Impulzus Napló - Az utolsó csatatér

2020. október 01. 09:00 - FCs.

Az Impulzus 139. adásában Az utolsó csatatér című epizódról beszélgettünk, melyben indulatos utazók érkeznek az Enterprise fedélzetére, az évezredek óta húzódó szembenállásukkal pedig a hajó aktuális mentőküldetését is veszélybe sodorják, amikor egyikük kiveszi az irányítást Kirk kapitány kezéből. A legénység számára érthetetlen konfliktust semmilyen észérv sem tudja csillapítani, a folyamatos gyűlölködés pedig egyre inkább kézben tarthatatlanná válik.

star_trek_the_original_series_s03e15_original_1080p_bluray_x264-mars_mkv_snapshot_16_14_120.png

A történet alapjáért Gene L. Coon a felelős, ő azonban a harmadik évad közben már egy másik stúdiónál dolgozott, így a stáblistában az írói álneve, Lee Cronin olvasható - ez egyébként az író és egykori producer utolsó felbukkanása a sorozatban. Az eredeti elképzelésben még nem fekete-fehér idegenek szerepeltek, Fred Freiberger szerint “Gene [Coon] először egy villásfarkú ördögöt képzelt el, aki egy angyalt üldöz.”

Az Inside Star Trek: The Real Story könyv szerint a történet eredete egészen az első évadig vezethető vissza, ahol létezett egy Portrait in Black and White című elképzelés, amit végül a döntéshozók nem valósítottak meg. A harmadik évadban az NBC és a Paramount minden lehetséges sztoriötletet megragadott, ezért Coon vázlatát is “kihalászták a kukából”, Oliver Crawford pedig kidolgozta a teljes történetet.

Nem sokkal az epizód forgatása előtt a rendező, Jud Taylor állt elő a kétszínű idegenek ötletével, de ekkor még horizontálisan láttuk volna a választóvonalat, azaz deréktól felfelé és lefelé váltottak volna színt az idegenek. Bár a fekete-fehér elképzelés megmaradt, de végül a vertikális választóvonal mellett döntöttek.

Ez az utolsó epizód az eredeti sorozatban, melynek készítésében Robert Justman még részt vett, végül társproduceri pozíciójából távozott. Justman különböző munkakörökben, de A kísérlet (The Cage, TOS 1x00) óta jelen volt a produkcióban, és majdnem húsz évet kell rá várni, mire Az új nemzedékben újra láthatjuk a nevét. A harmadik évadból a csökkenő színvonal, és a stúdió hozzáállása miatt távozott, de amiatt is csalódott volt, hogy Roddenberry a távozása után nem őt, hanem Freibergert nevezte ki vezető producernek.

star_trek_the_original_series_s03e15_original_1080p_bluray_x264-mars_mkv_snapshot_31_02_438.png

Utolsó alkalommal láthatjuk a komphangárt az eredeti sorozatban, a komp utolsó felbukkanására pedig az Úton az éden felé (The Way to Eden, TOS 3x20) című epizódban fog sor kerülni. Mivel a kompról készült felvételeket általában a Hajótöröttek (The Galileo Seven, TOS 1x16) című epizódból szokták újrafelhasználni, az eredeti verzióban a Galileo kompot láthatjuk, a felújított verzióban ezt már kijavították Da Vinci-re, amely a Négyes Csillagbázishoz tartozik.

A komp megjelenítése az újrahasznosított jelenetekből még szerencsésnek nevezhető, Bele hajója azonban teljesen áldozatul esett a megszorításoknak és a harmadik évadon eluralkodó teljes költséghiánynak: a Lokai nyomában loholó karakter hajója teljes láthatatlanságot kapott, az Enteprise-ra sugárzása után pedig amilyen észrevétlenül jött a hajó, annyira rejtélyes körülménynek között is semmisült meg. Spock meg is jegyzi: “Érdekes szerkezet volt. Kár, hogy már nem volt módom tanulmányozni.”

Mivel a marakodó karakterek alapmotivációja a bolygójuk múltjához tartozó rabszolgaságon, valamint a bőrszín alapján történő gyűlölködésen alapul, az Egyesült Államokban több kritika is elismerően emeli ki a merész témaválasztást, de a konfliktus alaphelyzetétől eltekintve a pusztító gyűlölet bemutatása minden néző számára kristálytisztán átélhető. Sok elemzés ugyanakkor azt is kiemeli, hogy a mondanivaló túlságosan előtérbe van tolva, az üzenet túl nyilvánvaló, és az azóta eltelt ötven év csak még jobban öregített a jellegzetes történetmesélésen.

Az epizód végén archív felvételek láthatók egy II. világháborús bombázás után - amik Bele és Lokai otthonát mutatják be, miután a szembenálló felek teljesen kipusztították egymást. Nem ez az utolsó alkalom a Star Trekben, hogy egy konfliktus egy egész civilizáció számára végzetes következményekkel jár: a Voyager Sárkányfogak (Dragon's Teeth, VOY 6x07) című epizódjában Janeway legénysége egy olyan háborúban találja magát, ahol az egyik fél egy bolygójukat sújtó végzetes támadás után ébred fel a sztázisból, az Enterprise sorozat A szent királyság (Chosen Realm, 3x12) című epizódjában pedig szintén egy polgárháborúba szeretnék bevonni Archer hajóját, a pusztítás azonban gyorsabb, mint a gömbimádó fanatikusok tervei.

Az utolsó csatatér című epizódhoz kapcsolódó további érdekességekről és magyar szinkronos információkról az Impulzus 139. adásában hallhatsz:

A műsor adásoldalához ide kattintva juthattok el, ahol a podcastet többféle platformon is hallgathatjátok, illetve feliratkozhattok.

Űrszekerek Közösségi Flotta a Facebookon is!

Űrszekerek Közösségi Flotta // Memory Alpha

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr3616222170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása