Misztikum, hit és tudomány – új utakon a Discovery

2018. október 13. 16:00 - Dave // urszekerek.hu

Mintha Pike (Anson Mount), Egyes (Rebecca Romijn), és Spock (Ethan Peck) állandó szereplésének közelmúltban történt bejelentése nem lett volna elég érdekfeszítő a Discovery második évadát illetően, a nem rég zajlott New York-i Comic Con újabb réteget tárt elénk a sorozat készülő epizódjainak alaptematikájából: titokzatos űrbeli jelzések, és egy visszatérő, különös, angyalszerű figura körül forog majd a cselekmény egy része, teljesen új nézőpontra, és vélhetőleg a hit és a tudomány közötti választásra kényszerítve szereplőt és nézőt egyaránt.

Alex Kurtzman producer a panelbeszélgetésen felvázolta a második évad fő ívét, ez pedig arra a kérdésre épül, mi vagy ki küldi az említett titokzatos jelzéseket, illetve azok mit képviselnek a Csillagflotta és a Discovery legénysége számára: egyfajta üzenetet, vagy pedig egy ösvényt, egy teljesen új úticélt? Kurtzman a hit és a tudomány vitáját emelte ki az évad fő tartópilléreként – ez a téma eddig bármely Star Trek sorozatban kiválóan működött, a Deep Space Nine pedig mindezt teljes hét évadon keresztül, remek mixtúrában nyújtott át a nézőnek. A főszereplő Sonequa Martin-Green az előzetesben is többször látható vörös angyalra hívta fel a figyelmet, a Discovery-s színésznyilatkozatokból már olyan jól ismert "mondok-is-valamit-meg-nem-is" formulával: az angyal Burnham életének egyik kritikus pillanatában jelenik még, hogy főhősünk rájöjjön: fogadott testvére, Spock, már már szintén találkozott vele korábban.

Annál erőteljesebben jelent meg az új kapitány, Pike alakja az előzetesben, akinek a vagány egysorosok és a standard Csillagflotta alappózok mellett még a Discovery kék színű egyenruháját is volt ideje magára húznia (nyilván, miután Lorca, megfontolt távozása előtt, gondosan leadta azt a hajó mosodájába). Anson Mount nem feszeng a szerepben, a látott kevés képkockából is úgy tűnik, meggyőző utódja lehet az első évad közönségkedvenc karakterének. Szerepének képernyőideje még nem ismert, az IMDb-t tanácsul hívni pedig buta dolog lenne ezzel kapcsolatban, főleg a tavalyi Georgiou- és Voq-fiaskók után.

Készen állnak, hogy végrehajtsák a teljesen őrült tervüket?

– szegezi a kérdést Pike a tiszteknek egy kritikus pillanatban a hídon, egy másik jelenetben pedig a híd legénysége uniszólóban zengi a csillagflotta-sztenderd "Igenis kapitányt". A Föderációs normáktól gyanúsan eltérő Lorca és a parancsnoki uniformisban azért még feszengő Saru után a Csillagflotta (és a produkciós vezérkar) úgy tűnik, biztosra megy, és az Enterprise aktuális kapitányát, Pike-ot ülteti a Discovery nagy székébe, valószínűleg rendkívüli okok miatt.

Anson Mount nem volt szófukar, és nyíltan felvázolta az évad kezdetének kiinduló szituációját:

"Elkezdjük kutatni ezeknek a vörös jelzéseknek az eredetét, és arra a megállapításra jutunk, hogy az előállításukhoz szükséges energia minden eddig ismertet meghalad. Vizsgálatunk egy pulzár felé siető aszteroidához vezet minket, hogy aztán megtaláljunk ott egy lezuhant hajót, a Hiawathát. Itt rátalálunk a sérülteket életben tartani próbáló főgépészre, Renora, aki igazán fantasztikus figura lesz, és sajátos stílusa megfűszerezi majd a sorozat hangulatát, a karaktere egy ideig velünk is lesz a fedélzeten. A felvételek során nagyon szórakoztató volt Tig Notaroval dolgozni."

ansonmount_pike.jpg

Anson Mount egyébként maga is Star Trek rajongó, így hát az ő szájából még inkább hitelesen hangzik, hogy a második évadra felvázolt misztikus sztoriszál jelentős visszatérést jelenthet majd a klasszikus, epizodikus Star Trek történetmeséléshez, a felfedezéshez, és egyúttal a kánonhoz is.

"Minden egyes űrbéli jelzés felfedezése új kérdést vet fel, közelebb hoz egy-egy karaktert vagy kérdést, és epizódikus jelleget kölcsönöz az amúgy erőteljesen átívelő sztorinak."

A kánonhoz ragaszkodó nézőket az előzetes, illetve a panel előadás egy másik pontja is megnyugtatta: úgy tűnik, hogy a klingonoknak újra kinőtt a hajuk! Erre Glenn Hetrick maszkmester már Las Vegasban is utalt, ám L'Rell minden eddiginél dúsabb hajkoronája magáért beszélt az előzetesben. A változás oka állítólag Az új nemzedék (TNG) 6x23 "Rightful Heir" című epizódjában keresendő, ahol Kahless klónmása elmeséli azt az ősi klingon regét, miszerint haját levágta, és egy vulkánba merítve létrehozta az első bat’leth-et, legyőzve azzal a gonosz türannoszt, Molort. Mary Chieffo (L'Rell) ezt azzal egészítette ki, hogy mindez beépült a klingon hagyományokba, így azóta a háborúk idején kopasz fővel, míg békés időszakban dús hajkoronával láthatók a klingonok. A tradíciónak csupán Worf mond ellent, aki – pubertáskori hormonoktól fűtve – épp az Űrlázadás című mozifilm cselekménye idején, tehát ha úgy vesszük, intenzív harci aktus közepette látható igencsak dús és csapzott frizurával. A L'Rell-t alakító színésznőre visszatérve, a kancellárnő látványos megjelenése nem csak a fodrászok, hanem Gersha Phillips jelmeztervező munkáját is dicséri, aki epikus megjelenést biztosított az immár magasrangú klingon hölgynek, magassarkú csizmával, és mélyen kivágott, gazdagon díszített ruhával felvértezve őt.

Szintén a kánoni vonalat erősíti Kurtzman "súgása" is, mely szerint egy Pike számára ismerős idegen faj tagjai is felbukkanhatnak majd az évadban – ők pedig nem mások, mint az eredeti sorozat első pilot epizódjában (The Cage – A kísérlet / Kalicka), illetve az abból készült "Menagerie" – "Vissza a tiltott bolygóra" című duplarészben látott, rendkívüli elmebefolyásoló erővel bíró talosziak. Az idővonalat illetően: Pike és legénysége (beleértve Spockot és Egyest is) a Discovery évadzáró epizódjának cselekménye előtt három évvel járt a Talos IV-en. Vajon a Discovery áthágja majd a hetes számú általános tiltó rendelkezést, és idő előtt visszatér a tiltott bolygóra?

Míg ezen gondolkoztok, hallgassátok újra az Impulzus podcast érintett epizódokat kitárgyaló adásait, melyeket itt és itt találhattok meg. Igen, jól gondoljátok, a borítékot átvettem a podcast produkciós vezetőjétől, és amíg a tartalmát számolom, addig íme, néhány rövid gondolat a többi karakter második előzetesben, illetve Comic Con panelen történő fellépéséről.

Saru "Szeretnék hinni..." kezdetű mondata talán az egész évad origója lehet, és egyúttal remekül illik a karakter Csillagflotta-eszményt megtestesítő tulajdonságai sorába. Az előző évad promócióihoz képest meglehetősen alulreprezentált Sonequa Martin-Green erőteljesen emocionális, érzelmi mélységekbe is ereszkedő, ugyanakkor akcióban és izgalmakban is bővelkedő évadot ígért, ami nagyjából az első évad stílusát idézi fel, és csak reménykedhetünk, hogy ezúttal határozottabb B-sztorikat és kiegyensúlyozottabb arányú romantikus vonalat kapunk.

Sokan meglepődtek, de annál inkább örültek az első erről szóló híreket hallva, Dr. Culber valamilyen formában történő visszatérésének (ha már angyalokról szólt az előzetes...?), Wilson Cruz ráadásul New Yorkban észbontó évadot ígért a rajongóknak: "A fejetek is szét fog robbanni."

A panel közben szokásos módon elhangzó nézői kérdések egyike arról szólt, milyen üzenete van a Discovery-nek a régi rajongók számára, akik egyre inkább úgy érzik, a sorozat nem illik mindahhoz, amit eddig Star Trekként ismertek. A Stamets hadnagyot alakító Anthony Rapp kompakt válasszal szerelte le az egyébként a magyar rajongói oldalakon is makacsul vissza-visszatérő panaszt:

"Hosszú meccset játszunk – legyetek türelmesek, és meglátjátok, a második évadban sok mindenre választ kaptok, arra is, hogy ez az egész hogyan áll össze."

Hasonló, általános megfogalmazásokkal persze többször is találkoztunk már az első évad produceri interjúiban, ám ezúttal, Rapp személyében egy magát is Star Trek rajongónak tartó színész spontán válaszáról beszélünk.

Állítólag az első évad egybefüggő újranézése is sokat segít a sorozat megkedvelésében, és ha ezt már meg is tettétek, számoljatok be róla itt kommentben vagy facebook oldalunkon, "mi állt össze" a végén – kíváncsiak vagyunk az újranézési élményekre! Addig is, az első évadról hetente alkotott hangos véleményünket itt ismerhetitek meg.

emTV.hu // TrekMovie

Ha szeretnél minket továbbra is olvasni, arra kérünk támogasd csapatunkat!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr3914298941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása