Tizenhét dolog, amit eddig nem tudtál a Voyagerről

2017. szeptember 13. 19:30 - Menyhárt Attila

A Star Trek sorozatok közül itthon talán a legkedveltebb a Voyager, aminek az is az oka, hogy a kétezres évek óta kisebb-nagyobb kihagyásokkal, de műsoron van, ráadásul a széria magyarországi bemutatója nagyban hozzájárult a hazai Star Trek rajongók aktivizálásához. Öveket bekapcsolni, mert jön tizenhét dolog, amit talán eddig még nem tudtál.

janeway_hamilton.jpg

  1. Az első epizódot 21,3 millió néző látta 1995. január 16-án az amerikai UPN csatornán.

  2. A Paramount elképzeléseiben nem szerepelt, hogy kizárólag nő lehet a kapitány. Meglepő módon Nigel Havers (Tűzszekerek, A nap Birodalma) brit színész is esélyes volt a szerepre!

  3. Kate Mulgrew-n kívül más híres színésznők neve is felmerült Janeway kapitány szerepére: Geneviève Bujold, Nicola Bryant (Peri a Doktor Who-ban), Lynda Carter (Wonder Woman), Erin Gray (Wilma Deering őrnagy, Buck Rogers a 25. században), Lindsay Wagner (The Bionic Woman), Kate Jackson (Sabrina Duncan a Charlie angyalaiban) és Linda Hamilton (Sarah Connor a Terminatorban).

  4. Geneviève Bujold Nicole Janeway néven játszotta volna a szerepet (eredetileg Elizabeth néven), de két nap után otthagyta a forgatást. Erről itt és itt találtok videót!

  5. Az alkotók azt tervezték, hogy megnyerik Michael Dornt (Worf, TNG) is a Voyager legénységébe, de a színész elutasította az ajánlatot. Később viszont csatlakozott a Deep Space Nine-hoz (DS9).

  6. Tom Parist kirúgták a Csillagflotta Akadémiájáról, mert egy hadgyakorlat alatt véletlenül megölt egy tisztet, és hazudott erről, a halottat hibáztatva mindezért. Az új nemzedék (TNG) "Bajtársak" (First Duty) című epizódjában Nicholas Locarno nevű kadét története hasonló, nem véletlenül! A Voyager alkotói a szintén a Robert Duncan McNeill által alakított Nicholas Locarno-t szerették volna a Voyager kormányához ültetni, ám szerzői jogi vita miatt végül a nevét és a háttértörténetét megváltoztatták.

  7. Tom Paris középső neve Eugene, Gene Roddenberry tiszteletére.

  8. A szereplőválogatások alatt Robert Picardo-t arra kérték mondja el, hogy valaki elfelejtette kikapcsolni a programomat. Megtette és hozzátette: Orvos vagyok, nem villanykörte. Megkapta a szerepet.

  9. Az írók eredetileg azt tervezték, hogy Chakotay-nek lesz egy szellemi vezetője, aki farkas képében gyakran meg fog jelenni. Valaki azonban rájött, hogy ez nem fog menni, és az ötletet elvették.

  10. Tom Jackson kanadai színésznek (TNG 7x20 Az út végén, "Journey’s End") is felajánlották a szerepet, de ő nem vállalta.

  11. Hétkilenced karakterétől várták, hogy a sorozat nézettsége növekedésnek induljon. A valóságban azonban az érkezése – eltekintve az első epizódoktól – alig nőtt, majd ismét csökkenésnek indult.

  12. Annak ellenére, hogy Janeway kapitány szoros kapcsolatban állt Hétkilenceddel, a valóságban többször is volt súrlódás a két színésznő között.

  13. Dwayne The Rock Johnson első színészi szerepét a Tsunkatse (6x15) című részben kapta, melyben vérszomjas gladiátorként Hétkilenced ellen harcolt.

  14. A Voyager volt az első Star Trek sorozat, ahol a külső felvételekhez fokozatosan megszüntették a modellek használatát, és csak számítógépes trükköket (CGI) használtak. A harmadik évadban (1996 végén) történt meg a teljes átállás.

  15. A legénységből négyen is felbukkannak Trek mozifilmben: Janeway kapitány például már admirálisként a Nemezisben. A Doktor az Entertprise-on telepített OSH-ként, és Ethan Philips a Hosszú búcsú című holoregényben tűnik fel a Kapcsolatfelvételben, míg Tim Russ az Enterprise–B-n a hídon szolgál.

  16. A Földtől több, mint hetvenezer fényévre kezdi meg hazaútját a Voyager, ám az írók ügyesen megtalálták a módját, hogy több korábbi Trek karaktert is belecsempésszenek a sorozatba: Reginald Barclay (Dwight Schultz), Deanna Troi (Marina Sirtis), Will Riker (Jonathan Frakes), és Geordi LaForge (LeVar Burton, aki a századik epizódban egy alternatív idővonalon a USS Challenger kapitánya). A sorozat bevezetőrészében a DS)-on felbukkan a ferengi kocsmáros, Quark (Armin Shimerman), illetve az eredeti sorozat (TOS) szereplője, George Takei is szerepelt az USS Excelsior Hikaru Sulu kapitányaként a harmadik évad második epizódjában, a Felvillanásokban (Flashback) jelent meg 1996. szeptember 11-én, a Star Trek harmincadik évfordulója alkalmából.

  17. Robert Picardo családját eredetileg Picardinak hívták, de amikor apja áttelepült Olaszországból az Egyesült Államokba, megváltoztatta a nevét.

  18. A sorozat befejezőepizódja a Végjáték (Endgame) forgatása alatt már elkezdték a díszlet bontását.

A sorozatról bővebben itt írtunk!

emTV.hu // warpedfactor.com

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr4212826952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása