Nicholas Meyer új Star Trek-trilógián dolgozik

2018. május 21. 16:00 - Dave // urszekerek.hu

Nicholas Meyer, akit olyan népszerű Star Trek mozifilmek írójaként, illetve rendezőjeként is jegyzünk, mint a Khan haragja, A hazatérés, vagy A nem ismert tartomány, és tanácsadóként a legújabb sorozat készítésében is folyamatosan részt vett, a néhány napja a Kaliforniai Egyetemen tartott Shakespeare és a Star Trek című rendezvényen újabb részleteket árult el a már tavaly óta emlegetett titkos Star Trek-projektjéről – ezek szerint az író-rendező egy új, önálló Star Trek-trilógia előkészítésén dolgozik a CBS All Access számára.

Mielőtt antianyag tűzijátékot gyújtanánk örömünkben, íme a hír folytatása: az említett, kizárólag internetes, streames terjesztésre készülő, tehát nagyjából a Netflix (mozi)filmes, saját gyártású produkcióihoz hasonló volumenű, azaz nagyságrendben valahol a tévés és mozis alkotások között álló projekt egyelőre a Star Trek tévés és mozis üzletágának évtizedes megosztottsága, és a készülő CBS/Paramount egyesülés újabb halogatása miatt sajnos jegelve lesz egy ideig.

Meyer egyébként sem árulhatott el további részleteket, különben "meg kellett volna ölnie" az interjú készítőjét, de azt elmondta, a legfőbb akadály az, hogy a Star Trek televíziós sorozatok szerzői és vetítési jogait birtokló CBS gyakorlatilag jogi háborút vív a mozifilmek felett rendelkező Paramounttal, illetve rajta keresztül az anyacég Viacommal. A CBS szemében a fő szálka Shari Redstone, aki Rupert Murdoch-hoz hasonlóan gyakorlatilag már most is mindkét médiavállalat felett kontrollt gyakorol, az újraegyesült televíziós-filmes birodalom fejeként pedig abszolút teljhatalomhoz jutna. Ez nem igazán lenne nyerő pozíció a jelenlegi CBS-fejes Leslie Moonves, illetve a részvényesek számára, így most jogi úton támadták meg Redstone egyesítési terveit.

Ezek alapján Nicholas Meyer is úgy sejti, hogy a CBS által rábízott projekt is jó ideig várólistára kerül, míg a céges cápák egymás között elrendezik a már másfél évtizede tartó megosztottság jogi ellentmondásait. A televíziós és filmes jogok ilyen éles elválasztása egyébként egyik jövőbeni, vagy most futó Star Trek filmnek vagy sorozatnak sem tesz jót: a 2017-ben indult Star Trek: Discovery sorozat például nem csupán a forgatási munkák elhúzódása miatt késett, hanem jogi okok miatt is: a tizenharmadik mozifilm, a Mindenen túl (Beyond) bemutatóját követő fél évben ugyanis egyáltalán nem is hozhatott ki a CBS új Trek tévésorozatot.

A korlátozások ráadásul az új sorozat forgatókönyvíróinak kezét is megkötötték, hiszen mozifilmes karaktereket, illetve motívumokat részben, vagy egyáltalán nem használhattak fel a széria írása során. Valószínűleg hasonló megkötések fojtogathatják Meyer-projektjét is, ami állítólag pont egy korábbi mozifilmre, az egyébként éppen őáltala írt Khan haragjára épülne, egészen pontosan annak előzménye lenne. Minden pusztán szóbeszéd, de mivel Meyer személyében pont, hogy a második Star Trek mozi rendezőjéről beszélünk, azért feltételezhetünk némi valóságalapot.

Az persze szintén nem ismert, hogy Meyer mindhárom tervezett filmje a Khan haragja prequelje lenne, de azért bízunk benne, hogy "előzmény-trilógiát" emlegetni Star Trekes körökben remélhetőleg nem lesz majd akkora bűn, mint a Star Wars rajongói közösségben.

Bizarr, de a filmes írói szerződések, illetve a CBS/Paramount-csörte miatt maga Nicholas Meyer sem rendelkezik szabadon egykori mozifilmjének karakterei és sztorija felett, ám egy halvány reménysugár azért mégis marad számára: Khan karaktere és így előzmény-sztorija sem a második mozifilmben erednek, hanem az eredeti sorozat (TOS) első évadának Space Seed című epizódjából, vagyis a történet felhasználásának jogai felett gyakorlatilag nem is igazán a Paramount, hanem pont a CBS rendelkezik – ez zöld utat jelenthet Nicholas Meyer Khan-előzményfilmjeinek, már ha tényleg ezen dolgozik a veterán író.

usztal_banner.gif

emTV.hu // TrekCore // TrekMovie // robots-and-dragons.de

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr3013989634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása