Impulzus Napló - Az örök élet átka

2020. október 08. 16:00 - FCs.

Az Impulzus 140. adásában Az örök élet átka című epizódról beszélgettünk, melyben egy üres Enterprise-ra érkezik Kirk kapitány, amikor a Gideon bolygó diplomácia követségéhez indul, a félresikerült transzportálás után pedig egy Odona nevű hölggyel is összefut a kihalt fedélzeten: amíg a magára maradt páros a saját helyzetén gondolkodik, Spock az eltűnt kapitány felkutatása érdekében Hodin nagykövetet segítségét kéri, a Gideon és a Föderáció vezetősége azonban nem engedélyezi számára, hogy a keresést a felszínre is kiterjeszthesse.

star_trek_the_original_series_s03e16_original_1080p_bluray_x264-mars_mkv_snapshot_24_12_660.png

Az epizód társírója, Stanley Adams nem ismeretlen a Star Trek nézők előtt, hiszen ő alakította Cyrano Jones karakterét a Szőrös veszedelem (The Trouble With Tribbles, TOS 2x15) című epizódban. Adamset rendkívüli módon foglalkoztatta a túlnépesedés kérdése, erről a témáról pedig Gene Roddenberryvel is beszélgetett a Szőrös veszedelem készítésekor, ahol azt javasolta, hogy jó lenne egy epizód, ami egyenesen erről szól. Ha jobban belegondolunk, maga a szóban forgó tribblis epizód is egy túlnépesedési folyamatot mutat be, de ott inkább az állati populációk elszaporodása, és azok inváziója lehetett a kiindulási alap.

A történet megírását Adams fia is biztatta és szorgalmazta:

“A fiam azt mondta, hogy ‘Apu, olyan pozícióban vagy, hogy igenis elmondhatnád a gondolataidat a túlnépesedésről.’ Végig ott volt mögöttem, amikor a méhkas társadalomról írni kezdtem.”

Az epizód legyártása után, a tévé előtt ülve azonban egyikük sem volt elégedett a végeredménnyel, az eredeti koncepcióban számos módosítás történt. A történet kezdeti vázlata itt olvasható.

Adams mellett az epizód másik írója, Mark A. Altman sem volt kibékülve a képernyőkön látható megvalósítással: míg Altman egy értékelés során kettő csillagot adott a négyből, Adams ugyanezen a skálán mindössze egyet. Az ígéretes alaptéma ellenére a kritikák általában hasonlóan gyengére értékelik az epizódot, legtöbbször kiemelve azt a furcsaságot, hogy hogyan építették meg a gideoniak az Enterprise másolatát, ami még Kirk kapitányt is megtéveszti.

A sorozat vezető producere, Fred Freiberger viszont kedvelte a megvalósított epizódot:

“Az egyik kedvenc témám a túlnépesedés, és azt gondoltam, hogy ez egy jó ötlet. Valami friss dolgot forgattunk, ami remekül működött. Szinte az egészet az Enterprise fedélzetén vettük fel. Megszorítások között kellett dolgoznunk, így szükség is volt az ilyen jó ötletekre és történetekre, ez pedig nagyon jól sikerült.”

star_trek_the_original_series_s03e16_original_1080p_bluray_x264-mars_mkv_snapshot_38_32_174.png

A király lelkiismerete (The Conscience of the King, TOS 1x13) című epizódon kívül ez az egyetlen olyan alkalom, hogy a hajóról nem a hídon található képernyőről tekintenek ki a világűrre - igaz, ebben az epizódban Kirk és Odona valójában nincsenek az űrben. Ez a jelenet talán a Kapcsolatfelvétel mozifilmre is emlékeztetheti a nézőket, ahol Picard megmutatja Lilynek a Földet. Az epizódban szereplő ablak egyébként szerepelt Az őrült (Whom Gods Destroy, TOS 3x14) című részben is, ezen keresztül a bolygó mérgező légkörére nyílt kilátás.

Az üres Enteprise-ról készített bevágások között újrahasznosított jelenetek is felfedezhetők: a gyengélkedőn például vörösriadó van, és ha jobban megfigyeljük, a vágás elején éppen becsukódik az ajtó. Ez valójában akkor történik, amikor Lokai kiszalad a gyengélkedőről Az utolsó csatatér (Let That Be Your Last Battlefield, TOS, 3x15) című epizódban, azt a részt szintén Jud Taylor rendezte. Teljesen üres parancsnoki hidat az eredeti sorozatban ezelőtt csak az Édenkert kis szépséghibával (This Side of Paradise, TOS 1x24) című epizódban láthattunk.

Kirk olyan kényes témákat feszeget, mint a sterilizálás és a születésszabályozás, vagy éppen a fogamzásgátlás, de az NBC cenzorait ez most nem késztette beavatkozásra. Habár a kapitány sokféle megoldást javasol, egy lehetőséget mégse vet fel, mégpedig idegen bolygók kolonizálását, ahol a populáció szabadon terjeszkedhetne.

Az örök élet átka című epizódhoz kapcsolódó további érdekességekről és magyar szinkronos információkról az Impulzus 140. adásában hallhatsz:

A műsor adásoldalához ide kattintva juthattok el, ahol a podcastet többféle platformon is hallgathatjátok, illetve feliratkozhattok.

Űrszekerek Közösségi Flotta a Facebookon is!

Űrszekerek Közösségi Flotta // Memory Alpha

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr3616232348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása