Star Trek színészek szólalnak fel az óceánokért

2018. június 08. 16:00 - FCs.

Egy csillaghajón amúgy mindent újrahasznosítanak. Mindent.

Június 8. az Óceánok Világnapja: a Földünk jelentős részét képező vízi élővilágok megóvása érdekébe az emberiség 1992 óta minden évben visszatér az óceánok ökoszisztémáját veszélyeztető ügyekre, amiből ezúttal a Star Trek ismert színészei is kiveszik a részüket. Jeri Ryan (Hétkilenced, Voy) és Michelle Yeoh (Georgiou, DSC) a tengerekben kikötő műanyagok visszaszorítására hívják fel a figyelmünket. A környezetvédelemnek egyébként a Star Trek több, mint fél évszázados történelmében már többször is hangsúlyos szerepe volt.

startrek4_orca.jpg

Számoljunk le a műanyagokkal

Valószínűleg a borg is csak jelentős nehézségek árán tudná asszimilálni a műanyagot, Jeri Ryan mindenesetre az Instagramon közzétett videóüzenetében hangsúlyozza, hogy a bolygónk nagyon nehezen birkózik meg a plasztik hulladékok lebontásával. A színésznő a műanyag szívószálak problémáját emeli ki:

"Ezek itt, a műanyag szívószálak, nagyon rossz hírek. Nagyon nehéz újrahasznosítani, a legtöbb embert nem is érdekli, csak eldobják. A műanyag nem bomlik le. Csak kisebb darabokra esik, de itt marad. Meg kell szabadulnunk tőlük. Ez nagyon egyszerű, csak annyit kell tenned, hogy egy többször használható megoldást válassz."

Ryan ennek érdekében egy fém szívószálat javasol, amihez tisztító készlet is jár, így többszöri használat után sem kell megválnunk tőle.

Michelle Yeoh arról tudósít, hogy évente nyolcmillió tonna műanyag végzi az óceánokban: ha ez tovább folytatódik, nem sikerül majd teljesítenünk a 2030-ig előirányzott Fenntartható Fejlődési Célokat. Az ügy érdekében mi is tehetünk:

"Használj kevesebb műanyagot. Használd többször azokat a műanyagokat, amikkel már rendelkezel. Hasznosíts újra."

startrek4_szonda.jpg

Az utolsó bálnák közül kettő már a jövőben van

A Star Trek filmekben és sorozatokban többször felmerült a környezetvédelem és az újrahasznosítás témája. A negyedik mozi is a tengerek élővilágával foglalkozik, ugyanis egy olyan jövőképet vetít elénk, ahol a hosszúszárnyú bálnák a folyamatos vadászat miatt már régen kihaltak. Kirk és legénysége viszont könnyebb helyzetben volt, mint mi, hiszen mi nem tudunk visszautazni az időben: számunkra csak akkor lesz happy end, ha nem okozunk visszafordíthatatlan károkat.

Azt is újra kell hasznosítani, amire nem szívesen gondolunk

Az Amikor megolvad a jég (Breaking the ice, Ent 1x7) című epizódban az NX-01 Enterprise egy általános iskolából kapja a kérdést, amire már évtizedek óta minden néző kíváncsi volt:

"Amikor lehúzzátok a vécét, az hova megy?"

Archer szerint ez egy mérnöki téma, ezért Tripnek kell válaszolnia. A főgépész szívesebben mesélne a térhajtóműről, vagy a transzporterről (amit mi is szívesen meghallgatnánk, hiszen a Parallaxis fizikusa is talált még nyitott kérdéseket a térváltás elméletében), de a kapitány ragaszkodik hozzá, hogy a hulladékgazdálkodásról is szó essen.

Több évtizednyi Star Trek nézés után kiderül: egy csillaghajón mindent újrahasznosítanak. Mindent. Szerencsére létezik egy bio-anyag újraszekvenáló, ami úgy tűnik, hogy megoldja a kérdést. A molekulákra bontott hulladékból később bármi lehet. A teljesen zárt ökoszisztéma működését tudományos nézőpontból hamarosan mi is megvitatjuk.

deleterious_effects_of_warp_drive.jpg

A világűr sem bír ki mindent

Ha az óceánokra káros hatást tudunk gyakorolni, lehetséges, hogy a világűrre is. Az új nemzedék (TNG) Áldás és átok (Force of Nature, 7x9) című részében kiderül, hogy a térsebességgel történő közlekedés maradandó sérülést okoz a téridő szerkezetében. Bár technológiailag még nem tartunk ott, hogy ez ténylegesen problémát okozhasson, de a készítők ezzel közvetett módon figyelmeztetnek minket arra, hogy a környezetünk sehol sincs tőlünk teljes biztonságban.

Ahol a malonok felbukkannak, ott nem lesz rózsaillatú a levegő

A Voyager Éjszaka (Night, 5x1) című epizódjában felbukkanó malonok nem rendelkeznek olyan technológiával, amivel az antianyag hulladékot újra tudnák hasznosítani: az általuk működtetett ipar nem is érdekelt az ilyen megoldások kifejlesztésében, ezért a teherhajók gyakorlatilag hulladéklerakónak használják a világűrt. Ez sokszor olyan helyeken is előfordul, ahol más élőlények laknak.

Műanyag evőeszközzel enni szívás

A soha le nem bomló hulladék nem csak az óceánok rémálma, de műanyag evőeszközökkel töketlenkedni amúgy is égő:

emTV.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr814032430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása