Christopher Pike – A Kapitány

2018. április 21. 16:00 - Menyhárt Attila

Amikor kiderült, hogy az új sorozat, a Star Trek: Discovery a második évadában szerepeltetni akarja Pike karakterét, én is elővettem az eredeti sorozat eredeti bevezető epizódját, hogy felfrissítsem emlékeimet erről a kapitányról. Érdekes volt újranézni a Discovery első évada után, amely számos érdekességgel színesítette a korszakról szóló ismereteinket.

Nincs olyan öntőforma, amit ráhúzhatnánk egy-egy Csillagflotta kapitányra. Ahány kapitány, annyiféle stílus,  de az NCC-1701 regisztrációs számú USS Enterprise neve örökre összefonódott James T. Kirkkel. Együtt váltak híressé és lettek a Csillagflotta jelképévé. Kirk legendássá vált tettei, és személyisége elhomályosítja elődje sikereit az Enterprise kapitányi székében.

A The Cage epizód eseményei alapján egy gondolkodó, megfontolt kapitány képe rajzolódik ki. Pike lelkiismeretes parancsnok, aki komolyan veszi a felelősségét a rábízott legénység sorsát. Ugyanakkor nem kelti olyan ember benyomását, aki közelebbi kapcsolatba lépne a legénység tagjaival. Nem egyszerűen a rangja szigeteli el a többiektől, hanem mintha szándékosan tenné mindezt. Akiket egyáltalán a barátainak nevezhetne az az első tiszt, és a hajóorvos.

Látszólagos arroganciája és mogorvasága (például amikor rászól a segédtisztjére) csupán egy póz, mellyel elrejti valódi egyéniségét, érzéseit. Ugyanakkor egy analizáló elme, amely képes minden zavaró tényező ellenére az előtte álló feladatra koncentrálni. Lenyűgöző, ahogy szép lassan kielemzi a Talos-iak képességeit és felfedi gyenge pontjaikat. Véleményem szerint ezt a vaslogikát a vulkáni Spocktól várná a néző. Ugyanakkor vannak pillanatai amikor kibukkan belőle a filozófus oldala, és nem hiányzik belőle némi cinizmus sem.

Nem sokat tudunk arról, Pike kapitány hogyan viselkedett klingonokkal vívott háború alatt. Vajon kritikus helyzetben ugyanúgy megőrizte a hidegvérét? Képes a gyors helyzetfelismerésre, az improvizációra? A kérdés nyitott, pedig feltételezhető, az Enterprise is rendszeresen a frontvonalon tevékenykedett, mint a többi csillaghajó. Persze az Enterprise hivatalosan kutató- és felderítőhajó, de fegyverzete révén akár a csatahajó címet is birtokolhatná.

Pike egy küldetés során a Rigel VII-en három embert vesztett el egy fegyveres konfliktusban. Ez mély nyomot hagyott benne. Talán nem ez az esemény volt a kiváltó ok, hanem számos egyéb esemény után lett ez az utolsó csepp abban a bizonyos pohárban. Nyomasztó, sőt baljóslatú gondolatai elől inkább a munkába menekült. Szeretne elmenekülni a felelősség és a valóság elől, akár azzal is, hogy lemond a kapitányi posztról. De rá kellett jönnie, hogy nem ez az igazi megoldás.

Magánélete szintén rejtélyes. Annyi bizonyos, hogy Mojave városában született. Az epizódban megemlítik, hogy a sivatag a huszonharmadik században már nem létezik, helyén számos park található. Valószínűleg van egy farmja a város környékén, ahol két kedvenc lova várja. Viszont barátnőről, feleségről nem tesznek említést, pedig nyilvánvalóan egészséges fiatalemberről van szó. Bizonyára voltak barátnői, hosszabb-rövidebb kapcsolatai (akár még orioni nők is), de nem találta meg az igazit, egészen a Talos IV-ig...

Összegezve elmondhatom, hogy Christopher Pike személyisége sokkal összetettebb és érdekesebb, mint azt első benyomásra gondolhatnánk. Talán nem véletlen, hogy a nevét a Cestus III-on egy város, a Csillagflottában pedig egy kitüntetés őrzi a huszonnegyedik században.

A Star Trek: Discovery-ben Anson Mount kapta meg az ikonikus szerepet. A színész olyan elődök nyomdokaiban halad, mint Jeffrey Hunter (A kalitka, TOS 1x00), Sean Kenney (Vissza a tiltott bolygóra, TOS 1x11 és 1x12), valamint a Kelvin filmekben feltűnő Bruce Greenwood.

emTV.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr7713852516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása