Amit talán nem tudtál a Deep Space Nine sorozatról

2017. október 07. 10:20 - Menyhárt Attila

A Deep Space Nine (DS9) szakított a Star Trek korábbi hagyományaival: ezúttal a főszereplő nem a Csillagflotta egyik hajója, hanem egy vegyes legénységű volt kardassziai űrállomás (Terok Nor) a bajori űrben, amely a galaxis egyetlen ismert féregjáratát felügyeli. Sokan nem jósoltak hosszú jövőt ennek az elképzelésnek, mégis rajongók milliói kedvelik a mai napig. De vajon hogyan nézett volna ki a sorozat, ha az eredeti ötletek megvalósulnak? Öveket bekapcsolni, mert jönnek a kevésbé ismert tények a DS9 univerzumából!

sisko_benton.jpg

Az Avery Brooks által alakított Ben Sisko szerepére több embert is meghallgattak; köztük volt Eriq La Salle (Benton, Vészhelyzet) és Tony Todd (Kurn, TNG).

Kezdetben a készítők Az új nemzedékben (TNG) megismert Ro Larent (Michelle Forbes) akarták a DS9 bajori első tisztjének. A tervek szerint állandó konfliktusba került volna Siskóval éppúgy, mint Picarddal. Forbes viszont nem akarta elkötelezni magát, ezért született meg a Nana Visitor által alakított Kira Nerys karaktere.

Ötletként felmerült az is, hogy a DS9 tudományos munkatársa egy alacsony gravitációs bolygón nevelkedett nő legyen, aki az állomáson kerekesszékhez kötve tudott volna közlekedni, de a saját kabinjában és laborjában képes lett volna könnyedén repülni. A költségvetésbe azonban mindez nem fért bele, de a producerek kedvelték az ötletet, és Melora Pazlar (Daphne Ashbrook) személyében a második évadban felélesztették a karaktert.

Rick Berman producer látta az 1992-es brit gyártású Arábiai Lawrence: egy veszélyes ember című életrajzi filmet, és nagy hatással volt rá a Feisal herceget játszó színész. Ő volt a húszas éveiben járó Siddig El Fadil, azaz Alexander Siddig, aki az állomás orvosának, Dr. Julian Amoros-nak szerepét kapta (később változtatták a vezetéknevét Bashirre).

Siddig anyai ágon angol, apai ágon szudáni. Anyai nagybátyja Malcolm McDowell (Linderman, Hősök), apai nagybátyja pedig az idén márciusban letartóztatott háborús bűnös Omar el-Basír, aki 1989-ben Szudánban katonai puccsal ragadta magához a hatalmat, felfüggesztette az alkotmányt, betiltotta a politikai pártokat, feloszlatta a parlamentet, és megszüntette a miniszterelnöki tisztséget.

Ez mind a maga hibája! (This is all your fault!) – mondja Kira Bashirnek, miután O’Brienék magzatát kénytelen volt egy baleset miatt a bajori nő méhébe áthelyezni. Ez tulajdonképpen egy kiszólás, mivel a valóságban Siddig és Visitor ekkor már házasok voltak, és közös gyermeküket várták.

Jadzia Dax (Terry Farrell) karakterének kezdetben hatalmas homlokot terveztek, amely az arca legnagyobb részét eltakarta volna. A producerek először felajánlották a szerepet Famke Janssennek (Jean Grey, X-Men), aki visszautasította, de Kamala szerepében felbukkant a TNG "Holtomiglan" (5x21 The Perfect Mate) című epizódjában.

Armin Shimermant (Quark) és Max Grodénchiket (Rom) is meghallgatták Quark szerepére. Grodénchik olyan mély benyomást tett az alkotókra, hogy megalkották számára a ferengi báros testvérének karakterét. Érdekesség, hogy Shimerman protézis orra a bevezető epizód forgatására nem készült el, így Shimerman Grodénchik, azaz Rom protézisét viselte.

René Auberjonois (Odo) édesapja a svájci Fernand Auberjonois újságíró, több amerikai lap külföldi tudósítója. Apai nagyapja svájci posztimpresszionista festő. Édesanyja oldaláról szépapja Joachim Murat francia hadvezér, szépanyja Napóleon legfiatalabb húga, ennek révén Nápoly királynéja.

Auberjonois a Disney-féle 1989-es A kis hableány című egész estés rajzfilmben Louis, a szakács eredeti- és énekhangja.

Az első évad készítése alatt óriási földrengés következett be, így a színészeket és a stábot is hazaengedték. Mivel a karakterek sminkjének eltávolítása akár több órát is igénybe vett, Shimerman és Auberjonois is kihagyta. Így vitték őket a szállásukra, és minden bizonnyal sokakat meg is rémítettek az utakon.

A sorozat kezdetén igen komoly viták folytak a szintén akkoriban induló sci-fi sorozattal, a Babylon 5-tel való vélt (vagy valós) hasonlatosságok miatt.

Többen is tiltakoztak a Domíniummal való háború ötlete ellen, köztük Majel Barrett-Roddenberry is. Azzal érveltek, hogy az emberiség nem azért lép szövetségre a jövőben, hogy csillagközi háborúkat viselje.

Miles O'Brien (Colm Meaney) rangját (chief) a magyar változatban tévesen főnöknek fordították, valójában viszont fedélzetmester.

emTV.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr2212935891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása