Marina Sirtis: a kapitány jobb keze

2018. november 18. 18:00 - Menyhárt Attila

A nem rég Birminghamben tartott Star Trek: Destination nevű rendezvény alatt is sikerült a szemfüles riportereknek szóra bírnia a Star Trek népszerű színésznőjét, a fél-betazoid Deanna Troi tanácsadót alakító Marina Sirtis-t. Ez természetesen nem volt nehéz, hiszen ő nagyon szívesen osztja meg a véleményét bármilyen témában.

Bár már sok éve Los Angelesben él, mindig szívesen tér vissza egykori szülőhazájába, Angliába, nem feledve a gyökereit. Sok rajongói találkozót csinál végig minden évben, de az egyik nagy kedvence ezek közül a birminghami, amely idén sem okozott neki csalódást.

Ismert és tapasztalt színésznőként élesen látja a különbségeket az amerikai és az angliai módszerek között a filmkészítésben. Amerikában a forgatókönyv író kérdezgeti a színészt olyasmikről is, hogy mi a hobbija, mit szeret, hogy azt beépíthessék a történet során a karakter jellemvonásai közé. Pedig Marina szerint ők a színészek, amaz meg a forgatókönyv író, tehát neki kell kitalálnia a dolgokat. Angliában ehhez képest nem kérdezik meg a színészt mit szeretne, hanem megmondják mit tegyen. Tehát semmit sem tudnak az adott karakter múltjáról, s így kell játszani a szerepet.

Természetesen mindig szóba kerül legismertebb szerepe, Troi tanácsadó Az új nemzedékben (TNG). Szerinte is jó ötlet Riker és Troi között létező kapcsolat, ami mindvégig jelen volt a sorozatban. Voltak hullámhegyek és hullámvölgyek a sorozatbeli kapcsolatban, de kiderült, hogy helyes volt fenntartani ezt a kapcsolatot, hiszen a Nemezis (Nemesis) című utolsó TNG mozifilmben, mely egyébként november 18-án, vasárnap 17:15-től, és november 23-án, pénteken 10:20-tól a Paramount Channelön is látható, összeházasodott a két karakter.

Persze ez óhatatlanul felveti azt is, hogy az emberek a rendezvényeken arra kíváncsiak, Marina mennyire hasonlít Troi karakterére. Marina úgy fogalmazott, hogy ő száznyolcvan fokban eltér Troi-tól. Nem hiszi, hogy bármi köze lehet hozzá, de erről inkább a forgatókönyv írókat kellene megkérdezni, vélekedett. Mert amikor elkezdték a sorozatot nem tudtak mit kezdeni a karakterrel, sőt felmerült, hogy kiírják a történetből. De nem így történt, és már nem csupán annyira korlátozott a szerepe, hogy folyton azt mondja "Kapitány érzek valamit", hanem valódi pszichológusként, a kapitány jobbkezeként tevékenykedett. Azonban azok, akik találkoztak vele – köztük e cikk írója is – egyáltalán nem értenek egyet állításával.

Személy szerint örült volna, ha a sorozatban több időt tölthetett volna Guinannel (akit Whoopi Goldberg játszott). Pedig Guinan a bárpult mögött hallgatta meg az emberek problémát. "Bocsánat, de ez az én munkám" – mondta Marina nevetve. Hiszen a bárpultos nem egyszerű italkiöntő, hanem gyakorló pszichológus is. Karaktereik azonban sosem keresztezték egymás útjait, pedig szívesen dolgozott volna együtt vele.

Az új nemzedékben (TNG) voltak kedvenc epizódjai, és olyanok is amit kevésbé kedvelt. Ilyen volt az általa szexistának tartott Angel One, vagy a rasszista felhangokat sem nélkülöző Code of Honour. Még ma is nehezen érti meg miért forgatták le ezeket. Mindig azt mondja, hogy huszonnegyedik századi történeket forgattak, de azokat huszadik századi férfiak írták. Szerinte Gene Roddenberry megragadt a hatvanas években, ez volt az a korszak amelyben igazán jól érezte magát. Ennek ellenére nem szerepelne a TNG és bármelyik másik sorozatot összekötő crossoverben. Bár tudja, hogy ezzel sok Trek rajongót megbánt, de Az új nemzedék (TNG) volt a Trek zászlóshajója.

Sokakat érdekelt, hogy nézi e az új Star Trek sorozatot a Discovery-t, hiszen a forgatás helyszínét meglátogatta az idén. Az első részt már látta, és ígérte a többi részt is pótolni fogta. Szerinte a remek munkát végeztek.

Természetesen a rajongók fantáziáját is megmozgatta a tény, hogy ő szerepelni fog az új sci-fi sorozat, a The Orville második évadában. Nem árult el semmit az epizódról, de azt igen, hogy azt régi ismerőse és barátja Jonathan Frakes rendezte. Mint mesélte számos színésznőt hallgattak meg az adott karakterhez, de egyikük sem felelt meg nekik. Ahogy üldögélt Jonathan Frakes és Seth McFarlane a megoldáson töprengve, Seth felvetette nem tud e valakit a régi csapatából. Frakes rögtön rávágta erre Marina nevét. Seth tiltakozott, mondván ő sokkal jobb szerepet adott volna neki. De Frakes erősködött, hogy Seth ne legyen nevetséges, és adja oda neki az epizódot. És másnap már Marina a The Orville forgatásán találta magát.

Bár számos sci-fiben szerepelt már, ő alapjában véve igazi luddistának (az angol ipari forradalom géprombolói akik féltették munkahelyeiket az új gépektől) tartja magát. Színésztársai meg is lepődtek 2013-ban, mikor regisztrált a Twitterre. Nincs iPad-ja , csak laptopja és okos telefonja, de csak az utóbbit viszi magával, hiszen mindent megtalál rajta ami szükséges utazásai során. Nem néz filmet a laptopján sem, amikor otthon rendelkezésére áll a százharminc centis televízió. Mégsem bízik a modern technikában, és a mesterséges intelligenciában. Ő az a típusú ember, aki úgy véli, hogy a robotok egy nap az emberek ellen fognak fordulni, mint a Battlestar Galactica-ban a Cylonok.

Fiatalos megjelenése és kifogyhatatlan életenergiája révén ma is az aktívan foglalkoztatott színésznők közé tartozik. A The Orville után a Titánok képregény feldolgozásban szerepel, de erről nem nyilatkozhatott bővebben. De december 14-től egészen január 6-ig Brindlingtonban fog fellépni a Jack and the Beanstalk (Babszem Jankó) című vidám darabban, ahol jó tündért fog játszani.

emTV.hu

donate_680x50.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr9214377645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása