Marina Sirtis, John Billingsley, és Tim Russ is feltűnik az Orville második évadában

2018. augusztus 01. 16:00 - FCs.

Nem rég fantasztikus kedvcsinálót kaptunk a második évadból, de az Orville panelről érkező információk sajnos lassabban szelték át az óceánt. Mostanra viszont a készítők és a színészek nyilatkozatai is ideértek hozzánk San Diego-ból: az írók a történetvezetés kidolgozásáról nyilatkoztak, a sorozaton dolgozó Star Trek veteránok száma pedig nem csak a kamerák mögött, de a díszletekben is egyre jobban növekszik. A panelbeszélgetés legizgalmasabb részleteit az Űrszekereken magyar feliratos videón nézhetitek meg!

A jó történet elsőbbséget élvez, a humor csak utána jön

A produceri, írói és rendezői minőségben közreműködő Brannon Bragát a trekkereknek már nem kell bemutatni, hiszen kreatív munkássága Az új nemzedéktől (TNG) az Enterprise-ig terjed, ideértve a Nemzedékek és a Kapcsolatfelvétel mozifilmet is. Az egyszerre elismert és vitatott tévés mára az Orville egyik legfőbb mozgatórugójává vált, ahol jelentősen hozzájárult a MacFarlane által preferált epizodikus formula tökélyre fejlesztéséhez, valamint a scifi, a dráma, a komédia és a nosztalgia precíz kiegyensúlyozásához. Braga szerint a második évad történetei néha bátrabb fordulatot vesznek, a színészek pedig egyre közelebb kerülnek a karaktereikhez:

"A második évadban a sztori még határozottabb és merészebb, tényleg lesz egy-két bevállalós megoldás, úgy értem a történetvezetésben. A másik dolog, hogy amikor az első szezont írtuk, akkor még nem voltak kiválasztva a színészek. Elképzeltük ezeket a szerepeket, és amikor a színészek bele is vetették magukat, az mindent megváltoztatott a karakterek megközelítésében. Ez nagy különbség. Nagyszerű a szereposztás, tökéletes."

Nem vált az Orville kárára David A. Goodman alkalmazása sem, aki szintén tud egyet s mást arról, hogy milyen a jó Trek. Miután lexikális szakértelmével kisegített néhány Enterprise sztorit, a Family Guy-on kezdett dolgozni Seth MacFarlane mellett, ennek köszönhetően már egy bejáratott munkakapcsolatban hajtják az Orville szekerét. A San Diego-i panelt egyébként ő vezette. Goodman felhőtlen nevetést, de torokszorító drámát is kilátásba helyezett a folytatásban:

"Vannak olyan részek az idei szezonban, amik teljes mértékben vígjátékok, az elejétől a végéig. Aztán vannak komoly, sötét témák is. Ez az a formátum, ami megragadta Seth képzeletét."

A kreatív stáb soraiban Jon Cassar is tiszteletét tette, aki az első évad beépülős sztoriját rendezte a krill hajón. Jelenléte arra enged következtetni, hogy a második évad kimunkálásában talán ő is nagyobb szerephez jut. Véleménye szerint az egyes történetelemek a drámára építhetők rá:

"Először a drámai ütéseket kell bevinni. Ha erre rá tudod ültetni a komédiát, az egy bónusz. Ez nagyon szórakoztató számomra, és kihívást is jelent. Ez a kulcsa a jó történetmesélésnek. A Star Trekben ez megvolt, és ez az, amit Seth imádott benne, na meg Brannon és David, és persze én is. Ha adsz egy jó sztorit, bármivel össze lehet kapcsolni, amivel csak szeretnéd, ha tényleg jó a történet. És a történetek nagyszerűek, még jobbak ebben az évben."

A minőségi történetek fontosságát Braga is kihangsúlyozta:

"Ugyanazzal a megközelítéssel írunk. Meggyőződünk róla, hogy egy jó történet legyen az alap. A humor néha később jön, mint ahogy számítanál rá."

Joe Menosky, akinek olyan Star Trek epizódokat köszönhetünk, mint a Darmok (TNG, 5x2) vagy a Skorpió (VOY, 3x26 és 4x1) szintén csatlakozott a kreatív csapathoz, miután a Star Trek: Discovery-ben nem jött ki neki a lépés. Braga – aki természetesen dolgozott már Menosky-val – örömmel fogadta egykori írótársát:

"Joe eredetileg a Star Trek: Discovery-n dolgozott, amikor az elindult, én pedig eléggé ki voltam akadva emiatt, mert kellett volna nekünk tavaly. De azt az állást korábban kapta meg, mielőtt az Orville beindult volna. Szerencsések vagyunk, hogy velünk van."

Az epizodikus formátumban is fejlődnek a karakterek

Bár az Orville nem átívelő történetekre épít, Braga szerint ez nem jelent akadályt abban, hogy a szereplők személyisége folyamatosan formálódjon:

"Ez olyan, mint Az új nemzedék, a sorozat, amire a leginkább hasonlítunk. Évadról-évadra felépülnek azok a karakterek, akiket kedvelsz, azok a gazfickók, akiket kedvelsz, a gazfickók, akiket újra felhasználsz, különböző okokból. Egy világépítés zajlik."

Goodman a karakterek fejlődése mellett azt is fontosnak tartja, hogy a történetek néha aktualitásokra is reflektáljanak. Ez persze nem jelenti azt, hogy az elgondolkodtató utalások lesznek túlsúlyban, az epizódok változatosságában szintén egyensúlyt kell találni:

"És persze ott vannak a szereplőink a hajóról. Egy folytonosság van abban, ahogy a karakterek növekednek és változnak, és az egymáshoz való viszonyuk epizódról-epizódra alakul. A rajongók számára ezért érdemes nézni minden héten. Valami olyasmit látnak, ami egy másik epizódra utal, de ha először látod, akkor sem fogsz kiesni a cselekményből.

Határozottan van néhány olyan epizódunk, amik allegóriák. Visszatérünk a Moclus-ra, ami ténylegesen egy példázat volt az előző szezonban, most egy kicsit többet fedezünk fel ebből. Új világok is jönnek, amiket felderítünk. De nincs minden epizódban allegória. Az egyensúly ugyanolyan lesz, mint tavaly."

A megszokott főszereplők mellett új arcok is előtérbe kerülnek, közéjük sorolható például az Alara hadnagy bolygójáról származó Jessica Szohr karaktere, Talla. Érkezése talán összefüggésben lehet azzal, hogy a bivalyerős hölgyet alakító Halston Sage egy másik forgatás miatt kevesebb epizódban tudott szerepet vállalni. Goodman szerint a két karakter számára egy egészen váratlan szituációt találtak ki:

"[Jessica Szohr karakterének] a neve Talla, ő is egy xeleyai, mint Alara. Jessica hatalmas színésznő. Sokat beletett ebbe a szerepbe, és szerintem a rajongók kedvelni fogják… Azt hiszem, hogy nagyon izgalmas lesz számotokra, amikor meglátjátok, hogy mit csinálunk ezzel a két karakterrel. Nem akarom lelőni, de elég váratlan lesz."

Star Trek: A régi nemzedék

Idén már nem először fordul elő, hogy Jonathan Frakes (Riker, TNG) és Marina Sirtis (Troi, TNG) közös fotón jelentkezik be egy forgatásról: amikor Frakes éppen Discovery-t rendezett, hirtelen Sirtis is ellátogatott a helyszínre, kellően felborzolva az azóta is válaszok nélkül maradt rajongók idegeit. Az Orville körül szerencsére nem ilyen nagy a titoktartás, a TrekMovie forrásai szerint a színésznőt egy vendégszerep kedvéért hívták a fedélzetre. A fényképet Frakes is sokatmondóan kommentálta:

"Kibújt a szög a zsákból."

Frakes természetesen az Orville második évadában is rendez, és azt is tudjuk, hogy Robert Duncan McNeill-nek (Paris, VOY) is jutott egy epizód, amit levezényelhet.

Az IMDB News és a TrekMovie külön-külön is megerősítették, hogy a Star Trek: Enterprise Phlox doktorát megformáló John Billingsley is beugrik. A források azt is tudni vélik, hogy a Home című nyitóepizódban egy Cambis nevű karaktert fog megszemélyesíteni. Ezt az alakítást akár még idén megcsodálhatjuk, hiszen az első epizód december 30-án debütál az amerikai FOX műsorán.

A Twitterező rajongók már azt is kiszúrhatták, hogy Tim Russ (Tuvok, VOY) sem marad ki a buliból, bejegyzéséből ez egészen konkrétan ki is derül:

"Most fejeztem be a munkámat az Orville-ben, remek színészek, remek csapat és producerek, Seth nagyszerű volt."

A Voyager fedélzetéről viszont nem csak a logika helytartója érkezik, hanem az Alara édesapját alakító Robert Picardo is visszatér.

Az Orville második évada odakint idén decemberben debütál, reméljük, hogy itthon sem kell sokat várnunk a folytatásra.

emTV.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr5414154531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása