"Ez nem hétköznapi föderációs kémkedés"

2019. február 09. 18:00 - Dave // urszekerek.hu

Star Trek: Discovery 'Point of Light' – szubjektív

A megújult Discovery régi szereplőkkel és problémákkal tért vissza: az előző évadból jól ismert fő- és mellékkarakterek, újrahasznosított színészek, kétes egyének, és a már túl jól ismert összecsapott forgatókönyv hatás egyaránt tiszteletét tette a második évad harmadik részében, mely egyúttal kvázi gyors-startként szolgált egy később induló Star Trek sorozathoz is. A klingonokat dús testszőrzettel, izgalmas belpolitikai intrikával, látványos közelharccal és lenyűgöző kulisszákkal prezentálja az epizód, mely több tavalyi részhez hasonlóan ismét kétórányi történetet próbált magából ötven percben kipréselni, nem is beszélve a már említett backdoor pilotról. Karakterközpontú elemzésünk ez alkalommal is súlyosan spoileres lesz!

dsc2x3.jpg

Pike

Ahogy várható volt, az írók kezdik diszkréten a háttérbe mozgatni Pike-ot, szerencsére még nem báb-szerepe van, de lassanként már tényleg csak heti jelenése lesz a színen. A vulkáni hajó váratlan felbukkanása nyugtalanítja Pike-ot, aki Sareket sejti a fedélzeten, és aggasztja, hogy nem vele, hanem a parancsnoksággal közölte először a fia állapotáról szóló híreket, beleértve Burnham beszámolóját Spock gyermekkori látomásairól. Pike Burnhamet küldi tüzet oltani a transzporterbe, ahol – visszatérő motívumként – már megint nem egy vulkáni fül materializálódik, hanem ismét egy emberi, ezúttal Amandáé, Spock édesanyjáé, aki felkavaró hírekkel érkezik a fedélzetre. A két nő hamarosan Pike irodájában próbálja meggyőzni a kapitányt Spock orvosi aktájának kinyitásáról, amit a kapitány – ismét a tőle megszokott rugalmassággal kezelve a Flotta előírásait – el is rendel. Némiképp elgondolkoztató, hogy az ötös bázis hívásakor Pike miért hagyományos videokapcsolatot használ, és nem a Discovery-n is használatos holografikus átvitelt, sőt ezt maga a hívott fél, Vela parancsnok is szóvá teszi, ami szinte egy in-joke válasz a holografikus kommunikációt kánonsértőnek tartó fanok folyamatos panaszára. Anson Mount azért még nem dőlhet egészen hátra, a kiképzési gyakorlaton ugyanis még szembesülnie kell a May által egyre inkább megszállott Tilly fura viselkedésével, melyet egyébként remek humorral ellensúlyoz, ilyenkor egyenesen hiányzik a nézőnek a többi híd-jelenet, hiszen Pike jelenléte egy csapásra igazi föderációs hajóvá tette a Discovery-t.

Burnham

Súlyos titkokat tár fel előtte Amanda, de Burnham sem marad adós: a közel-és a régmúlt elhallgatott igazságait közli nevelőanyjával, aki a helyzethez képest meglepően nyugodtan reagál. Még nem tudjuk meg teljes egészében, hogy mi volt az, amivel Burnham – Spockot védendő – szándékosan eltaszította magától fogadott fivérét, de kétségkívül rendkívül súlyos dolog. Főhősünk Amandához hasonlóan hisz Spock ártatlanságában, bár a felsorolt logikus érvek (Spock pillanatnyi zavarodottsága, önvédelem, stb.) hatástalanok, hisz Amanda arra a végkövetkeztetésre jut, hogy az orvosait megtámadó Spock esetleg pszichopata lett, feltehetően apja egykori, krónikusan erőltetett érzelemelfojtásából kiindulva. Burnham felmenti Amandát, és megerősíti nevelőanyjának: nem viselkedett szeretetlenül, még Sarek nyomására sem. Figyelemreméltó, hogy az Amanda által eltulajdonított titkosított orvosi adatokat nem töri fel önkényesen titokban, hanem Pikehoz fordul, aki némi rábeszélésre szinte parancsba is adja azt. Burnham mindeközben az akadémiai gyakorlatok kihívásaival és szellembarátnője zaklatásával egyaránt küszködő Tilly-t is patronálja, logikus érvekkel bizonyítva, hogy May nem a zászlós hallucinációjának vagy őrületének tünete. Michaelnek amúgy sincs könnyű napja, ugyanis egykori szerelme, Tyler is felhívja, hogy L’Rell kancellár gyengülő hatalmáról és egy lehetséges klingon belpolitikai viszályról tájékoztassa.

Saru

Ezúttal a második sorból játszik, a kiképzőprogramot felügyeli, és tanúja Tilly extrém viselkedésének. Kellő taktikai érzékenységgel reagál a zászlós problémájára, így az emberként kommunikáló gombaparazitával kapcsolatos, sajnos egyre sablonosabbá váló C-kategóriás sztoriszál hamar lezárulhat. Az organizmus Tilly-ből eltávolítása után alfa-omega karantén-protokollt rendel el.

Tilly

Szellembarátnője mind intenzívebben zaklatja, emiatt egyre inkább elveszíti a kontrollt. A láthatatlan lányt lerázni próbáló zászlós jelenetei még a szokottnál is jobban kilógnak a Discovery alapfelállásából, itt-ott megint túl sok humort adagoltak az őrület határára sodródó Tillybe, de a kétségbeesett, szellemi épségét és flottakarrierjét egyaránt féltő zászlóst remekül alakítja Mary Wiseman. A készítők nem sok időt hagytak a rajongóknak a konteógyártásra, bár egy súlyos kérdés mindenképp bennünk maradt: ha Tilly kísértetbarátnője valójában csak egy agresszív parazita volt, akkor a Culber doki szellemeként megjelenő entitás is az?

Tyler

Békeidőhöz méltón feldúsult testszőrzettel, ám két világ között őrlődve tér vissza minden rajongói spekulációk ősatyja, a drasztikus módon emberré formázott egykori Voq, aki L’Rell misztikus szertartásának következtében immáron emberi személyként, de Voq háttértudásával felszerelve él a klingonok között. Ami az előző évad végén működni látszott, most a kudarc szélén áll: L’Rell kancellár hatalma megrendült, a házak fejei, elsősorban a Burnham által meggyilkolt Kol apja, Kol-Sha nem ismerik el őt vezetőként. Tyler holografikus hívással teremt kapcsolatot Burnhammel, és abban egyetértenek, hogy L’Rellt hatalmon kell tartani (az epizód végén ugyancsak meglepődünk azon, hogy ki gondolja még ugyanezt). Úgy tűnik, Tyler Burnhammel továbbra is gyöngéd, baráti viszonyban van, ezt L’Rell számon is kéri tőle, Tyler úgy magyarázza, hogy a Nagytanács által tervezett rebellió ürügyén fordult a Flottához Burnhamen keresztül. L’Rellel már nem tud együtt lenni, hiszen az emberré alakított Voq erőszakként fogta fel a klingon nő közeledését, később azonban megtudja, hogy Voq még klingonként apa lett – L’Rellel közös gyermeküket ráadásul Kol-Sha elrabolja, és eszközként használja a kancellárnő leváltására. Néhány Trónok harca epizódrészlet után (melyek itt tökéletesen illettek a történetbe és a klingon világba), valamint L’Rell látványos matriarcha belépőjét követően Tyler döbbenten fedezi fel megmentőiben a 31-es szekciót (bár magát a fekete jelvényt ismerni véli, valószínűleg még a Discovery-ről). Habár Tyler kész lett volna a közös életre gyermekével és L’Rellel – szerelmük Kahless és Lukara érzéseit is elhomályosítja – L’Rell számára a hatalmat gyengítő tényező lenne a gyermek és a klingonok által elfajzottnak, sőt kémnek tartott apja, így drámai megoldást választ: a Szekció hajóján a babát a Borath bolygó Kahless hagyományait követő kolostorában helyezik el. Az annak idején Georgiou-t is a szekcióba sorozó Leland biztos abban, hogy Tyler csatlakozik fog hozzájuk.

L’Rell

Gyönyörű hajkoronával, különleges fejdísszel, és nem kevésbé látványos ruhában tér vissza Mary Chieffo a sorozatba. Az első évad végén rengeteg kérdést hagyott bennünk a klingon szál összecsapott lezárása – ennek következményeit nagyon szépen kifejti az epizód. A klingon házak gyengének tartják az ifjú kancellárnőt, a kialkudott belső és külső béke, így a Föderációval való kvázi fegyverszünet is törékeny. Hiába Tyler klingon származása, emberi külseje megvetetté teszi, az egyetlen szerep, amiben a klingonok elfogadnák őt, az csak játékszerként L’Rell ágyasa – erre azonban a férfi nem hajlandó. L’Rell egységes klingon flottát akar létrehozni, de az oppozíció túl erős, ráadásul fogást is talál a kancelláron: fiatal gyermekét, és persze Tylert. A hatalmi játszmában a 31-es szekción keresztül a Föderáció is érdekelt, L’Rell által kontroll alatt tudnák tartani a birodalmat – Kol-Sha egyébként pont emiatt tudja támadni a kancellárt, akit a föderáció marionettjének tart. Szerencsére Kol-Sha apja (akit amúgy a Kolt is megszemélyesítő Kenneth Mitchell alakít), mint minden filmes rosszfiú, túl sokat beszél, így a Flotta biztonsági tanácsadójaként bemutatkozó – valójában persze 31-es ügynök – Philippa Georgiounak van ideje közbelépni, és radikális megoldást eszközölnie. L’Rellnek nem marad választása – akárcsak az előző évadban Voqnak, most neki kell csaknem mindent feladnia a klingon birodalom és a térség stabilitásáért.

A Discovery második évadának harmadik részét az Impulzus Podcast aktuális adásában is kibeszéltük:

A Discovery-vel kapcsolatos további híreinkért kattints ide, vagy lépj be a sorozat rajongói és kibeszélő csoportjaiba, illetve hallgasd és lájkold az Impulzus Podcastet! A legfrissebb Star Trek tartalmakért pedig kövess minket Facebookon, Twitteren vagy Instán!

banner_dsc.jpgdonate_dsc.gif

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr3114616210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása