Star Trek: Picard - „Szép” új világ

2020. április 22. 16:00 - Menyhárt Attila

A Nemezis eseményei után húsz évvel veszi fel a történetek fonalát a Picard sorozat. Ez nem tűnik túl nagy időnek, a Star Trek ismert galaxisa mégis nagy változáson esett át. A Föderáció létezik, sőt terjeszkedik is, újabb és újabb szektorokat felderítve és lassan kolonizálva. Azonban a marsi támadás némileg megváltoztatta a társadalmat, felszínre hozva néhány olyan félelmet és feszültséget, amikről mindenki azt hitte, hogy már évszázadok óta magunk mögött hagytunk.

picard-raffi-talking.jpg

A szintetikusok támadása után betiltottak mindent, ami az MI-k és szintetikus életformák létrehozásával kapcsolatos. A Daystrom kutatóintézetben emiatt egy teljes kutatórészleget zártak be, de a negatív hatás egész szokatlan területeken is jelentkezett. Ugyanakkor a tilalom az önálló tudattal rendelkező hologramokra nem vonatkozott, sőt 2399-re nem csupán orvosi segédhologramok, de más specializált hologramok is szolgálatba álltak (könyvtáros, gépész, vendéglátó stb.). Egyéb technikai csodák is megvalósultak. A kétdimenziós érintőpaneleket felváltották a holografikus kijelzők és szenzormezők nemcsak az űrhajókon, de a lakásokban is.

Bár a hatvanas években Roddenberry a televízió halálát jósolta, de az logikus, hogy az emberek továbbra is kíváncsiak a hírekre, immár galaktikus szinten is. Ezért az FNN csillagközi „CNN”-ként 2399-ben is nagy népszerűségnek örvend.

A Földön kicsit átalakultak az utazás módozatai is. Megmaradtak a mágnesvasutak, de immár a fejlett transzporter technológia révén is lehet közlekedni nem csupán városok, de kontinensek között is lehet közlekedni. Csak egy lépés például Párizsból San Francisco. Lakott területen kívül pedig rendelkezésre állnak a taxiként funkcionáló űrkompok, amelyekkel bárhová el lehet jutni. Bár erről nem beszélnek, a Föderáció területén is felbukkannak gyanús csempészhajók, és bizonyos tiltott áruk továbbra is beszerezhetők, ha az illető tudja, hol keresse.

A Csillagflotta is változáson ment át: nemcsak új egyenruhákat, de új hajókat is kapott. Legalább három új hajótípus látható az évadzáró epizódban: az Inqury osztályú nehézcirkáló (Zeng He), az Equity és Seeker osztályok.

ie_36512.jpeg

A legnagyobb változás az egykori Romulán Csillagbirodalom területén tapasztalható. A Csillagbirodalom nem élte túl a Hobus szupernóva pusztítását. Az egykori Semleges Zóna most romulán menekültvilágokkal van tele, ahol az életszínvonal nagyot zuhant a birodalmi érához képest. A csalódottság és elkeseredettség teret ad különféle zavaros ideológiájú mozgalmaknak, mint például a Romulán Újjászületés, amelynek nagyratörő álmai nincsenek összhangban a lehetőségeivel. Korábban egy független rendfenntartó csapat, a Fenris Rangerek próbáltak rendet tartani a menekült világokon, de anyagi forrásaik megcsappantak és fel kellett adniuk posztjaikat.

Jelenleg a legerősebb államalakulat a birodalom területén a Romulán Szabadállam, amely a lakott világok többségét egybe tudta gyűjteni. Társadalmáról és politikai hierarchiájáról azonban egyelőre nagyon keveset tudunk. Azonban erejét jól jellemzi, hogy képes volt teljesen új csillaghajókat építeni, lecserélve a korábbi típusokat. Mindenesetre kétségtelen, hogy a Csillagbirodalom jogutódjának tekinti magát, ha az algeroni szerződés rendelkezéseit is kötelezőnek érzik magukra. Tény az is, hogy a vezetés nyitottabb az idegenek felé, amire jó példa a megbénult borg kockát tanulmányozó külvilági tudósok százai. Mindezt egy, a Szabadállam és a Föderáció között Párizsban megkötött egyezmény tette lehetővé.

Bár évek óta tanulmányozzák a borg kocka titkait, sem a Föderáció, sem pedig más faj nem használja a borg transztér átjárókat az Alfa és a Béta kvadránsban (sőt nincs még transztér hajtómű sem). Viszont a borg technologiák és implantok feketepiaca virágzik a Föderáció és a Szabadállam fennhatóságán kívül.

A sorozatból kevés információ jelent meg a többi ismert fajról, államalakulatról. A Klingon Birodalom valószínűleg továbbra is a Föderáció szövetségese (esetleg elfoglaltak néhány romulán világot a peremvidéken), és hasonló lehet a helyzet a Ferengi Szövetséggel is (Quark talán már nem saját maga vezeti a bárját a DS9-en, hanem a Ferenginarról igazgatja üzleti birodalmát). A kardassziaiak továbbra sem voltak képesek helyreállítani korábbi nagyhatalmi státusukat. A rajzfilmsorozatból ismert macskaforma kzintik ellenben hosszú szünet után a peremvidéken ismét kóstolgatják a Föderáció védelmét.

Tovább tágul tehát az ismert Star Trek univerzum …

Űrszekerek Közösségi Flotta a Facebookon is!

Űrszekerek Közösségi Flotta

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr7215628034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása