Temporális hidegháború

2019. március 28. 09:30 - Menyhárt Attila

A Föderáció megalakulását megelőző években a csillagközi nagypolitika színpadára kilépő Egyesült Föld egy félelmetes és halálos játszmába keveredett bele, amelyet temporális hidegháború néven ismerünk. Ez egy sokszereplős dráma, rengeteg mellékszállal amely behálózzák a teret és időt a huszadiktól a harmincegyedik századig.

Az időutazásban rejlő lehetőségek meghaladták a legvadabb álmokat is. Itt a győztes szó szerint mindent visz, mert a vesztest teljesen ki lehet törölni az idővonalból. A háborúban számos frakció vett részt, és nagy szerencse hogy a rosszfiúk legalább annyi energiát fektettek az egymás elleni harcra, mint az időfolyam integritását megőrizni kívánó időügynökkel szembeni küzdelembe.

Az egyik legveszélyesebb ellenfél, melynek létezéséről 2151-ben értesült a Csillagflotta, az a Cabal nevű sulibán szervezet volt, amelyet Titkos Szövetségként is emlegettek. De a Cabal csupán a huszonkettedik századi végrehajtója egy jövőbeli titkos csoportosulásnak amelyet úgy ismertek, hogy Omega Rend. Ez egy újjászerveződött eugenetikus mozgalom volt a huszonnyolcadik században, akik elvetették a genetikai manipulációt korlátozó tiltásokat és új utakat kerestek az evolúció felgyorsítására.

Alapító tagjuk volt Jamran Hamroth is, aki az időtechnológia segítségével a távoli múltban kapcsolatba lépett a sulibánok egy csoportjával, akik nomádokként vándoroltak miután anyaviláguk 1850 körül megsemmisült. Akik elfogadták az alkut, azokat genetikailag megváltoztatták, feljavították: képesek lettek alakváltásra, többféle légkörben lélegezni, szélesebb hullámtartományban érzékelni, sőt biomimikris képességre is szert tettek. Emellett technikai tudást is rájuk bízott, és egy gázóriás felső légrétegében felépítették a Cabal fő űrbázisát a Spirált.

Kis méretű gömb és koporsó formájú álcázott hajóik bejárták szinte az egész Alfa és Béta kvadránst kisebb-nagyobb akciókat végrehajtva. Ő maga nem tudott visszautazni a múltba, de ez is elég volt ahhoz, hogy kiszélesítse befolyását. (Nem véletlenül próbálták megszerezni Daniels hátrahagyott berendezéseit, illetve Vosk időkapuját.)

Hamroth nemcsak a sulibánokat, hanem egy időre (bár erre nincs konkrét bizonyíték) a romulánokat és a tandariakat is a bűvkörébe vonta. Azonban a Cabal elkezdte támadni a Tandar szektorban letelepedett sulibánokra, tekintet nélkül a járulékos károkra, ezért a tandariaiak 2144-től megszakították a kapcsolatot és a továbbiakban minden sulibant börtönökbe kényszerítettek. (Enterprise 1x21 'Detained')

Érdekesség, hogy Hamroth valóban csak minimális korrekciókat hajtott végre az idővonalon. Parancsára a Cabal megpróbálta polgárháborúba taszítani a Klingon Birodalmat 2150-ben (Enterprise 1x1-2 'Broken Bow'), azonban óvakodott attól, hogy Archernek baja essen. Úgy tűnik, csupán gyengíteni próbálta a Föderációt, és hogy bizonyos személyek ne szülessenek meg akik veszélyeztetnék őt a jövőben. Archer nélkül azonban nemcsak a Föderáció nem jönne létre, hanem az Omega Rend is kitörlődne a létezésből, és ezzel ő tisztában is volt.

Jogos lenne a feltételezés hogy az Omega Rend talán a Föderáción belül jött létre a fejlődéssel elégedetlen lények által alapítva. Nem véletlen, hogy a xindi-krízis elején kénytelen volt fontos információkat megosztani Archerrel, hogy az szembenézhessen a Földet fenyegető veszéllyel. (Enterprise 3x1 'The Xindi')

Korántsem voltak ennyire szabálytisztelők a Nah’Kuhl Prime lakói. Ez a szürke bőrű, vörös szemű, denevérre emlékeztető fényérzékeny lények sohasem törekedtek kapcsolatfelvételre más fajokkal. Nem használt a toleranciájuk növelésének az sem, hogy a huszonötödik század elején a tholiánok fel akarták robbantani a Na’Kuhl napját. A tholiánok kísérlete meghiúsult, de a Na’Kuhl népe nem felejtett. Türelmesen vártak egészen a huszonnyolcadik századig, amíg birtokába nem kerültek az időtechnológiának. Tudtak a vetélytársaikról, a Cabalról, és a Föderáció időügynökségről is.

Ők alkották a legveszélyesebb és legkegyetlenebb frakciót. Vezetőjük Vosk egyáltalán nem tisztelt semmilyen szabályt (még a Temporális Egyezményt sem). Követőivel visszautazott a múltba, és beavatkozott a Föld történelmébe, ezzel elősegítve a nácik győzelmét. A korabeli technikát felhasználva Vosq egy időalagutat szándékozott megépíteni, hogy a harmincegyedik században váratlanul felbukkanva megsemmisítsék minden ellenfelüket. Tervük talán sikerült volna, ha Daniels időügynök nem küldi vissza az Enterprise-t a huszadik századba, ezzel megakadályozva a hidegháború felforrósodását. (Enterprise 4x1-02 'The Storm Front')

Mellékszereplőként a tholiánok is belekeveredtek a temporális hidegháborúba. A konkrét részletek homályosak, de tény hogy megpróbáltak ellopni egy harmincegyedik századi föderációs hajót, amely a huszonkettedik századba került. A hajóért harcba keveredtek a sulibánokkal, és csak az Enterprise akadályozta meg, hogy rátegyék a kezüket. (Enterprise 2x16 'Future Tense')

A Gömbépitők a huszonhatodik században megpróbáltak terjeszkedni, számukra lakhatóvá változtatni a mi univerzumunkat, azonban az akkori Föderáció komoly vereséget mért rájuk a Procyon V. melletti csatában. A Gömbépitők (más néven a Transzdimenziónális Birodalom) ezután taktikát változtattak. Mivel számukra az idő nem lineáris, könnyedén visszautaztak ötszáz évet a múltba és megsemmisítették a xindi anyabolygót. Ugyanakkor gondoskodtak arról, hogy megmentőként fellépve gondoskodjanak a népesség jelentős része túlélje a katasztrófát és áttelepülhessen más bolygókra. A xindi ezután szinte istenekként tekintettek az őrzőkre, és minden parancsukat teljesítették (különösen a hüllő xindik). A Gömbépítők tudták, hogy a Föderáció megsemmisítésének a kulcsa a Föld. Az emberiség bolygója nélkül nincs csillagközi szövetség, ezért tettek róla, hogy a xindik megépítsék az egész bolygó megsemmisítésére alkalmas szuperfegyvert.

Végül említsük meg a jófiúkat is a konfliktusban, a Föderáció időügynökeit, akik szintén bebarangolták az idővonalat. 2863-tól az Idő Integritás Bizottság felügyelte az időfolyam esetleges zavarait időhajókon. Utódjaként pedig a Föderációs Idő Ügynökség harcolt a harmincegyedik században a temporális hidegháborúban. Ennek az Ügynökségnek volt tagja Daniels, azaz valódi nevén Timot Danlen. Ő számos alkalommal megjelent Archer mellett, mintha személyes testőrének jelölték volna ki ott a távoli jövőben. Talán ez volt az ő sorsa, a végzete, hogy az időháborút ő zárja le? Ezt csak ott a messzi harmincegyedik században tudhatják...

emTV.hu

banner_uszfb.jpgdonate_usz.gif

komment
Címkék: Kánon

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr214720967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása