Fizikailag kapcsolódunk a kozmoszhoz: a gravitációs hullám

2017. november 07. 11:20 - Ádám // emTV.hu

Albert Einstein száz évvel ezelőtti elméletét sikerült tudományos mérésekkel bizonyítani másfél évvel ezelőtt: azt, hogy a gravitációs hullám létezik, és olyan, mint amilyennek Einstein leírta. Az akkori mérés azt mutatta, hogy két közepes tömegű fekete lyuk 1,3 milliárd fényévre összeolvadt, és ennek hatását a Földön is mérni lehetett. Öt méréssel később, néhány héttel ezelőtt a LIGO, azaz a Lézerinterferométer Gravitációs hullám Obszervatórium tudósainak először sikerült megmérnie két neutron csillag összeolvadása által keltett gravitációs hullámokat. A tudományos munkát magyar kutatók csoportja is segíti.

A LIGO-val bővebben is foglalkozott a Morgan Freeman: A féreglyukon át című tudományos-ismeretterjesztő műsor egy korábbi epizódja is. A csillagászat új korszakáról Frei Zsolt fizikus, és Kiss Zsolt, az MTA csillagásza beszélt a Magyarul Balóval című műsor egy október végi adásában.

emTV.hu // RTL Magyarország // Discovery Channel

komment
Címkék: Tudomány LIGO

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr1513198175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása