Attila öt kedvenc Star Trek filmje

2018. január 13. 10:35 - Menyhárt Attila

A Star Trek univerzum immár több mint ötven éve szakadatlanul bővül a sorozatok, könyvek, képregények, és természetesen filmek révén. 1978 óta tizenhárom film ültette be a mozikba rajongók millióit. Mindenkinek megvannak a kedvencei, amit szívesen néz újra és újra. Sorrendet felállítani nehéz, hiszen mindegyikben vannak kedvenc jelenetek és olyan kérdéseket vet fel, amelyek ma is aktuálisak. Íme az én öt kedvenc Star Trek filmem.

5. Star Trek (The Motion Picture)

Ez volt az első mozifilm amit láttam, lényegében ennek révén ismertem meg a Star Trek univerzumot és váltam rajongójává. Már maga a kezdőjelenetben megfogott az ismeretlen fenyegetés ellen felvonuló klingon csatahajók látványa,majd pedig az, ahogy a felújított Enterprise-t körbejárja az űrkomp, illetve amikor a csillaghajó elindul. Mondhatjuk, hogy szerelem volt első látásra. Nem szükséges ismerni magát az eredeti sorozatot (TOS), hogy a néző megértse a karaktereket vagy a történetet, önállóan is élvezhető produkció. Egy legendás legénység és hajó visszatérését láthatjuk egy az emberiséget fenyegető válsághelyzetben. De az "ellenség" nem csupán az ismeretlen veszély, hanem a bennünk lakozó emberi becsvágy is.

4. Nemzedékek (Generations)

A maga idejében forradalmi ötlet volt, hogy két sorozat – a régi és az új – együtt szerepeljenek egy mozifilmben. Bár maga a film leginkább Az új nemzedék (TNG) szereplőiről szól, mégis méltó hattyúdala a legendás Kirk kapitánynak. Roddenberry halála után, most először a Star Trekben megjelenik a mániákus tudós, aki a célja érdekében semmitől sem riad vissza. A hallhatatlanság pedig olyan cél ami a legerkölcsösebb egyéniséget is elcsábíthatja. Különösen akkor, ha az ember ráébred a saját halandóságára, és lehetőséget kapna egy tökéletes világban való létre. Ebben a filmben is kaptunk végre egy valódi űrcsatát, ami kellőképpen gyors sodrású volt, de hagyott teret a Star Trekben megszokott megoldásokra, hogy a legénység a tudásával kerekedjenek felül a nyers erőn.

3. A nem ismert tartomány (The Undiscovered Country)

Abban a korban született, amikor azt hittük az emberiség végre maga mögött hagyja a megosztottság korszakát, és új szakaszba léphet. A film egyaránt szól az idegengyűlöletről, identitásunk és hagyományaink megőrzéséről, illetve az együttműködés lehetőségeiről. Tudtuk a TNG-ből, hogy a két ősellenség – a Föderáció és a Klingon Birodalom – békét köt a huszonnegyedik századra. Csak azt nem tudtuk hogyan és mikor. Ez a film az Enterprise eredeti legénységének utolsó igazi kalandja. Néhány apró bakit leszámítva (például Uhura nem használhatná a gépi fordítót, mert azt kiszúrnák a klingonok), egy lendületes történetet kaptunk. Különösen lenyűgözött Kirk és a klingon Chang tábornok közötti verbális, majd valódi párbaj. Ők ketten igazi harcosok, egymás tükörképei a barikád két oldalán. Egy tökéletes univerzumban talán barátok lehetnének, de míg Kirk képes volt továbblépni, addig Chang képtelen lenne beilleszkedni egy olyan univerzumba, ahol a két űrutazó nagyhatalom már nem ellenfél.

2. Nemezis (Nemesis)

Részben azért végzett nálam dobogós helyen a film, mert tizenöt év várakozás után végre beteljesedett a hajó álompárjának sorsa: William T. Riker első tiszt végre feleségül vette szerelmét Deanna Troi tanácsadót. Természetesen az idillt hamarosan szétdúlja a nyers valóság. A Star Trek esetében több alkalommal is megfigyelhető, hogy a cselekmény mozgatórugója gyakran a kapitány és az adott főgonosz közötti személyes konfliktus. Mint mindig ebben is van egy csavar: ezúttal az ellenség szó szerint Picard nemezise, klónja akit eltorzított a sok fájdalom és szenvedés, ráadásul kisebbrendűségi tudat is gyötör a kapitánnyal szemben. Hang vagy csak visszhang? Ez az a gondolat, ami ledönti a józan gondolkodás korlátait és az ismert galaxisra pusztulást zúdítana. Shinzon karaktere bizonyos szemszögből Charlie Evans-re emlékeztet a TOS "Charlie-X" epizódból. Ő is amellett, hogy nem emberi környezetben szocializálódott, halálos fegyverként használható hatalmat kap a kezébe.

1. Kapcsolatfelvétel (First Contact)

Ebben a filmben benne van a Star Trek esszenciája, mindaz ami megkülönbözteti a többi sci-fitől. Amellett, egy vadonatúj Enterprise-t kapunk, hamarosan felbukkan az egyik leghalálosabb ellensége a Föderációnak, a borg. Ugyanakkor egy történelemlecke részesei lehetünk: visszautazunk a döntő pillanatra, amikor az emberiség elindul azon az ösvényen, amelynek a végén ott van a Bolygók Egyesült Föderációja. Kiderül, hogy a legendásnak tartott hősök, korántsem olyan tökéletesek, mint ahogy a történelem látja őket. Hanem gyakran átlagemberek, akik tele vannak gyengeségekkel, de eljön a pillanat amikor túl tudnak lépni a saját határaikon. Picard kapitánynak ezúttal szembe kell néznie a múltjával, és a lelkében lapuló sötétséggel, akár egy poszttraumatikus problémákkal küszködő háborús veterán. Ugyan agyon igaznak tűnik Picard mondata, hogy irigylésre méltók azok az emberek, akik képesek elindulni a szebb jövő felé vezető úton. Sőt mindig akad a háttérben egy személy, aki sugallataival, tanácsaival a helyes úton tart minket. Érdekes lett volna egy sorozat, ami a Kapcsolatfelvétel és az NX-01-es Enterprise elindulása között zajló eseményeket mutatja be nekünk.

Nektek mi az öt kedvenc Star Trek filmetek és miért? Osszátok meg velünk kommentben itt vagy a Facebookon! Hamarosan érkezik az újabb filmes lista, míg itt az Űrszekerek szerkesztőinek öt kedvenc epizódjait olvashatjátok!

emTV.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr6113571001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása