Szeptember 8-án 54 éves lett a Star Trek

2020. szeptember 16. 09:00 - Dave // urszekerek.hu

’66, ’73, ’87, ’93, ’95, ’01, ’17, ’20 – ezek azok az évek, az elmúlt több, mint öt évtizedből, melyekben új Star Trek tévésorozat indult. 2020-ban ráadásul két teljesen új széria premierjét is ünnepelhettük a Star Trek: Picard és a Lower Decks első évadainak elindulásával, melléjük, ha nem is teljesen újoncként, de harmadik évadával visszatérve a Star Trek: Discovery sorakozik fel. Ez tehát az első olyan év a franchise 54 éves történetében, amikor három különböző, premiernek számító Star Trek sorozat-évad mutatkozik be. Az idén augusztus 6-án indult 23 hétnyi összefüggő Star Trek premierfolyam pedig szintén rendkívüli a sorozat életében, hiszen az 1990-es években, a 26 epizódos évadok idején sem volt példa ennyire összefüggő, szünet nélküli vetítésre.

tw-st-day-poster.jpg

Minden 54 évvel ezelőtt, 1966. szeptember 8-án kezdődött az NBC televíziócsatornán. Az aznap este adásba kerülő The Man Trap - a jó harminc évvel későbbi magyar szinkronváltozatban a Veszélyeztetett egyedek címet kapott - epizód azonban nem az elsőnek elkészült rész volt a produkció történetében, hanem az ötödik. Sőt, ha az akkor be nem mutatott, 1964-ben leforgatott The Cage (a magyarban A kísérlet) című első pilot epizódot is számoljuk, egyenesen a hatodik.

Gene Roddenberry ambiciózus science-fiction sorozata teljesen új alapokat definiált az emberiség jövőjéről szőtt történetek számára: a technológiai fejlődésbe vetett hit mellett fontos feltételnek tartotta az emberi természet kiteljesedését is. Utópiája számos korabeli társadalmi problémára ad választ, de merészen felveti a technikai haladás, vagy éppen az emberi erkölcs korlátait is.

Az 54 évvel ezelőtt műsorra tűzött premier epizód kiválasztása során azonban a készítők inkább biztosra mentek, és ideiglenesen félretették a már elkészült, de merészebb epizódokat, melyek visszatekintve inkább szimbolizálják az eredeti sorozat komolyabb morális kérdésfelvetéseit. Így végül az „akciódúsabb”, könnyedebb sci-fi élményt kínáló Veszélyeztetett egyedekre esett a választás, mely jobban megfelelt az akkori nézői elvárásoknak a sci-fi/horror műfajjal szemben: egy idegen alakváltó lény tizedeli egy űrhajó legénységét, a „gonosz” szörnyet el kell kapni és elpusztítani. A Star Trekre később annyira jellemző békés megoldáskeresés, az ismeretlen tisztelete, vagy épp az idegen lényekkel szembeni tolerancia itt még kicsit háttérbe szorul, utat engedve a szórakoztató, fordulatos cselekménynek, a jól bevált korabeli tévés sztenderdek szerint.

themantraphd563.jpg

Az első évadban egyébként sem volt még kőbe vésve Roddenberry víziójának minden eleme, ahogy például az űrkompok első felbukkanása, úgy a Csillagflotta működésének háttere vagy épp a Föderáció alapelveinek definiálása is késett valamelyest – később azonban tekintélyes megalapozást nyert az eredeti sorozatból kibontakozó mozifilmekben, spin-off sorozatokban, regényekben, rövidfilmekben, videójátékokban és képregényekben.

A klasszikus sorozat három éves műsorfolyama végül 79 epizóddal ért véget, de ezalatt változatos témákban, egyre növekvő rutinnal, sokféle írói elképzelés és eredeti ötlet került adaptálásra, túlnyomórészt a kor színvonalát meghaladó színészi munkával és gyártási háttérrel. Sok epizód pedig éppen a növekvő gyártói nyomás, az alacsony költségvetés, a többször újrafelhasznált díszletek, a takarékos jelmezek, vagy a forgatókönyvek megírásának körülményes háttere ellenére lett kimagasló és emlékezetes science-fiction élmény a jövő rajongói számára is.

Kirk kapitány ötéves küldetése ugyan idő előtt véget ért a képernyőkön, azonban az 1973-ban indult animációs sorozat a klasszikus széria mondanivalójának igényességével, és csaknem azonos szereplőgárdával vitte tovább a missziót. A rajzolt Kirk kapitány és legénysége kalandjai pedig legalább annyira izgalmasok, mint élőszereplős változataiké. 2017-től rajongói szinkron készül a sorozathoz, melynek köszönhetően immár a teljes első évadot magyar hanggal hallhatjuk, az eredetivel gyakorlatilag megegyező stúdióminőségben.

Idén augusztus eleje óta pedig újra az animációs műfajjal kísérletezik a Roddenberry örökségét már eddig is olyan sokféle módon továbbító Star Trek franchise. A Lower Decks a humor univerzumába merészkedik, az elmúlt évtizedekből rengeteg ismerős helyzetet felidézve és komédiával fűszerezve szórakoztatva a paródiát is kedvelő rajongókat, akik kedvenc sorozatuk sokadik újraéledésének örülhetnek ismét, hétről-hétre.

Az Impulzus 137. adásában az évfordulón bemutatott virtuális programokról, valamint a franchise közeljövőben várható újdonságairól is elbeszélgettünk:


Űrszekerek Közösségi Flotta a Facebookon is!

Űrszekerek Közösségi Flotta

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr4916199644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása