Anna öt kedvenc Star Trek epizódja

2017. december 16. 14:45 - Annatal

Az eredeti sorozat (TOS) egy igazi világformáló alkotás abból a kórból, amikor még tartott a fekete bőrű emberek és a nők faji, illetve nemi alapon történő megkülönböztetése és szegregációja. Az új nemzedék (TNG) aztán egy fantasztikus legénység kalandos életét vetíti elénk, miközben többek között Data és Worf beilleszkedési problémái, emberekkel való kapcsolata színezi az alaptörténetet. A gyártási sorrendben következő Deep Space Nine (DS9) egy izgalmas újrarendeződési korban játszódik, és boncolja a személyes és nemzeti szabadság, identitástudat, felelősség kérdését. Felelőssége a Voyager legénységének is van, akik mindenáron haza akarnak jutni, de vajon mit áldozhatnak fel érte? Végül az Enterprise-ban ott a felfedező ember, aki nagyon pozitívan nyilvánul meg a kapitány személyében, és akin az emberiség és más fajok későbbi sorsa múlik. Nem hiába, hogy az öt kedvenc epizódom listájában mind az öt sorozatból kapott helyet egy-egy rész. Szubjektív rangsor következik.

Az ötödik kedvenc epizódom a Tuvix (Voyager 2x24), mikor Neelix és Tuvok felsugárzás közben összeolvadnak, mint később kiderül az egyik mintaként gyűjtött virágban lévő vegyület miatt. Kettejükből egy lenyűgöző személyiség bontakozik ki, aki szükséges mértékben kimért, de ha kell nagyon érzelmes. Számomra érdekes volt megfigyelni hogyan változik meg az Tuvoknak és Neelixnek és a társaik hozzáállása az új személyiséghez. Szomorú volt, hogy el kell ezt az új személyiséget pusztítani, hogy a régieket visszakaphassák a szeretteiket. Vajon tényleg a régi személyiségeknek több joga van létezni, mint ennek az újnak? A szétválasztás gyilkosság-e, ha a fennálló helyzetet egy baleset okozta? Azon is sokat gondolkodtam, hogy vajon ezt az emberi test tényleg ilyen jól viselné?

A negyedik helyre Az új nemzedék (TNG) Darmok (5x5) című epizódja került, amelyben Picard kapitány egy új fajjal egyedül kénytelen felvenni a kapcsolatot. Az egyetemes fordító ugyan lefordította minden szavát, de a metaforákkal operáló nyelvet így sem volt könnyű felfogni. Bár több részben van utalás a kiképzésre, de érdekes volt látni, hogyan is oldja meg ezt a problémát. De hát, mint tudjuk, kapitányunk rajong a történelemért, a felfedezésekért. Azt hiszem ez a kaland lett a régésznek készülő fiatal énjének egyik legnagyobb sikere.

Amikor a Deep Space Nine (DS9) Felfedezők (3x22) című részét néztem, rám is rám ragadt Sisko kapitány lelkesedése, amikor elkezdte építeni a kis napvitorlástó – nem csoda, hogy ez lett a harmadik kedvenc epizódom. Értettem, hogy kellett neki is egy tevékenység, amiben megpihenteti az idegeit. Csodáltam, hogy milyen rendületlenül tudott hinni, hogy a kicsiny hajó repülhet a fénynél is gyorsabban. És tényleg repült is. Milyen jó is ilyen tűzzel égni, lelkesedni valami iránt.

Váratlanul ért, amikor Tucker terhes lett az Enterprise Váratlan (1x5) című epizódjában, így ez lett a második helyezettem. Gondoltam én, hogy nem szabad mindent megcsinálni, amit idegenek kérhetnek tőlünk, mert adott esetben ők sem tudhatják, mi történhet velünk. Trip egy xyrilliai hajót segített megjavítani. Már az is fantasztikus, hogy hozzá tudott szólni a javításhoz és kibírta a hajón uralkodó életfeltételeket. Ártatlanul egy tál kavics közé dugta a kezeit, néhány színes felvillanásban is gyönyörködhettek a kísérőjével és pár nap múlva már produkálta is a terhesség tüneteit, amit Connor Trinneer számomra nagyon mókásan alakított.

A hasamat fogtam a nevetéstől, mikor az eredeti sorozat (TOS) Szőrös veszedelem (2x13) részét néztem, listámon így ez az epizód lett az első. A cuki tribblik hogyan is csináltak nagyobbnál nagyobb galibákat a tömeges elszaporodásaik miatt és hogyan is lepleztek le egy szabotázst, amikor befalták a mérgezett gabonát. Érdekes volt abban belegondolni, hogy az űrhajón nem volt lehetőség semmilyen kedvenc tartására. Pedig a Földön szinte minden család magáénak mondhat egy többnyire szőrös kedvencet. De belegondolni, hogy akár évekig nem találkozhattak ilyen kedvenccel, akit lehet simogatni, babusgatni, nem volt olyan jó. Az életünkhöz tartozik, hogy vannak állandóan körülöttünk más életformák is, akikkel törődnünk kell. Azért, mert akarunk, és mert jót tesz nekünk.

Nektek mi az öt kedvenc epizódotok és miért? Osszátok meg velünk kommentben itt vagy a Facebookon! Hamarosan érkezik az Űrszekerek szerkesztőinek újabb listája!

emTV.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr1313505421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása