Ez történt az After Trek harmadik adásában

2017. október 17. 15:45 - Dave // urszekerek.hu

Akár a CBS All Access, akár a Netflix előfizetője, a Discovery negyedik része után már egyre több nézőnek lesz természetes, hogy a legújabb epizód megnézése után az After Trek kibeszélőshowt is megtekinti, ezáltal több, mint kilencven percesre bővítve a heti Star Trek élményt. A show vendégei ezúttal Aaron Harberts producer és Gretchen J. Berg író-producer voltak, hozzájuk a helyszínen Doug Jones (Saru) és Jason Isaacs (Lorca) csatlakoztak, később pedig élőben kapcsolták a Landry parancsnokot alakító Rekha Sharmat is.

after_trek_1x3_cover.jpg

A műsor ezúttal is a nézői Twitter üzenetekkel nyitott. A műsorvezetővel együtt többen kifejezték döbbenetüket a néhány epizód alatt is kedvenccé vált két női karakter tragikus sorsával kapcsolatban. Egy másik néző – valószínűleg sokakkal együtt – most értette meg, miért is van a Discovery csészealj-szekciójának önálló, külső gyűrűszegmense, ám ennek forgását eddig senki nem magyarázta meg. A producerek viszont megígérték, hamarosan még többet tudunk meg a spórahajtómű működéséről, már a következő epizódban – a kulcs, ahogy sejtjük, a tardigrade, vagyis a medveállatka lesz. Harbertsék itt is elmondták: a szörny egyfajta allegória Michael Burnham helyzetére – őrá is megvetéssel tekintenek (sőt Saru egyenese rettegve), és őt is éppúgy ki akarják használni a háború megnyerése érdekében (Lorca). Az is megfigyelhető, hogy Michael, a múltban hozott döntése és annak következményei miatt, önmagára is szörnyként tekint – még Georgiou kapitány hagyatékát sem hajlandó egyelőre fogadni.

Más rajongókat nem az erkölcsi vagy technikai részletek, hanem a klingon love story nyűgözött le. Az asztaltársaság ezután Lorca nyers, manipulatív módszereiről beszélgetett. Külön kiemelést kapott az aktuális rész címe, mely a második leghosszabb epizódcím a Star Trek történetében.

A műsor egyik kedvelt eleme a rajongói spekulációk és jóslatok beolvasása, az egyik legérdekesebb predikció az volt, hogy L'Rell végül talán a Föderáció barátja lehet.

Egy bevágott interjúban Gersha Phillips jelmeztervező elmondta: a ruhák delta dísze később került a szövetekre, miután kiderült: alapszínük túlságosan egységes, fel kell dobni őket további díszítéssel. A színek a szolgálati beosztásra, hajó-részlegre is utalnak. A korábbi sorozatok uniformisaival ellentétben ezek az egyenruhák már abszolút kényelmes viseletet jelentenek a színészeknek, puha, finom, sztreccs jellegű anyaguknak, funkcionális kialakításuknak köszönhetően. A szövetanyagot Svájcból szerezték be. A Georgiou kapitány és Burnham parancsnok által viselt taktikai mellényt a jelmeztervezők és kellékesek közösen alkották meg.

A Thank You Star Trek rovat e heti sztárjai a replikátor és hozzá kapcsolódva a 3D nyomtatók voltak. Habár Az új nemzedék (TNG) és az eredeti sorozat előtt még nem beszélhetünk replikátorról, csupán anyag-és étel szintetizálásról, a negyedik epizód legelején látott ruha-szintetizálós jelenet sokakat lenyűgözött.

A TrekLife műsorrészben beküldött rajongói fotókat mutatnak be, habár közösségi oldalak látogatóinak ma már nem újdonság a cosplayereket, vagy épp az uniformisba beöltöztetett kisbabákat ábrázoló fotók látványa.

Matt Mira ismét sok rajongó nevében beszélt, mikor elismerését fejezte ki Elon Musk epizódbeli említése kapcsán. A PayPal, a SpaceX, a Tesla Motors, vagy a Hyperloop mögött álló, az Igazi Vasembernek nevezett innovatív üzletember nevét most egy mondatban emlegették a repülés és űrrepülés létező és fiktív úttörőivel: a Wright-fivérekkel, illetve Zefram Cochrane-nel. Különös megerősítése ez a Star Trek által megálmodott jövőnek, de visszautalva akár Elon Muskot is büszkeség töltheti el, hisz Einsteint, vagy Stephen Hawkingot leszámítva nem is sok ember mondhatja el magáról, hogy a Star Trekben emlegették. Mindez ismét megerősíti a Star Trek: Discovery minden eddigi sorozatnál realisztikusabb jellegét. Musk kapcsán egyébként Jason Isaacs még tréfálkozott is, mondván: szívesen elfogadna egy Teslát az üzletember nevének reklámozásáért cserébe (Lorca az egyik jelenetben a hérom innovátor említésével kívánt érzelmi motivációt adni Stamets hadnagynak).

S ha már Lorca: Matt Mira szerint izgalmas, titokzatos kapitány, aki egyik korábbi kapitányra sem hasonlít, nem bízik senkiben, és soha nem mosolyog, egyedül eszik, és folyton csak áll... Jason Isaacs elemében volt, mert erre is frappáns magyarázata volt: űr-aranyér (space hemorrhoids). Matt Mira cserébe egyébként egy szemészeti tippel is szolgált Lorcának: fényre sötétedő kontaktlencséket kéne használnia...

A beszélgetés során felmerült Saru és Lorca, illetve Saru és Burnham viszonya is. Előbbiek szokatlan kapitány-első tiszt párost alkotnak, és sok rajongó kérdezi, meddig fogja még az erkölcsösnek tűnő kelpián a kapitány egyre önhatalmúbb döntéseit szó nélkül támogatni. Saru és Burnham kapcsolata még bonyolultabb: hétéves történet van mögöttük, melyet a néző gyakorlatilag csak nagyon felületesen ismer eddig. Egy nézői szavazásban a rajongók többsége úgy gondolta, előfordulhat, hogy Burnham átveszi majd Saru helyét, például abban az esetben ha utóbbi kapitány lesz - sok néző számára nem kétséges Lorca sorsának végkimenetele...

Isaacs ezt a felvetést is tréfával ütötte el: ha Michael kapitányi rangra törne, akkor a következő epizódban Lorca egyszerűen megöli majd (még ha vicc is volt, újabb utalás, hogy Lorca alig különbözik egy klingon kapitánytól – relativista, mindent és mindenkit kihasználó erkölcse erősen megkülönbözteti őt a többi ismert csillagflotta kapitánytól).

Doug Jones-ra terelve a szót, Mira arról érdeklődött, milyen is egy kelpián szállás? Ezek után Saru cipői játszották a főszerepet, melyek a színész amúgy is tekintélyes, 191 centiméteres magasságát 203 centisre növelik. A műsorvezető szerint Saru járása egy szupermodelléhez hasonlít, a mókamester Isaacs pedig a kelpián lábbeliket Lady GaGa cipőjeként emlegette.

A heti techno-blabla a Glenn-t elérő és károsító Hawking-sugárzásról szólt. Sok néző kíváncsiságát elégítették ki, mikor rövid névjegykártyákon összegezték a hídon szolgáló, de név szerint még nem ismert tiszteket: Keyla Detmer kormányos hadnagyot Emily Coutts alakítja, Airiam parancsnokhelyettes, aki a spórhajtómű egyik kezelőtisztje, egyfajta felfejlesztett, félig kibernetikus idegen faj tagja – őt Sara Mitch játssza. Joan Owosekun zászlós műveleti altiszt, az őt alakító színésznő Oyin Oladejo. A kommunikációs poszton látható Milton Richter hadnagy szintén földi ember, az ő szerepében Christopher Russellt láthatjuk.

A Landry parancsnokot alakító, élőben bejelentkező Rekha Sharmat természetesen karaktere sorsáról is megkérdezték – a színésznőt magát is megdöbbentette és elszomorította az írók ezen drámai döntése. Lorca és Landry viszonyát illetően a színésznő sokat sejtetve utalt egy lehetséges intim kapcsolatra, és arra, amit már a harmadik részben hallhattunk: a biztonsági főtiszt bármit, bármikor megtenne a kapitányért...

A következő epizódba is betekinthettünk egy rövid jelenet erejéig: ebben Lorca kapitány és az ezúttal testi valóságban is megjelenő Cornwell admirális Michael Burnhamről beszélgettek.

A múlt heti New York-i Comic Conon a sorozat színész stábjának nagy része jelen volt. Egy rövid bejátszásban a rajongókat a kedvenc kapitányukról faggató Jason Isaacs-t láthattuk – a brit színész kénytelen volt elkönyvelni, hogy a legtöbb fan Picard-t részesíti előnyben. Egy szavazatot azért Janeway kapitány is kapott. Isaacs számára még inkább riasztóbb statisztika viszont, hogy több rajongó is őt, azaz Lorca kapitányt szeretné mártírként látni az évad végén...

Az ajánlott epizódok között az eredeti sorozat "Devil in the Dark" epizódja is ott volt, ebben látjuk az először szörnyetegnek tartott hortával kapcsolatot teremtő Spockot, ami ismét egy remek párhuzam Michael Burnham és a medveállatka kapcsolatára. Egy hortát egyébként Lorca laborjában is láthattunk.

Az After Trek talkshow továbbra is izgalmas érdekességeket hoz hetente a Discovery fedélzetéről, ajánlott minden, a sorozat iránt az átlagosán kicsit jobban érdeklődő rajongónak. A magyarországi Netflix előfizetők minden hétfőn délelőtt kilenctől érhetik el az aktuális adást, melyet angol nyelven, angol felirattal tekinthetnek meg.

After Trek felvételről
hétfő 9:00
Netflix

emTV.hu // címlapfotó: CBS

További hírek és érdekességek a Star Trek világából a Facebookon! Még több Star Trek: Discovery-ért érdemes ellátogatni a sorozattal magyar nyelven foglalkozó oldalunkra – a jó társaságért pedig nézzetek be a rajongói csoportba vagy az epizód-kibeszélőbe!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr9412994008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása