert a romulánok lecsaptak a Khitomerre, mikor ott tartózkodott nagyobbik fiával. A romulánok biztosra mentek…

Sergey és Helena Rozhenko már régóta terveztek „kistestvért” fiúk mellé, de a sors „megajándékozta” őket egy másik fiúval, aki sérülései miatt részben elvesztette az emlékezetét. Sergey - aki a USS Intrepid kapitányaként érkezett a letarolt Khitomerre - meggyőzte feleségét, hogy az ifjú Worfnak (és a Kahlest nevű nevelőnőnek) nincs hova mennie, és az életét veszély fenyegetné a Klingon Birodalomban. Nem volt egyszerű Worf felnevelése, de türelemmel és szeretettel fogadták a különös és heves indulatoktól sem mentes jövevényt. A család a Gault kolónián élt sokáig, majd a Földre költözött az egykori Belorusszia fővárosába, Minszkbe.

1024_eo_tonytodd_kurn_strtrk_081712.jpg

Worf öccsét, a még csecsemő Kurnt a család egyik barátja, Lorgh vette magához, aki magas rangú tisztként dolgozott a Klingon Birodalmi hírszerzésnél. Hogy megvédje a Mogh Ház sarját, hivatalosan is örökbe fogadta Kurnt. Csak nagykorúsága elérésekor ismerte meg valódi származását. Később belépett a Klingon Védelmi Erőkhöz, és 2366-ra már első tisztként szolgált egy klingon hadihajón. A klingon polgárháborúban testvéréhez hasonlóan ő is Gowron-t támogatta. Ezért Kurn helyet kapott a háború után a Nagytanácsban, rehabilitálva a Mogh házat.

Azonban amikor 2372-ben Gowron megtámadta Kardassziát, és felmondta a Khitomeri Egyezményt, sem Worf, sem pedig Kurn nem támogatta a terveit. Ennek következtében a Mogh Házat ismét megfosztották földjeitől és minden vagyonától. Kurn száműzöttként került a DS9-re, ahol rövid ideig bajori alkalmazásban volt, mint az állomás biztonsági őre. Miután megakadályozták, hogy a klingonok elaknásítsák a bajori rendszert, Worf kérésére Dr. Bashir törölte Kurn emlékeit, és plasztikai beavatkozást is végrehajtott rajta. Mogh egy régi barátja, Noggra vette őt magához, Rodek álnéven, mint rég nem látott fiát. Állítólag megnősült és született egy lánya.

nikolai_rozhenko.jpg

Mostohatestvérével, Nikolai Rozhenkoval a kapcsolata nem volt teljesen feszültségmentes, bár tulajdonképpen kedvelték egymást. A nála idősebb Nikolai az ő példáját követve szintén belépett a Csillagflottába, de csak fél évig bírta az Akadémia szigorú fegyelmét. Szociológiából doktorált, és primitív világok kultúráját tanulmányozta, gyakran őslakosnak maszkírozva.

Egy ilyen küldetés során találkozott egymással a két testvér a Boraal II-őn. Csakhogy Nikolai, megszegve a Föderációs irányelveket, az őslakók egy csoportját titokban felvitte a holofedélzetre, miközben a bolygó atmoszférája elpusztult. A helyzetet súlyosbította, hogy kiderült, az egyik boraali nő gyermeket vár tőle. Picard kapitányt sikerült meggyőznie Nikolainak, hogy a túlélőket vigyék át a lakatlan Vacca IV-re, azonban hogy elkerülje a felelősségre vonást, a törzzsel maradt a bolygón. További sorsa ismeretlen.

080bffb2a231d4c936bf919cfe50b74f.jpg

Természetesen Worfot is elérte a szerelem. A hölgyet K’Ehleyr-nek hívták, és apja kligon volt, míg édesanyja ember. Kadétkorukban találkoztak először egy gyakorlaton, ahol mindkét kadétcsoport bajba került. Az évek során többször is találkoztak, de a kölcsönös vonzalom ellenére nem mertek komolyabb kapcsolatot felvállalni. Amikor a hibernált legénységű T’ong klingon hajó problémáján együtt dolgoztak, akkor kerültek közelebbi kapcsolatba.

Miután Alexander megszületett, K’Ehleyr-t kinevezték föderációs nagykövetté a Qo’nos-ra. Csak amikor 2367-ben megmérgezték K’Mpec kancellárt, szembesült Worf a ténnyel, hogy van egy fia. A nyomozás során a nő terhelő bizonyítékokat talált Duras ellen, aki a kancellári székre tört. Duras ekkor megölte őt, ám Worf megbosszulta halálát.

Közös fiúkat Alexander Rozhenkonak keresztelték, és mikor K’Ehleyr meghalt, közel egy évig Alexandernek is az idős pár viselte gondját. Gyermekkora legjavát azonban az Enterprise-D fedélzetén töltötte. Örökölte apja nyughatatlan szellemét, és a Domínium háború legelején önként jelentkezett a Klingon Védelmi erőkhőz. Szolgált újoncként az IKS Korvakon, majd az IKS Rotarranon, és az IKS Ya'Vang-on is a háború alatt.

jadzia-worf-jadzia-dax-30730200-1022-723.jpg

Jadzia Idaris, a fiatal trill nő már egészen kiskora óta készült arra, hogy a Csillagflotta tagja legyen. Exobiológiából, zoológiából, asztrofizikából és exoarchaeológiából szerzett képesítést (utóbbit Dr. Galen tanítványaként). 2367-ben ültették bele a Dax szimbiótát Curzon-ből, a haldokló nagykövetből, és egy évvel később végzett az akadémián, majd újabb egy év múlva a Deep Space Nine-ra vezényelték hadnagyi rangban. Egy rendkívül nyitott, összeszedett és életvidám teremtés, aki hamar összemelegedett az állomásra érkezett Worf parancsnokkal. 2374-ben összeházasodtak, de a Domínium háború nem sok időt hagyott nekik boldogságra. A Chin'toka csata alatt Gul Dukat egy pah démon által megszállva megölte őt.

Űrszekerek Közösségi Flotta

Űrszekerek Közösségi Flotta a Facebookon is!

komment
Címkék: Kánon Worf

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr8314927054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása