A Domínium

2018. november 02. 18:00 - Menyhárt Attila

A távoli Gamma kvadráns nem csupán eddig ismeretlen fajok ezreit jelentette a féregjárat felfedezésének hála, de egy titokzatos és fenyegető hatalmat is. A borgot leszámítva talán az egyik leginkább totalitárius hatalom a galaxisban, melynek történetét, megalapítását rengeteg legenda övezi, ezért nehéz szétválogatni a tényeket a fikciótól. A következőkben a Deep Space Nine-ban megismert Domínium történetéről olvashattok.

Ami bizonyos, hogy nagyjából tízezer évvel ezelőtt az Alapítók őseit az átlagos értelmes fajok – a szilárdak, ahogy nevezik őket az alakváltók – valóságos hajtóvadászatot rendeztek utánuk, csak mert mások voltak. Ennyi elég volt, hogy elpusztítsák őket, mert nem akarták elfogadni, hogy ők különböznek, bár mégis érző, intelligens lények. Ez a gyűlölet átsugárzott és hatványozódott az Alapítók őseiben, akik összefogtak azért, hogy végre megvédhessék magukat. Úgy vélték, a szilárdak nem tudnak egymással békében együtt élni, csak az ellenségeskedéshez értenek.

Tehát a kvadráns békéjének megteremtése az Alapítók őseire vár. Földi időszámítás szerint a harmadik században megalakult a Domínium, és elkezdett rendet rakni a Gamma kvadránsban. Általában nem katonai hódítással terjeszkedtek. Bevett trükkjük, hogy az Alapítók bejutnak a kiszemelt világokra, és belülről igyekeznek egyengetni a Domínium útját. Más esetekben szövetséget kínálnak és különleges engedményeket ígérnek a birodalom leendő tagjának.

Kormányzat

A Domínium hatalmi felépítése többlépcsős, és erősen fajspecifikus. Rendkívül centralizált, más szempontokból pedig elég laza, noha területe és népessége nagyobb mint a Föderáció, a romulán, klingon és kardassziai birodalom együttvéve.

A hierarchia csúcsán természetesen az Alapítók állnak, természetes állapotukban és közegükben beolvadva a Nagy Láncba. Ha beszélhetünk tényleges vezetőről, akkor az egy nőnemű alakot öltő egyed, akinek a döntése a Domínium ügyeiben megfelebezhetetlen. Az egyedek hosszú életűek, gyakorlatilag halhatatlanok, a Jem'hadar és a vorta számára istenek.

A Domínium valódi, gyakorlati irányítását utóbbi végzi. A legendáik szerint apró majmocskák voltak az őseik, és egyszer menedéket adtak egy üldözött alakváltónak. Cserébe az alakváltó megígérte, hogy egy nap viszonozza a segítségüket. De vajon megérte-e, hogy genetikailag feljavították őket, és ők lettek a Domínium káderei? Ráadásul maga a vorta faj már nem szaporodik önállóan, csak bizonyos egyedeket klónoznak újra és újra. Ők a diplomaták, területi vezetők, tudósok és technikusok.

Bár nem tartoznak szorosan a hierarchiához meg kell említenünk a karemmákat is. Tulajdonképpen ők a felelősek bizonyos szektorokban a külvilággal való gazdasági kapcsolatokért. Viszonylagos függetlenségükért cserébe fegyvereket szállítanak a Domíniumnak.

Az Alapítók szilárdak iránti bizalmát, pontosabban annak hiányát jól példázza a Jem'hadar létezése. Ezek a nem nélküli lényeket bitotechnikai úton alkották meg. Születésük után napokkal, hetekkel már felnőtté érnek, és ők alkotják a Domínium haderejét, vasöklét. Kiváló harcosok fegyverrel és pusztakezes tusában egyaránt: könyörtelenek, hatékonyak és brutálisak – akár az őket felügyelő vortákat is megölik, ha azok döntése megkérdőjeleződik. De fanatikus hűséggel szolgálják isteneiket, az Alapítókat. Ennek ellenére az alakváltók gondoskodtak arról, hogy a Jem’hadar sose fordulhasson ellenük: anyacseréjük nem olyan, mint az átlagos humanoidoké. A szervezetüknek szükséges tápanyagokat intravénásan veszik magukhoz a fehér-ketracel nevű enzim társaságában, mely egyfajta drogként is funkcionál. Megvonása őrületet és halált okoz.

Elcseréltek

Néhány évszázaddal ezelőtt a Domínium egy merész kísérletbe fogott. Alapítók embriók sokaságát küldték szét a galaxis távoli részeibe, hogy örökségükről mit sem tudva felnőjenek és tanuljanak. Eredeti terveik szerint ezek az idegen környezetben felnőtt Elcseréltek majdan megkönnyítik ezen területek meghódítását. Konkrétan két elcseréltet ismerünk az Alfa kvadránsban, Odo-t és Laast.

Nem minden bolygón örülnek a Domínium kínálta rendnek és békének. A skrreea nép nem akarta a régi rabszolgatartó urai helyébe egy újat, s mások is elmenekültek a Domínium uralma elől. Volt, akiket biofegyverrel ítéltek lassú kihalásra.

Az Alapítók kezéhez vér tapad, és ez nem zavarja őket. Tulajdonképpen olyan univerzumot akartak, ahol rend van és béke, az ő nyugalmukat senki és semmi nem zavarja. Egyfajta izolációra törekedtek. Azonban ez a fajta bezárkózás totális egyeduralomra tör, ami megsemmisít vagy leigáz minden lehetséges ellenfelet.

emTV.hu

Ha szeretnél minket továbbra is olvasni, arra kérünk támogasd csapatunkat!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr3114331041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása