Kicsoda valójában Tyler hadnagy?

2017. október 24. 16:50 - Dave // urszekerek.hu

Egy rajongói spekuláció nyomában

Összeesküvés-elméletek, fan-teóriák, spekulációk – a Trek rajongók élen járnak a merész következtetések gyártásában, a Star Trek: Discovery készítői pedig nagyon szívesen támogatják is ezt, a cselekménybe tudatosan elrejtett apró utalásokkal. Nem csoda, hogy az aktuális heti epizódok bemutatása után izzanak a fórumok és a közösségi oldalak. (Az egyik konteónak nemrég mi is utánajártunk!) Az elmúlt héten egy már régóta beharangozott főszereplő valódi kilétéről folytak élénk párbeszédek. A kérdés: lehetséges, hogy a Shazad Latif által alakított Ash Tyler hadnagy valójában nem más, mint a száműzött klingon, Voq? Figyelem! Cikkünk a legújabb, hatodik epizódot is érintő spoilereket tartalmaz!

Az elmélet

Voq, az egykori Fáklyavivő és T’Kuvma kegyeltje, akit legutoljára a negyedik epizódban, kegyvesztetten, száműzve láttunk, valamilyen sebészeti vagy genetikai eljárás útján, valószínűleg L’Rell titkos hatalomátvételi tervének részeként, emberi külsőt kapott, majd az ötödik epizódban látott klingon hajóra került, hogy aztán Lorcával együtt onnan elmeneküljön, és kémként épülhessen be a Discovery fedélzetére. Arról nincs elég információ, hogy Voq emberi alteregója, Ash Tyler hadnagy valóban létezett-e – feltehetőleg igen, és a Kettőscsillagnál lezajlott csata után a klingonok valószínűleg tényleg foglyul ejtették, elegendő információt kinyerve belőle, hogy aztán a külsejét felvevő Voq sikerrel adhassa ki magát egy föderációs tisztnek. A teória egyik érdekes része az a feltételezés, hogy a Voq-ot alakító színész egyáltalán nem is létezik, az albínó klingont valójában végig Shazad Latif alakította.

Az elmélet alátámasztása

1. Kánon

A Star Trek kánon szinte tálcán szolgálja a teória megerősítését: az eredeti sorozat (TOS) "Baj van a tribblikkel" (2x15 'The Trouble With Tribbles') című epizódjában szintén egy embernek álcázott klingon kém szivárog be a Kirkék által meglátogatott K-7-es mélyűri állomásra, azzal a céllal, hogy megmérgezze a Sherman bolygójára szánt gabonakészleteket. Az Arne Darvinként beszivárgó klingon kémet Kirkék végül leleplezik egy tribbli segítéségével – az apró szőrmók riadt nyüszítése elárulja az embernek álcázott klingont, és McCoy doki is kénytelen kijelenteni a maga rezignált módján: Jim, ez az ember klingon.

Érdekes adalékot szolgáltat a történethez egy 2007-es IDW-képregény, a Beneath the Skin, mely a Klingonok: A vér szava című sorozat részeként jelent meg, és ami bemutatja a sebészi úton emberré alakított, gyakorlatilag mindent feláldozó klingon ügynök, Gralmek keserű háttértörténetét.

Rajongói jóslat

Tylert/Voq-ot is talán pont egy tribbli fogja elárulni. Ne feledjük, a Discovery fedélzetén is lakik egy, ám a szőrös jószág mindeddig céltalanul nyüszögött Lorca íróasztalán. Most talán döntő szerepe lesz – vagy ez talán túl klisés megoldás lenne?

2. L’Rell származása

L’Rell kétféle vérvonalból, szülei révén két különböző klingon házból származik, apja révén T’Kuvmához kötődik, anyja pedig a matriarchális Mo’Kai ház tagja, melynek tagjai kémek, és az álcázás mesterei. L’Rell egyébként tökéletes angoltudását is ezzel magyarázza Lorcának...

3. L’Rell és Voq

L’Rell követi az elhagyatott Shenzhou-ra száműzött Voq-ot. Itt kifejti neki, hogy a háború megnyerésében kulcsszerepe lehet, ám ennek érdekében mindent fel kell áldoznia. Ezt talán egész identitása, és klingonsága elvesztésére érti? Ezzel persze végképp szembemegy T'Kuvma hitvallásával, mely szerint a legfontosabb: Klingonnak maradni. Azt is megtudjuk, hogy L’Rell ezután a Mo’Kai-hoz viszi Voq-ot, akit azóta nem láttunk viszont...

4. Voq és L’Rell románca

A sorozat egyik váratlan motívuma a Voq és L’Rell között izzó levegő, sokan már klingon love story-ról beszéltek. Mivel azonban Voq nyomtalanul eltűnt a sorozatból, úgy tűnik, ennek a romantikus szálnak a végét nem tudjuk meg soha (ahogy például azt sem, volt-e valami több a hivatalos viszonynál Lorca és Landry között). Mindenesetre az ötödik részben utalások vannak arra, hogy L’Rell érdeklődik Tyler iránt, és ezért hagyja életben. Véletlen lenne? Vagy L’Rell most már csak Voq emberi változatával, Tylerrel tud együtt lenni, lévén az feláldozta klingon mivoltát a nagy cél érdekében? Mindenesetre Lorca és Tyler szökésekor L’Rell még felteszi a kérdést a hadnagynak: Tényleg azt hitted, hogy itt hagyhatsz engem? Azok után, amiken keresztülmentünk.

5. Lorca kétségei

Elég volt pár percet látnunk a klingon hajó fogdájában uralkodó kíméletlen körülményekből, Lorcával együtt kételkedünk abban, hogy egy föderációs tiszt hét hónapig bírta volna ezt a tortúrát. Tyler ugyan megemlíti, hogy L’Rell kedvét lelte benne, és személyes okból nem ölette meg, egyfajta játékszerként tartva őt.

Talán a Tylerrel együtt raboskodó, szintén elég sok titkot rejtegető Harry Mudd többet tud a hadnagy múltjáról? Ez esetben Lorca hibát követett el, hogy a hajón hagyta a csempészt, hiszen esetleg információt nyerhetett volna ki belőle Tyler valódi kilétéről. Esetleg igaz lehet az a fan teória, miszerint Lorca és Mudd összejátszanak, és a csirkefogó klingonoknál hagyása csak egy jól megtervezett stratégia része?

A hatodik részben Lorca fura, kettős stratégiát követ Tylerrel kapcsolatban: egyrészt vizsgáztatja a hadnagyot, egy klingon harci szimulációt futtatva, és közben a származásával és a családjával kapcsolatos ellenőrző kérdéseket feltéve, nem sokkal ezután viszont rangot és posztot felajánlva neki, illetve rábízva egy veszélyes kompküldetést.

6. IMDb

Különös, de az Ash Tylert, illetve az őt alakító Shazad Latifot övező rejtélyek még 2016. decemberében erednek: ekkortájt ugyanis egy CBS bejelentés a skót-pakisztáni gyökerekkel rendelkező brit színészt még mint T’Kuvma pártfogoltját, egy magas rangú klingon tisztet emlegeti. Ugyanekkor Shazad Latif karakterére még Kol néven hivatkoznak a források. 2017. áprilisában aztán Latifról hirtelen kiderült, valójában egy emberi hadnagyot, Ash Tylert fogja alakítani az új sorozatban. Akkoriban, a rengeteg újdonság és hivatalos bejelentés, a sok új szereplő között gyakorlatilag elveszett ez a tény, ám az utolsó epizódokat megnézve rengeteg nézőben felmerült a gyanú, ami a fent említett teóriához vezetett.

Szintén az IMDb adatbázisát tanulmányozva jöttek rá a rajongók, hogy a Voq-ot alakító színész, Javid Iqbal, gyakorlatilag nem is létezett a sorozat forgatása előtt, egyetlen színészi munkája a Discovery három epizódjában van listázva. Az is bizarr, hogy bár Voq karaktere fontosnak tűnik a sorozatban, a CBS mégis augusztusig várt a szereplő bejelentésével, ráadásul különös módon, az őt alakító színészt nem nevezték meg, csak a premier epizód végefőcímében – ez szintén eltér a többi bejelentés gyakorlatától. Egyre több rajongó kezdett szimatolni Javid Iqbal színészi karriere után az interneten, ám eredménytelenül. Iqbal ráadásul egyetlen sajtóeseményen vagy interjún sem vett részt a forgatások kezdete óta – tehát soha nem látta őt személyesen senki. Ezzel ellentétben Latif számos alkalommal volt látható a nyilvánosság előtt, és több riport is készült vele, már az első sajtóbejelentésektől kezdve. Egy meglepő tény azonban kiderült a kutatások során Javid Iqballal összefüggésben: a Tylert alakító Shazad Latif teljes születési neve Shazad Khaliq Iqbal!

7. Forgatási munkamenet

Habár Ash Tyler csak az ötödik epizódban bukkan fel először, az őt alakító Shazad Latif már sokkal korábban, gyakorlatilag a gyártás legelejétől jelen volt Torontóban, ahogy például egy márciusi stábfotó is bizonyítja. Egyéb forrásokból tudjuk, hogy ez idő tájt még a második epizód forgatása zajlott, ilyen korai kiutazás már csak költségvetési okok miatt sem indokolt. Könnyen lehet tehát, hogy Latif ez idő tájt azért volt jelen a stúdióban, mert Voq jelmezét öltötte magára.

Ellenérvek

1. A negyedik részből tudjuk, hogy Voq és L’Rell a Kettőscsillagnál vívott csata után hat hónapig a Szarkofághajón voltak – nem volt tehát idejük ilyen nagyarányú álcázási tervet kiötleni, nem is beszélve a praktikus megvalósításról: Voqnak elvileg mindössze három hete volt Tylerré átalakulnia, ami nem csak a külső, sebészi vagy genetikus (augment vírus?) átalakítást, hanem az emberi viselkedés és nyelv (!) elsajátítását is magába kellett foglalja.

2. A hatodik részben láthatjuk, hogy Tyler elkezd beilleszkedni a Discovery legénységébe. Ezt teljesen gördülékenyen és könnyedén teszi, sikeresen felvéve a kapcsolatot még a régóta magába fordult Burnhammel és a szétszórt viselkedésű Tilly kadéttal is. Barátságos, nyitott hozzáállása, szimpatikus fellépése, humora, gesztusai teljesen emberiek, sem a hét hónapos fogságból adódó megviseltséget nem tükrözik, sem pedig azt, hogy az emberi viselkedésre néhány hét alatt betanított, álcázott klingon kém lenne. Egyes rajongók úgy vélik, a Lethe epizódcím, mely a mitológiai feledés folyójára hivatkozik, valójában Voq-ra/Ash Tylerre utal, aki elfelejtette klingon múltját, és immár teljesen emberivé vált.

3. A készítők már több alkalommal megtréfáltak minket, félrevezető utalásokat elhintve, hamis nyomra és elhamarkodott következtetésekre vezetve a rajongói tábort, többek között azokkal az elméletekkel kapcsolatban is, miszerint Lorca valójában a 31-es Szekciónak dolgozik, illetve, hogy Lorca, vagy talán az egész Discovery a tükör-univerzumból származik, netán az egész sorozat eleve ott játszódna. Ezek a spekulációk – egyelőre – nem nyertek végleges bizonyítást, mindössze izgalmas rajongói beszélgetések és viták alapját képezik. Talán ez is az írók célja: a figyelem és az érdeklődés folyamatos fenntartása.

Shazad Latif válasza

A Yahoo Newsnak sikerült a CBS-szel megegyezni, és egy rövid interjúban megkérdezte magát Shazad Latifot is, mit gondol arról a rajongói spekulációról, hogy a Voq-ot alakító színész, Javid Iqball valójában nem is létezik. A színész válasza sajnos nem vezetett sehová: Hát, ha megnézik az IMDb-n, akkor látható, hogy a Star Trek: Discovery-ben szerepel. Ez technikailag igaz is. Mindazonáltal a színész IMDb adatlapját csak nemrég hozhatták létre, nincs róla civil ruhás, maszk nélküli fotó, és egyetlen szerepe egész pályafutása során a Discovery-ben Voq karaktere... A Yahoo tovább puhatolózott, azt kérdezvén Latiftól, volt-e már alkalma személyesen is találkozni Javid Iqball-lal – itt azonban az interjút megszervező CBS-munkatárs udvariasan megszakította riportot, arra hivatkozva, hogy kifutottak az időből...

Egy kutya nyomra vezet?

A kitartó rajongók ekkor sem adták fel, és utolsó lehetőségként, a Voq-ot alakító titokzatos színész identitásával kapcsolatos kérdést Stellának, Nicholas Meyer tanácsadó producer twitteren is fent lévő kutyájának tették fel. A derék eb StarTrekDog néven van jelen a népszerű közösségi oldalon – hozzászólásai és válaszai nyilvánvalóan tréfás kedvű gazdájától származnak, így hát voltaképpen hiteles forrásnak tekinthetők. A kérdésre, miszerint miért nem tudunk többet a rejtélyes színészről, Javid Iqballról, Nicholas Meyer – Stellán keresztül – így válaszolt

[Fogalmam sincs,] az én szakterületem inkább Sherlock Holmes, nem pedig Dr. Jekyll és Mr. Hyde...

A válasz sokat mondó: Jekyll és Hyde: egy testben két lélek, két különböző személyiség. Sokatmondó utalás arra, hogy Voq és Tyler, illetve az őket alakító Javid Iqball és Shazad Latif egy és ugyanazon személy.

A végső választ talán a következő, hetedik részben megkapjuk. A hetedik epizódot a nemzetközi és hazai Netflix előfizetők október 30-án, hétfőn délelőtt kilenctől láthatják.

Star Trek: Discovery
hétfő 9:00
Netflix

emTV.hu // TrekMovie // TrekMovie // Robots and Dragons

További hírek és érdekességek a Star Trek világából a Facebookon! Még több Star Trek: Discovery-ért érdemes ellátogatni a sorozattal magyar nyelven foglalkozó oldalunkra – a jó társaságért pedig nézzetek be a rajongói csoportba vagy az epizód-kibeszélőbe!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr4313068232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása