Meglepő bejelentések a Star Trek: Discovery-ről a New York Comic Conon

2017. október 10. 09:00 - Dave // urszekerek.hu

A hétvégén megrendezett New York Comic Con, illetve PaleyFest volt az első nyilvános rendezvény, ahol a közönség az új sorozat indulása óta először láthatta együtt a színészeket, illetve az alkotó stáb tagjait. Ők pedig nem fukarkodtak a váratlan kijelentésekkel a sorozat készítését, illetve a további cselekményt illetően. Ezekből gyűjtöttük össze a legérdekesebbeket, legfontosabbakat. Vigyázat! Cikkünk spoilereket tartalmaz!

paleyfest_cover.jpg

A panel résztvevői Sonequa Martin-Green (Burnham), Michelle Yeoh (Georgiou), Jason Isaacs (Lorca), Doug Jones (Saru), Shazad Latif (Tyler), Mary Wiseman (Tilly), Anthony Rapp (Stamets), Mary Chieffo (L'Rell), Wilson Cruz (Dr. Culber), valamint Alex Kurtzman, Gretchen J. Berg, Aaron Harberts, Heather Kadin és Akiva Goldsman producerek voltak. A műsorvezető Mae Jemison volt, aki egyike a leghíresebb Star Trek rajongóknak.

Dr. Mae Jemison az első nők egyike, akiket az eredeti sorozat Uhurája, Nichelle Nichols inspirált, és a Star Trek hatására lett fizikus és asztronauta, egyúttal az első afroamerikai nő a világűrben (Endeavour/Spacelab küldetés, 1992). Ő az első űrhajós, aki egy Star Trek sorozatban vendégszerepelt: Az új nemzedék (TNG) 1993-ban bemutatott Second Chances című "dupla-Rikeres" epizódjában ő alakította Palmer hadnagyot.

Dr. Jemison manapság a 100 Year Starship kezdeményezés vezetője – ez a szervezet azt a bátor célt tűzte ki maga elé, hogy száz éven belül embert juttat a csillagközi űrbe, azaz űrhajóval elhagyja a Naprendszert. Az iniciatíva egyik aktív munkatársa többek között LeVar Burton (LaForge, TNG) is.

paleyfest_yeoh.jpg

A szombat esti panelbeszélgetés legérdekesebb pontjai:

Michelle Yeoh, aki először egy maszk mögé bújva, egyszerű rajongónak álcázva jelent meg (képünkön), álnaivan azt kérdezte a stábtól, hogy Georgiou kapitány visszatér-e még a sorozatba. Ezután magát leleplezve, a közönség és a kollégák vastapsától kísérve jelent meg a színpadon. Ezt jól játszott csipkelődő szóváltás követte a Lorca kapitányt alakító Jason Isaacs-szel, majd Gretchen J. Berg producer a közönség megnyugtatására megerősítette, hogy valóban láthatjuk még Michelle Yeoh-t a Discovery-ben.

Akiva Goldsman hosszasan fejtegette, miért is olyan sötét a Discovery alaptónusa. Többek között azzal érvelt, hogy mindez a sorozat nagyfokú szerializáltsága, vagyis az átívelő, összefüggő cselekmény miatt van. A sorozat többrétegű, komplex előzetesét adja az eredeti szériának, és a címbeli felfedezés is elsősorban önmagunk feltárására vonatkozik.

Alex Kurtzman a klingonok és a háború vonatkozásában árult el további részleteket, kifejtve, hogy az ellenség több dimenziós, és a klingonok nem csak egyszerűen a rosszfiúk lesznek – kultúrájuk, sokféleségük megértése többféle perspektívából történik, a korábban ismert klingon spiritualitást megőrizve.

Mary Chieffo, L’Rell alakítója kiemelte: a karakter átéléséhez a klingon nyelv volt az egyik legfontosabb eszköz, és ezt az élményt Shakespeare előadásához hasonlította... (Az első két részt látva, és a nézői véleményeket olvasva ezt sajnos nem tudjuk megerősíteni: a klingonok, élükön a Chris Obi által alakított T'Kuvma beszédstílusát sokféleképpen tudjuk magyarázni: túlzott vérborfogyasztás, rágógumizás, jelentős fogászati beavatkozás utóhatásai, komolyabb botox kezelés, vagy egyszerűen csak a maszk súlya, de a neves angol drámaíró egyik rajongói teóriában sem merült fel eddig...)

Michael Burnham: bukás, visszatérés, felemelkedés, megváltás... és románc? Alex Kurtzman szerint a főhős előtt álló ösvény a jóvátétel hosszú útja lesz, és mindennek még csak a legelején vagyunk. Georgiou kapitány elvesztése megfosztotta Burnhamet mindattól, amit jóbarátja, pótanyja és felettese az elmúlt hét évben adhatott neki: az emberség és az érzelmek megtapasztalását. A rezignáltságból el kell jutnia a megbocsájtásig, a hontalanságból az otthonkeresés igényéig, az érzelmek elfojtásától talán egészen a szerelemig – legalábbis ez utóbbira is utalt, igaz, csak burkoltan, egy rajongói kérdésre válaszolva Sonequa Martin-Green.

A tudomány létfontosságú a Discovery fedélzetén – ezt a harmadik epizód egyértelműen megerősítette. Heather Kadin producer elképesztőnek tartja, hogy mintegy tíz tudóssal dolgoztak együtt az írás során, akik a legkülönbözőbb területekről érkeztek. Közéjük tartozik a Stamets hadnagy karakterét inspiráló Dr. Paul Stamets professzor is, akinek gombákkal kapcsolatos kutatása több forradalmi tézist is tartalmaz. (Többek között az úgyneveztt miceliális hálózatokról, mely elmélet közvetve a Discovery újszerű, gombaspórákon alapuló, organikus helyváltoztatási technológiájának egyik ötletadója is lehet, az írók persze mindezt merészen továbbgondolták.)

Kadin, illetve Aaron Harberts kitértek a transzporterrel kapcsolatos izgalmas írói párbeszédekre is: a tanácsadó tudósok egy része gyakorlatilag kizárja a Star Trekben alkalmazott bármely transzporter-technológia működőképességét, és még csak nem is biológiai vagy fizikai okokból – az egyik legfőbb kétségük az emberség, az emberi lélek megmaradása a transzportálás során. Élénk írói viták voltak olyan gyakorlati "treknológiai" kérdésekben is, mint hogy működhet-e a hajón belüli, egyik helyről a másikra történő átsugárzás. (A harmadik epizód szerint igen – és ne feledjük, tíz évvel vagyunk Kirk előtt...)

paleyfest_cruz_rapp.jpg

A panelen, illetve az eseményt kísérő interjúkban elhangzott további infómorzsák és érdekességek:

A Wilson Cruz által alakított orvos, Dr. Culber első fellépése a negyedik epizódban volt. Ő, és az Anthony Rapp által alakított Stamets hadnagy alkotják a Star Trek sorozatok első meleg párját (képünkön), de mindketten elmondták: amellett, hogy erre nagyon büszkék, ez a tény gyakorlatilag nem lesz jelentős a karakterek ábrázolásában, ezt jelzi az is, hogy a negyedik részig fel sem bukkannak együtt a sorozatban.

Cruz és Rapp:

"Hallottuk, hogy az elnök is szokott tévézni – reméljük, nézni fogja a Discovery-t!"

Szintén ebben a részben mutatkozott be egy másik régen várt karakter: a poszttraumatikus stresszel küzdő Tyler hadnagy (Shazad Latif), akit majd hadifogolyként láthatunk az űrgengszter Harry Mudd (Rainn Wilson) társaságában egy börtöncellában. Tyler a fogsága idején szörnyűséges dolgokat élt át, ez markánsan meghatározza egyéniségét.

A Lorca kapitány irodájában látható hátborzongató díszlet egyik legtöbbet vitatott pontja, a teljes méretű gorn csontváz is szóba került a panel kérdései között: Aaron Harberts nem adott magyarázatot arra, honnan került Kirk és az "Arena" című epizód cselekménye előtt tíz évvel egy gorn a Csillagflotta egyik tisztje birtokába, egyszerűen a történet részeként és kifejezetten a fanoknak szóló kikacsintásként hivatkozott rá.

Az eredeti tervek szerint Sarunak tíz szeme lett volna, ám a maszk kivitelezése még a mai technikával is bonyolult lett volna, ráadásul csökkentette volna Doug Jones mimikájának érvényesülését.

További érdekesség még, hogy kezdetben még kétszintesre tervezték a Discovery hídját.

A következő részben Michael Burnham immár a tudományos tisztek ezüstbetétes egyenruháját viselte, egyelőre jelvény és rangjelzés nélkül.

Úgy tűnik, Burnham a USS Glenről a Discovery fedélzetére hozott, és mindeddig Lorca privát menazsériájában őrzött házikedvence, a leginkább egy gigászi méretűre nőtt medveállatkára hasonlító szörny (tardigrade monster) tanulmányozására és klingonok elleni fegyverként történő bevetésére lesz ráállítva – habár Burnham, tőle már szinte megszokott módon, ezúttal is dacol Lorca kérésével, túl veszélyesnek tartva a teremtményt. A kapitány figyelmét azonban felkeltette, hogy a szörnyeteg gyakorlatilag egy karcolást sem szenvedett a klingonok fegyvereitől, és hatékonyan bevethető is lehet ellenük.

A fent említett szörny az eredeti tervek szerint a hídon szolgáló tiszt lett volna (!), Ephraim néven. A teremtmény forgatáskor használatos fizikai báb-változatát már el is készítették, ám kiderült, túl bonyolult és költséges lett volna a gyakorlati megvalósítás.

Sylvia Tilly kadét Gretchen J. Berg producer két éves unokahúgáról kapta a nevét.

Mary Wiseman titokzatosan utalt arra, hogy Tilly kadét valamivel több és más, mint aminek eddig látszik.

A várakozással ellentétben az első évadban nem látjuk Saru szülőbolygóját.

A CBS az első évad első fejezetét nyolcról kilenc epizódosra emelte, a szünet előtti utolsó rész tehát az 1x09 lesz november 12-én (illetve Netflixen 13-án). Egyúttal a januárban érkező második fejezet mindössze hat epizódot fog tartalmazni.

Amanda Graysont (Sarek emberi felségét, Spock édesanyját és Michael nevelőanyját) Mia Kirshner fogja játszani a Discovery-ben. Amandát az eredeti sorozatban Jane Wyatt, a 2009-es mozifilmben pedig Winona Ryder alakította.

A sokszor emlegetett diverzitás nem csak a karakterekre vonatkozik: Aaron Harberts producer elmondta: az írói stábban a nők és férfiak aránya gyakorlatilag ötven-ötven százalék, illetve a teljes alkotói stábban is jelentős számú hölgy dolgozik.

emTV.hu // TrekMovie // TrekNews // StarTrek.com // fotók: Twitter

További hírek és érdekességek a Star Trek világából az Űrszekerek Facebook oldalán! Még több Star Trek: Discovery-ért érdemes ellátogatni a sorozattal magyar nyelven foglalkozó oldalunkra – a jó társaságért pedig nézzetek be a rajongói csoportba vagy az epizód-kibeszélőbe!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr6312945921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása