Tizenegy kérdés, amire még a Discovery első évadában szeretnénk választ kapni

2018. február 03. 14:40 - Dave // urszekerek.hu

A legújabb Star Trek sorozat egy spórameghajtó sebességével száguld az évadzáró felé. Összegyűjtöttük mindazt, amit remélhetőleg az alkotók még ebben az évadban tisztáznak, illetve bemutatnak a nézőknek. Figyelem, cikkünk spoilereket tartalmaz!

11. A Pahvo-k sorsa

A Discovery bravúros spóraugrás-sorozata, illetve a Szarkofághajó megsemmisítése után gyakorlatilag sorsára hagyta az évad első felében megismert különleges Pahvo-világot. Lorca és legénysége – az írókkal együtt – úgy tűnik, elfelejtette a teljes szimbiózisban élő, békeszerető, ám naiv élőlények lakta bolygót, így az ki van szolgáltatva a hívójelre odasereglő többi klingon hajónak.

10. Airiam

A Discovery hídján szolgáló parancsnokhelyettes a spórameghajtó műveleti tisztje, és robotszerű külseje mögött kibernetikus implantátumokkal felfejlesztett, augmentált emberi (vagy humanoid) nő rejtőzik – ennél többet azonban sajnos nem tudtunk meg róla, vagy származásáról. A készítők vele kapcsolatban különösen makacsul tartották magukat az előre beharangozott történetmesélési koncepcióhoz, miszerint Michael Burnham a főszereplő, mindent az ő szemszögéből láthatunk majd, és a többiek gyakorlatilag az ő nézőpontjából jelennek meg, fontos, vagy kevésbé lényeges mellékfiguraként, így akár teljesen elhanyagolva, és a háttérbe szorítva. Amíg nem tudunk meg többet, keressük fel a színésznő IMDb adatlapját, nem fogunk csalódni.

9. A fekete jelvények titka

A harmadik epizódban Michael Burnhammal együtt fedeztük fel a Discovery titokzatos, olykor vészjósló világát, és hamar megállapítottuk: ez a hajó nem olyan, mint a többi csillagflotta jármű. Burnhamnek nem csak a legénység elutasító magatartásával kell megküzdenie, hanem számos rejtélyes dolgot is tapasztal a fedélzeten. Ezek közül a fekete riadók okát elég hamar megtudtuk, azt azonban azóta sem, hogy miért visel a legénység néhány tagja fekete jelvényeket, melyeket főhősünk legelőször a Stamets laborja előtt posztoló tisztek egyenruháján vesz észre. Többen a 31-es Szekció jelenlétére gyanakodtak, mások bizarr tudományos kísérletekkel kötötték össze a fura jelvényeket. A harmadik részben el is hangzik, hogy a Discovery fedélzetén akár háromszáz féle tudományos kísérlet is folyhat egyidejűleg.

8. Hová tűnt az igazi ISS Discovery?

Még mindig csak elejtett szavakból, és a főtisztek fejtegetéseiből tudjuk, mi is zajlott le pontosan a Discovery tüköruniverzumba való belépésekor, de nagyon valószínű, hogy hajó helyet, pontosabban univerzumot cserélt tükör-másával az ominózus esemény során. Ebben az esetben a Killy kapitány vezette mirror-legénység akár helyreállíthatatlan károkat is okozhatott a prime univerzumban, a klingon háború menetét, vagy talán az általunk ismert Föderáció egész sorsát is megváltoztatva.

7. L'Rell következő, vagy végső lépése

Úgy tűnik, a Tyler képében csillagflotta tisztnek álcázott Voq lelepleződése után L'Rell utolsó szövetségesét is elvesztette a hajón. Ráadásul, hogy Saru kívánságának megfelelően feloldja az emberré alakított közös testbe zárt kettős személyiség kínjait, L'Rell Sto-vo-kor-ba küldi Voq lelkét, legalábbis, ami megmaradt belőle - a klingon nő így egykori szerelmét is valószínűleg örökre elveszítette. Kol és utódai szemében kegyvesztettnek számít, egyedüli menedéke valószínűleg már csak egy föderációs börtön lehet. Ám L'Rellt ismerve, biztosak lehetünk benne, hogy erre a helyzetre is kedvező opciókkal rendelkezik, például beváltja a Cornwell admirális megkímélése révén nyert bónuszpontjait a Flottánál, esetleg közreműködik majd a klingonok elleni háború békés befejezésében vagy akár gyorsabb megnyerésében.

6. A micéliumhálózat sorsa

A legutóbbi epizódokból – elsősorban a tükör-Stamets beszámolójából – tudjuk, hogy az univerzumok között is kapcsolatot teremtő micéliumhálózat beteg, és ezt valószínűleg pont a spórahajtómű mindkét oldali használata okozhatja. A következmény a helyi és multidimenzionális spóraugrások elmaradása lehet, ami viszont kényelmesen illeszkedne a Star Trek kánonba, hiszen az soha nem említette a helyváltoztatás vagy az űrutazás ezen módszerét. Egyes rajongói elképzelések szerint viszont a spórahálózat afféle intergalaktikus Nexusként is működhet, és a Star Trek: Nemzedékek mozifilmben látottakhoz hasonlóan a benne lévőknek bármely térbeli vagy időbeli pontra való kilépést biztosítva gyakorlatilag félisteni hatalmat ad, ezáltal a múlt hibáinak eltörlését is lehetővé téve - így félő, hogy egy hatalmas reset gomb várja a nézőt az évad végén.

5. Tyler állapota

L'Rell néhány epizóddal korábban látott bizarr szertartása úgy tűnik, kitörölte Voq-ot a manipulált Tyler-másolat-testből, ám azóta nem láttuk saját lábán sétálni vagy kommunikálni a derék hadnagyot, így egészségi státusza ismeretlen. L'Relltől tudjuk azt is, hogy valóban létezett egy Ash Tyler, akinek személyiségét, illetve emlékeit felhasználták az imposztor létrehozásához, eközben Voq testét és tudatát is feláldozva. Vajon Voq eltávolításával visszanyerhető Ash Tyler, legalábbis a másolata annak, aki annak idején ő volt? Megbízhat majd benne a Discovery legénysége? Hogyan fog majd hozzá viszonyulni egykori szerelme, Michael Burnham, vagy a Tylerben elsősorban párja gyilkosát látó Stamets hadnagy, illetve maga a volt szerető, L'Rell?

4. A prime univerzumból származó Lorca

Sokan kissé csalódottan vették tudomásul a rajongókban is egyre növekvő gyanú beigazolódását: Lorca öntörvényű, a Flotta normáitól eltérő, olykor egyenesen sötétlelkű viselkedése pusztán annak volt köszönhető, hogy a kapitány az amúgy is gonosz tüköruniverzumből származik. Némelyek összetettebb, fantáziadúsabb feloldást vártak Lorca motivációira, az írók azonban úgy döntöttek, hogy az évad második felére már titkos közönségkedvencnek tekintett karaktert egy képregényfilm főgonoszára redukálják. A rajongók egyetlen halvány reménye arra, hogy viszontláthassák Jason Isaacs brilliáns színészi játékát ebben a sorozatban, az lehetne, ha kiderülne: a prime univerzum Gabriel Lorcája valahogy mégis túlélte a Buran pusztulását.

3. A klingon háború vége

A tüköruniverzumban kalandozva egészen elfeledkeztünk a mi valóságunkban dúló klingon háborúról, pedig az átugrás előtt a Discovery sorsdöntő információt hordozott a klingon álcázás felderítésére vonatkozóan. Vajon ez megváltoztatta volna a háború kimenetelét? A válasz már irreleváns, hiszen a hajó 9 hónapos késéssel érkezett haza, hogy aztán a legénység döbbenten állapítsa meg, azóta szinte minden föderációs terület a klingonoké lett, ráadásul a 14. epizód előzetes képsoraiból úgy tűnik, a Flotta sem bízik többé a Discovery tisztjeiben...

2. A USS Enterprise

Bárhogy is nevezik rajongói fórumokon: fölösleges name-dropping, önkényes írói fordulat a hardcore fanok megnyerésére, kötelező kánoni utalás, önigazolás – az eredeti sorozat hajója olyan szimbólum, melyet egyként csodálna minden néző, ha tényleg felbukkanna – és nem csak a nevét emlegetnék (1x06 Lethe) vagy drótvázas ábraként tűnne fel egy kijelzőn, mint néhány résszel korábban a USS Defiant. Utóbbi hajót illetően egyébként sok rajongó néhány hete még megesküdött volna, hogy nem csak látjuk majd, hanem a fedélzetére is lépünk, amennyiben az lenne a prime univerzumba való hazatérés kulcsa.

1. Burnham megváltása

A fordulatos, olykor talán túlságosan is akciódús cselekmény, a látványos képi világ, és az olyan karizmatikus szereplők, mint Lorca, vagy Saru csaknem ellopták a showt a történet igazi hősétől: Michael Burnhamtől. A készítők eredeti szándéka szerint a tehetséges, karrierje fordulópontján álló, majd végzetes döntése miatt árulással vádolt tiszt a szemünk előtt járja végig a felemelkedés útját, és ahogy sejtjük, ennek könnyebbik része a karrierje helyreállítása lesz – az önmagának való megbocsájtás folyamatát talán nem is ez az évad zárja le. Burnham rehabilitációja két epizóddal az évadzáró előtt jó úton halad: volt tiszttársai, például Saru előtt már visszanyerte becsületét, tudásával és bátorságával jelentősen hozzájárult a hajó felfedezéseihez és megmeneküléséhez, és egy elkeseredett, végső harcban elárult és elvesztett kapitánya méltóságát is helyreállította. Burnham jelenlegi integritását, és önmagában való hitét is gyengíti viszont, hogy a Discovery fedélzetén elért teljesítményét gyakorlatilag egy renegát, másik univerzumból való kapitány mesterkedéseinek köszönhetően érte el, gyakorlatilag tudatlanul is támogatva annak hátsó szándékait. Georgiou kapitány mirror alteregója pedig olyan tényező Burnham karakterfejlődésében, ami ismét kiszámíthatatlan fordulópontokat tartogat: a végső feladat valószínűleg nem is önmaga, hanem az egykori, szeretett kapitány tükör-oldali hasonmásának megváltása lesz.

Ezen a linken találod a sorozat rajongói csoportját, ha pedig szívesen csatlakoznál a Discovery részeinek megvitatásához, csatlakozz az epizódkibeszélőhöz! Még több Star Trekért látogasd meg az Űrszekerek Facebook-oldalát! A Discovery aktuális epizódjaival az Impulzus Podcast adásaiban is foglalkozunk!

Star Trek: Discovery
hétfő 9:00
Netflix

emTV.hu // TrekMovie

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr6713630196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása