Négyet egy csapásra - Star Trek sorozathírek a Comic Con-ról

2019. július 23. 17:30 - Dave // urszekerek.hu

A CBS az idei Comic Conra minden eddiginél nagyszabásúbb prezentációval érkezett, kilencven perces paneljében három stábbal, két már futó és két teljesen új sorozatát bemutatva. Az információközléssel viszonylag visszafogottak voltak, hiszen a Discovery és Lower Decks sorozatokról mindössze élőszóban, illetve állóképeken, koncepciórajzokon történt tájékoztatás, ám a Short Treks idén debütáló élőszereplős epizódjait már egy komolyabb előzetes videó foglalta össze. A jövő év elején érkező Star Trek: Picard esetében pedig egy igazán erőteljes, kétperces előzetessel, valamint a San Diego-i és más képregényes találkozókon már jól bevált meglepetésvendégekkel is levették a lábukról a helyben és az interneten keresztül bekapcsolódó újságírókat és rajongókat. Összefoglaljuk, mit tudtunk meg a készülőben lévő sorozatokról!

115333_2375b.jpg

Star Trek: Discovery

Az előre bejelentett panel résztvevők: Sonequa Martin-Green (Michael Burnham), valamint a három vezető producer: Alex Kurtzman, Michelle Paradise és Heather Kadin mellett a meglepetésvendég a harmadik évad új szereplője, David Ajala színész volt, aki majd egy Cleveland Booker nevű karaktert alakít, és úgy tűnik, hogy az évad elejétől állandó szereplő lesz. A panel műsorvezetője végül nem Tig Notaro (Jett Reno főgépész), hanem Geoff Boucher újságíró volt.

A forgatás alatt álló harmadik évadról az eddig ismerteken felül csak néhány új információt tudhattunk meg: a Discovery, 930 évnyire a jövőbe ugorva végül is nem Terralysiumban landol, ahogy a második évad végén vártuk, hanem valahol máshol, ahol persze azonnal nagy bajba kerül, a helyszínt még nem nevezték meg. Az első részek forgatási helyszíne Izland volt. Alex Kurtzmant hallgatva, úgy tűnik, a CBS Star Trek divíziójának feje továbbra is kitart amellett, hogy Roddenberry víziójától áthatva, a meglévő kánonra építve, de egy bonyolult, új jövőt alkotva járnak el, sok új szereplővel dolgozva, ám a továbbiakban is a karakterekre koncentrálva.

sdcc19-dsc-head2.jpg

Burnham továbbra is rendkívül érzékeny, és a legénységért hatalmas felelősséget érző személy lesz, de rengeteg változáson is keresztülmegy majd. A Netflixes Nightflyersben, és az idehaza is ismert Supergirlben szereplő David Ajala összefoglalóan annyit mondott ’Book’ karakteréről, hogy természetes karizmával rendelkező és a problémákat végtelen lazasággal kezelni tudó, ám a következményeket már ignoráló, a szabályokat is szívesen megszegő személy, aki pont emiatt keveredik sokszor bajba, de abból ugyanolyan könnyen ki is tud lábalni.

Az előzetes képeken a civilbe öltözött Book és a Vörös Angyal kezeslábast viselő Burnham egy kietlen, elhagyatott tájon találkoznak, az izlandi helyszín vélhetőleg egy távoli bolygót, esetleg éppen Burnham időugrás utáni érkezésének pozícióját jeleníti meg. Heather Kadin vezető producer a harmadik évadra még komolyabb drámát, de egyúttal több humort és szórakozást is ígért.

Star Trek: Short Treks

Alex Kurtzman megerősítette a korábbi hírt, hogy hat új Short Treks epizódot kapunk, amiből négy élőszereplős lesz, kettő pedig animált, ám itt hangzott el először, hogy három epizód a közönségkedvenccé vált Enterprise-legénységgel készül majd, kvázi a nézők által követelt Pike- sorozatot megvalósítva. A panelen bemutatott másfél perces előzetes is erre a három történetre koncentrált, a néhány pillanatra bilincsben látható Pike (Anson Mount), az Enterprise-on a hivatalos szolgálatba lépő Spock zászlós (Ethan Peck), és a tavaly méltatlanul kevés képernyőidőt kapott Egyes (Rebecca Romijn) főszereplésével, de az Enterprise (vagy más hajók?) tisztjeit, egy különös étvágyú kislányt és rengeteg tribblit is láthattunk! Vendégszínészként H. Jon Benjamint üdvözölhetjük majd, akit például az Archer, vagy a Bob burgerfalodája animációs sorozatok főszereplőjeként hallhatunk.

sdcc19-peckromijn-1280x854.jpg

A turbóliftben ragadt, kissé szószátyárrá vált Spock és szokatlan páros másik tagja, Number One körül forgó, eredetileg „Chaos Theory” munkacímű részt pedig Michael Chabon jegyzi, aki már tavaly is írt egy Short Treks sztorit (Calypso), „főállásban” pedig a Picard sorozat vezető írója és producere. A negyedik élőszereplős Short Trek egyfajta felvezető előzménysztorit ad majd a Picard szériához, 15 évvel annak indulása előtt játszódva. A két rajzolt epizódról viszont nem kaptunk még semmiféle információt, ahogy arról sem, esetleg van-e közük a készülőben lévő animációs sorozatokhoz. Az előzetes végén a hat Short Treks epizód címét is megtudhattuk, anélkül, hogy ezeket az egyes sztorikhoz hozzárendelték volna: “Ask Not”, “Q&A”, “The Girl Who Made the Stars”, “Ephaim and Dot”, “Children of Mars”, “The Trouble with Edward”. Utóbbi esetében mindenesetre gyanakszunk, hogy a tribblis minirészről lehet szó.

Star Trek: Lower Decks

Az új rajzfilmsorozatban Ransom parancsnok hangjaként szolgáló Jerry O’Connell moderálta a panel ezen részét, a színészt a magyar nézők is régóta ismerhetik, többek között a Sliders sci-fi sorozat Quinn Malloryjaként, a Nyughatatlan Jordan és a Jog/Ászok című szériákból, illetve a tavaly idehaza is bemutatott Carter című krimisorozat címszereplőjeként.

A Nemezis, illetve a Voyager hazaérkezése után, 2380-ban, a California osztályú U.S.S. Cerritos csillaghajón játszódó animációs sorozatot a Star Trek Downtown Abbey-jeként jellemezte Mike McMahan showrunner. A vidéki nagybirtokon játszódó neves brit kosztümös drámasorozat sem feltétlenül az arisztokrata család tagjaira, hanem az őket kiszolgáló személyzetre, vagy éppen a közöttük felépülő viszonyokra koncentrált. Itt, a „nem túl fontos”, alapvetően kisegítő feladatokat ellátó Cerritos csillaghajó hídjának vezető tisztjei ugyan a főszereplőknek hiszik magukat, valójában a sorozat az „alsóbb fedélzeteken” szolgáló négy zászlósról szól majd.

lower-decks-logo-1280x384_1.jpg

A látványtervet a főcímet, illetve a szereplőket bemutató állóképek segítették elképzelni, ezek alapján tetszetős, kellemes, letisztult animációra számíthatunk, ami persze tagadhatatlanul némi Rick és Morty dizájnt is magán visel. McMahan és Kurtzman is ragaszkodik azonban ahhoz, hogy nem Star Trek paródiáról van szó, hanem ahogyan több más Star Trek sorozat, ez is a karakterekre fókuszál, és a családról szól. A producerek elmondták, hatalmas lehetőséget látnak abban, hogy napjainkban ismét aranykorát éli az animációs műfaj, így újabb rajongókat tudnak majd bekapcsolni a Star Trek világába, és a fiatalabb generációval is meg tudják ismertetni a Star Trek által képviselt értékeket.

Mike McMahan azt is elmondta, imádja a humort a Star Trekben, és itt most annak szánja a főszerepet. Nagyon szereti az olyan részeket, mint amikor például Data és Geordi egy Sherlock-holoszimulációt futtatnak, és közben vitatkoznak annak módszeréről. Heather Kadin lehetséges megközelítési pontként a Simpson család, illetve a Rick és Morty sorozatokat említette.

A karakterekről egyelőre még keveset tudunk:

st-ld-tendi.jpg

Tendi zászlós - Noël Wells: a gyengélkedőn dolgozó, zöld bőrű zászlósnő hatalmas Csillagflotta-fan, ez az első szolgálati helye, sőt az első napja egy csillaghajón.

st-ld-rutherford.jpg

Rutherford zászlós - Eugene Cordero: Geordi vizorjához hasonló kibernetikus beültetést visel, amit gyakran fog használni is, ám a gépészeti problémák leküzdésében már egyáltalán nem olyan sikeres, mint neves elődje. Igazából egyiket sem oldja meg!

st-ld-mariner.jpg

Beckett Mariner zászlós - Tawny Newsome: földi nő, valószínűleg biztonsági tiszt, mindenesetre a karakter bemutatkozó képén egy bat'leth-tel pózol, bizonyára rajong a klingon kultúráért. A hangját kölcsönző színésznő hamarosan az újonnan induló „Prime Directive” podcast egyik műsorvezetője lesz. Az ősszel induló, kétfős adás a nemrég életre hívott CBS divízió, a Star Trek Global Franchise Group egyik első „terméke” lesz, és a Star Trek univerzum sokféle területét érinti majd: vendég-interjúk, tudósítások, tematikus beszélgetések, az űrkutatás vagy a legújabb Star Trek projektek hírei egyaránt helyet kaphatnak benne, ahogy általános, filozófiai, (pop)kulturális, zenei, irodalmi eszmecserék is.

st-ld-boimler.jpg

Brad Boimler zászlós - Jack Quaid: igazi stréber, aki mindent a Nagy Könyv szerint csinál. A tesztekben kiválóan helytáll, ám egy igazi hajón annál nehezebben boldogul. Habár nagyszerűen ért a szakmájához, nem tanulta meg az ösztöneit követni, márpedig, ha vágyai szerint egyszer csillagflotta-kapitány szeretne lenni, meg kellene tanulnia improvizálni.

st-ld-bridge-crew_1.jpg

A főtisztek (azaz ebben a sorozatban a „mellékszereplők”) listája: Carol Freeman kapitány - Dawnn Lewis; Jack Ransom parancsnok - Jerry O’Connell; Shaxs hadnagy - Fred Tatasciore, Dr. T’Ana - Gillian Vigman. Utóbbi, macskaszerű tisztnőről annyit elárultak a készítők, hogy szakmájában zseniális, bármilyen tudományos feladatot megold, ám emberekkel beszélgetni már nehézséget okoz neki.

A sorozat első évada tíz epizódot foglal magába, és 2020-ban indul majd. Érdekesség, hogy már a második évadot is megrendelte a CBS Kurtzman produkciós cégénél.

Star Trek: Picard

A panel legintenzívebben várt szegmensére a műsorvezetői pultot Dominic Patten, a Deadline.com főszerkesztője vette át, aki már a show felvezetésekor méltatta Roddenberry csodálatos vízióját és a Star Trek 53 évét – ami nélkül a Comic Con sem történhetett volna meg. Alex Kurtzman és Heather Kadin, mint a CBS összes Star Trek projektjének oszlopos tagjai persze a helyükön maradhattak, hozzájuk hamarosan Michael Chabon showrunner és Akiva Goldsman író, producer is csatlakozott, majd az új sorozat főszereplői vonultak be: Alison Pill, Michelle Hurd, Evan Evagora, Isa Briones, Santiago Cabrera és Harry Treadaway.

Az utolsóként megérkező Sir Patrick Stewart megjelenését az őt megillető hosszas ováció kísérte, a neves színész korát meghazudtoló lendülettel érkezett helyére, hogy utána azonnal elmondja, mit is jelent számára az ikonikus Jean-Luc Picard visszatérte. Sir Patrick rögtön egy vicces kitérővel kezdte, hiszen a számára leginkább hiányzó, és „legfontosabb” szereplőre terelte a szót, „aki” nem más, mint DeNiro, a sorozatban Number One-t alakító kutya, aki időközben a rajongók között is népszerűvé vált.

115333_2713b.jpg

A lényegre térve, a forgatókönyv volt az, ami meggyőzte a színészt a karakter újbóli megtestesítésének értelméről, hiszen először vonakodott aláírni az új sorozatra. Stewart az alkotó stábbal, az írókkal szorosan együttműködve teremtette meg a 20 évvel idősebb Picard alakját. Nem akarta ugyanazt csinálni, mint a TNG-ben, ahogy az alkotók sem szándékoztak a Discoveryhez hasonlót készíteni, ezért egy teljesen új útra léptek, egy erősen karakterközpontú sorozatot alkotva.

Miközben az alkotás tiszteletben tartja Az új nemzedék érdemeit és Picard alakját, a történetmesélésben az átívelő, egyetlen évadsztori koncepcióját követve inkább a Discoveryhez hasonlít, valamint tekintetbe veszi a főhős elmúlt 20 év alatt megváltozott személyiségét is: ez már egy másik életszakaszban járó Picard, aki élete bizonyos döntéseit megbánhatta. Patrick Stewart éppen erre a megváltozott, volt csillagflotta tisztre lett figyelmes a szkript elolvasásakor, valamint a történetírás magas minősége is meggyőzte, s mindez jelentősen megkönnyítette a döntését a szerep elfogadását illetően.

"Amint egyre világosabb lett előttem a javasolt sorozat tematikája, és miután találkozhattam ezzel a hihetetlen íróstábbal, tudtam, hogy valami rendkívülinek lehetek a részese – és a részese akartam lenni mindennek. Ha most elképzelem, hogy mindez megtörténik, úgy, hogy nem vagyok a része, akkor túlságosan kishitű és defetista lettem volna. Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek"

– vallotta Sir Patrick.

Az alkotók közül Kirsten Beyer írónő elmondta, kivételes lehetőségnek tartja, hogy részese lehet Picard új és izgalmas utazásának. Michael Chabon vezető író és showrunner kiemelte, Patrick Stewart a kezdetektől szorosan együttműködött az írókkal a történet színrevitelében. Kurtzman szerint Picard és Sir Patrick között úgyszólván nem is könnyű különbséget tenni. Az egykori kapitány most is mélyen filozofikus ember, ugyanakkor az a férfi, aki feláll, és küzd mindazért, amiben hisz – ahogy régen is, bár most már a körülmények megváltoztak, hiszen nincs például a Csillagflotta támogatása a háttérben.

Akiva Goldsman a szerializált jelleg miatt aggódókat nyugtatta meg azzal, hogy igaz, ez egy újfajta Star Trek sorozat lesz, de csupa olyan ember készíti, akik a régi típusú Star Treket szeretik. Nem TNG-folytatásnak szánják, sokkal inkább egy karakterközpontú, lassú folyású, lírai utazásnak.

webp_net-resizeimage-6-3-920x583.jpg

Az eseményt a karakterek rövid bemutatásával folytatták, itt a színészek a Star Trekkel való kapcsolatukról is meséltek. A panel fénypontja természetesen az volt, amikor Patrick Stewart bejelentette az új előzetest, melynek vetítése után a tömeg szinte extázisban reagált. Sir Patricket láthatóan elégedettséggel töltötte el a közönség féktelen ujjongása, mondván, „Erre a reakcióra számítottunk”.

Nem sokkal később az előzetest ismét levetítették, majd Patrick Stewart színpadra szólította a trailerben is látható, előző sorozatokból visszatérő színészeket: Jonathan Del Arco (Hugh), Brent Spiner (Data/B4) és Jeri Ryan (Hét Kilenced). Michael Chabon közben bejelentette Jonthan Frakes (Riker) és Marina Sirtis (Troi) megjelenését is az évad során. Patrick Stewart hozzátette, hogy az új szereplők között az általa vártnál sokkal hamarabb kialakult a jó kémia, erre rendkívül büszke, de a fun faktort a hozzájuk csatlakozó egykori TNG-sztárok is jócskán magukkal hozták. Stewart felidézte a Nemezis utolsó forgatási napját Frakes-szel, és az akkor megélt erőteljes érzéseket, amikhez hasonlót most, a Picard forgatásán is megtapasztalt. A főszereplő végezetül azt is elmondta, még 3 epizódot kell leforgatniuk az évadból.

A karakterek:

stp_823889329032903.jpg

Jean-Luc Picard – Patrick Stewart: 20 évvel a Nemezis cselekménye, és 15 évvel a Csillagflotta elhagyása után látjuk viszont, visszavonultan élve francia szőlészetében, és a múltban meghozott bizonyos súlyos döntések miatti bűnbánattól kísérve. Sikerült ugyan berendezkednie, de nem érzi jól magát a bőrében, és nem lelt otthonra. A múltja egy része szólítja meg, mikor egy fiatal nő segélyhívása indítja magányos, elszánt küldetésre őt és a hozzá szerveződő, önkéntesen toborzódó legénységét, akik még nem felejtették el, ki is Jean-Luc Picard. A Flottától nem remélhet segítséget, így elfogadja a hozzá szegődők védelmét, hogy ismét az a kapitány legyen, akire emlékezni fognak.

Dr. Agnes Jurati - Alison Pill: egykori kutató, aki számára zűrzavaros lett minden, és nem találja helyét a világban. Ahogy a többieké, az ő útja is megszakadt valahol, mielőtt csatlakozott volna Picardhoz.

Raffi Musiker - Michelle Hurd: a személye nem kötődik Picard múltjához, de ahogy a sorozat többi szereplője, ő is belső démonaival küzd.

st-picard-sdcc2019-00004.jpg

Dahj - Isa Briones: egy tragédia után kutatja fel Picardot. A lány, aki veszélyben van, aki nem is sejti, hogy „mi” is ő valójában, aki egyesek szerint a Vég, a Pusztító, míg a Kapitány számára az Utazás kezdete.

Cristobal “Chris” Rio - Santiago Cabrera: egykori Csillagflotta-tiszt, a jelek szerint Picard új legénységének navigátora vagy elsőtisztje.

Narek - Harry Treadaway

Elnor - Evan Evagora

data-7.png

Data / B-4: Brent Spiner: a Csillagflotta főhadiszállásán (?) Picard Data elzárt alkatrészei felett mereng az android hősies önfeláldozásáról, a trailert záró jelenetben azonban Picard már szemtől szemben ül Datával (vagy inkább B4-ral), egy earl grey mellett kártyázva. S hogy az említett „játszma” az ittre és mostra vonatkozik, vagy sokkal tágabb értelemben értendő, azt már nem tudjuk meg az előzetesből. Az android mustársárga kezeslábasa mindenesetre B-4 Nemezisben viselt uniformisára emlékeztet, tehát valószínű, itt is B-4-ral van dolgunk. Akárhogy is, B4/Data megtestesítője, úgy tűnik bekapcsolt érzelmi chippel érkezett a Comic Conra, mert sorban dőltek belőle a forgatással kapcsolatos vicces sztorik. Brent Spiner elmesélte, hogy amikor Patrick Stewart felkérte őt a szerepre, először elutasította, ám mikor Sir Patrick sírni kezdett, már nem tudott nemet mondani. Komolyra fordítva a szót, Spiner elmondta, arra, hogy ismét Patrick Stewarttal együtt játszhasson, illetve ennyi rajongónak tényleg nem lehet nemet mondani. Egy másik anekdotájában arról mesélt, hogy amikor felkérték a szerepre, azért visszakérdezett, hogy betöltötték-e már Picard szerepét, mert akkor annak a meghallgatására is elmenne.

Seven of Nine / Annika Hansen – Jeri Ryan: több mint egy éve, négy pezsgő után meséltek neki a sorozatról – akkor azt hitte, mindez sosem történhet meg, és ma is meglehetősen szürreálisnak tartja. Az előzetesben Seven kérdőre vonja valamiért Picardot, de nem tudjuk, hogy a számonkérés a főhős visszavonultságára vagy épp a küldetése vakmerőségére vonatkozik-e, mindenesetre úgy tűnik, az a galaxis megmentését célozza.

Third of Five / Hugh - Jonathan Del Arco: az öntudatra ébredt Borg dolgozó maszkját újra felöltő színész Jeri Ryanhez hasonlóan nem hitt egy hasonló visszatérésben. „Szerencsére Jeri, mint „borg-mama” végig ott volt mellettem” – tréfálkozott a színész.

A San Diegoból érkező Star Trek híreket természetesen az Impulzus Podcast aktuális adásában is részletesen átbeszéltük:

Űrszekerek Közösségi Flotta

Űrszekerek Közösségi Flotta a Facebookon is!

komment
Címkék: Comic Con

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr5214974394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása