Markáns főgonoszok - Khan és Dukat

2020. május 11. 16:00 - Menyhárt Attila

A Star Trekben számos negatív, sőt gonosz karakter is megjelenik, akik gyakran személyes ellenségként keserítik meg a főhősök életét. Ha vannak olyan nagystílű alakok, akik legalább egy fejjel kimagaslanak közülük, akkor az Khan Noonien Singh és Gul Dukat. A két főgonosz életútjában és tragédiájában annyi a hasonlóság, hogy érdemes életútjukat komolyabban is megismerni.

khan_dukat.png

Karizma, elhivatottság és túlfejlett paranoia – közös ismertetőjele ez mindkét személynek. Khan a maga korában tehetséges uralkodó volt, míg Dukat egy bányászállomás parancsnoka, akit többször félredobott és semmibe vett az aktuális kardassziai kormányzat. Ha akarják, elbűvölően megnyerő személyiségek és kulturált vitapartnerek - de ez csak a felszín.

Minden zsarnoknak van kegyence, hűséges beosztottja, akit kedvel a maga módján. Az ifjú Joachimot gyakorlatilag a fiaként szerette Khan, aki rendíthetetlenül hűséges maradt hozzá az utolsó pillanatig. Hasonló szerepet töltött be Damar is, aki sokáig a leghasznosabb segítője volt Dukatnak még a Domínium alatt is, mígnem rádöbbent, hogy rossz gazdákat szolgál, és szembefordult velük.

Lényeges különbség, hogy Khan mindig is a maga ura volt, független uralkodó, aki erős kézzel, de felelősen irányította az általa felépített birodalmát. Soha nem vett maga mellé egyenrangú szövetségest (nem számítva a Kelvin univerzumot). Tőle eltérően Dukat mindig az aktuális hatalom kiszolgálója volt, kivéve, amikor gerillaháborút viselt a klingonok ellen egy lopott ragadozómadár fedélzetén. Behívta a Domíniumot Kardassziába, de a várt főhatalmat akkor sem kapta meg, mert az Alapítók voltak az igazi vezetők.

khan_dukat2.png

Bár a vélt vagy valós küldetéstudatuk életük nagy részét leköti, jut idejük magánéletre is. Nem a hatalomra való szüntelen törekvés, hanem pontosan a családi tragédiák azok, amelyek átbillentik őket a normalitás határán. Khannak már „első” életében sem kellett nélkülöznie a szép nők társaságát, de az Enterprise fedélzetén töltött időszak alatt megismerte Martha McGivers hadnagyot, aki követte őt a száműzetésbe, ahol el is vette őt feleségül. Csakhogy felesége halála (egy helyi parazita támadta meg az agyát) miatt szinte megőrült, addig félelmetes önkontrolja meggyengült. Már csak a bosszú érdekelte a vélt vétkes, Kirk kapitány iránt. Maga Dukát sokgyermekes családapa volt, de ez nem gátolta meg abban, hogy vonzalmat érezzen bajori nők iránt (nem ő volt az egyetlen ilyen kardassziai tiszt.) Ő azonban vállalta félig kardassziai, félig bajori lányát, ami miatt kegyvesztett lett. Ziyal halála után minden morális béklyót levetett.

Életük végén tehát már nem törődtek a hatalom megszerzésével, hanem egyedül a bosszú és a totális pusztítás lett a céljuk.

Bár Khan csupán kétszer bukkan fel a Trek univerzumban (plusz a Kelvin idővonal mozifilmjében) és Gul Dukat karakterének lehetősége van kibontakozni a Deep Space Nine teljes időszaka alatt, szerintem a két gonosz karakter képességei és tulajdonságai révén megosztozhatnak a képzeletbeli dobogó legfelső fokán.

Űrszekerek Közösségi Flotta a Facebookon is!

Űrszekerek Közösségi Flotta

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr3715664240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása