Star Trek: Picard – foghíjas előzmények

2020. január 15. 16:00 - Dave // urszekerek.hu

Alig több, mint egy héttel a sorozat premierje előtt feszülten várjuk, hogy megtudjuk, mi is az a nagyszabású esemény, ami a nyugdíjba vonult Jean-Luc Picard-ot ismét akcióba hívja. Sok rajongó azonban legalább ennyire kíváncsi lenne arra is, hogy mi történt a legutolsó TNG-mozifilm, a Nemezis cselekménye (2379) és a Star Trek: Picard kezdete (2399) közötti két évtizedben. Erre kerestük a választ kánoni, és azon kívüli forrásokból, valamint a kiadott előzetesekből és a készítők nyilatkozataiból kiindulva. Cikkünk kisebb-nagyobb spoilereket is tartalmaz, korábban kiadott regényekre, képregényekre, illetve kis mértékben az érkező sorozat tartalmára vonatkozóan is.

picard-tca-2020-promo-photos-00005.jpg

Történelemóra

A 2019-es San Diego-i Comic Con Picard-kiállításán látható idővonal, az eddigi trailerek, valamint a Memory Alpha adatai alapján a következő kronológiai összefoglalót vázolhatjuk fel, amennyiben csak a kánont (sorozatok, mozifilmek által tartalmazott utalások) vesszük figyelembe:

  • 2378 – a Voyager hazaérkezése
  • 2379 – a Star Trek: Nemesis cselekménye
  • 2381 – Picard-ot admirálissá nevezik ki, és elhagyja az Enterprise-E-t
  • 2384 – Picard a Föderáció történetének legnagyobb mentőakcióját vezeti (talán a romulán térség kiürítése a Hobus csillag novává válása előtt, esetleg a Short Treks 2x06 „Children of Mars” epizódjában említett pusztító erejű esemény, amikor lázadó szintetikusok hajói támadták meg a Mars bázisait és az Utopia Planitia hajógyárat)
  • 2386 – Picard elhagyja a Csillagflottát
  • 2387 – a Hobus csillag novává válik, a Romulus elpusztul
  • 2399 – a Star Trek: Picard cselekményének kezdete

Picard-történelem – kánonon kívül

Regényes előzmények

Az eredeti sorozattal gyakorlatilag egyidős, több száz művet magában foglaló Star Trek regény-univerzum kötetei - néhány kivételtől eltekintve - nem számítanak kánoninak, így a 2005 után induló, és Az új nemzedék, a Deep Space Nine, valamint a Voyager tévésorozatok kvázi folytatásainak tekinthető újgenerációs „relaunch” regények sem. Ennek ellenére ezek a regények gazdag fantáziával, egységes módon, nem ritkán crossover (több sorozatot átívelő) cselekményben dolgozzák fel a Voyager hazaérkezése, illetve a Nemezis utáni időszakot.

A Titan-regényszéria Riker kapitány és felesége, Deanna főszereplésével a Shinzon utáni romulán krízisre keresett megoldást. A TNG első, Nemezis utáni folytatásregényeiben Jean-Luc Picard és Beverly Crusher, valamint Geordi és a visszatért Worf alkotják az Enterprise egykori famíliájának maradványát. Egy-egy regényben Q, Hétkilenced, és a Borg is visszatér, egyfajta előkészítésként a későbbi „Destiny” regénytrilógiához.

David Mack háromkötetes crossover története méltán a legnépszerűbb a 2005-ös novella-relaunch óta: nem csak a TNG-, DS9-, és Titan-legénységeket egyesíti, hanem az egész Alfa-kvadránst is: a Borg ugyanis visszatér, és több ezer hajóval támad, a cél ezúttal nem is csak az asszimiláció, hanem a teljes megsemmisítés. Az ellenálló flotta élén Picard több milliárdnyi életet igyekszik megmenteni, miközben a Titan legénysége, illetve Ezri Dax kapitány egy múltbéli titokra bukkan, mely nemcsak a Borg eredetére vet fényt, hanem legyőzésének módjára is.

e9f95706035d6ecc08e70c10a4aceee2.jpg

A Typhon Pact regénysorozatban már a meggyengült Föderáció küzd a Borg-támadás utóhatásaival, többek között a címben említett Typhon-szövetséggel is, mely többek között a romulánokat, a tzenkethiket, valamint a breen és a gorn fajokat foglalja magában, és egyfajta hidegháborús helyzet kialakuláshoz vezet. Picard eközben a Borg inváziótól különösen sújtott Andoria sorsával törődik.

Az ezt követő, The Fall crossover sorozat lapjain tovább folytatódik az Alfa-és Béta kvadránsban a hatalmi harc, a Föderáció lassanként alulmarad, ráadásul az elnöknő ellen is merényletet kísérelnek meg – Picard, Riker, és a Deep Space Nine legénysége igyekszik az esetet felderíteni, és a kvadránsban a tartós békét helyreállítani.

Az önálló TNG-kötetek is izgalmas olvasmányt jelentenek, például 2385-ben játszódik a The Light Fantastic című regény, melyben Data is visszatér. A 2386-ban játszódó Armageddon’s Arrow története szerint pedig Picard és legénysége egy gigantikus idegen hajóra bukkan, mely már évtizedek óta az űrben sodródik hibernált legénységével - ám valójában egy jövőből származó fegyvert rejt, melyet azért küldtek vissza a múltba, hogy megakadályozzon egy óriási interplanetáris háborút, mielőtt az egyáltalán elkezdődne.

Szintén erre a csillagidőre esik Dayton Wards Hearts and Minds című regényének cselekménye, melynek során Picardék egy eddig felfedezetlen civilizációra bukkanak egy globális nukleáris háború utóhatásaitól sújtott világban. Egy különös üzenet a Csillagflottától azonban felfedi a kapitány előtt, hogy a bolygó a földi történelem egyik évszázadokig rejtegetett titkával áll összefüggésben.

star-trek-picard-prequel-novelo-1200781-1280x0.jpeg

A Star Trek: Discovery első, Desperate Hours című előzményregényét is író David Mack tavalyi könyve, a Collateral Damage szintén a kötelező (nem kánoni) Picard-előzmény olvasmányok közé tartozik. Az események 2381-ben és 2387-ben játszódnak. Picardot utoléri múltja: egy tette, melyet már rég elfeledettnek hitt, nyilvánosságra kerül, így vissza kell térnie a Földre, hogy felelősséget vállaljon a szerepéért egy olyan összeesküvésben, melyet sokan egyenesen árulásnak neveznek. Időközben az Enterprise-t kalózok üldözésére küldik, akik létfontosságú technológiát vittek el egy kutatótelepről. Az ideiglenes kapitányi székben ülő Worf azonban lassanként rájön, hogy a kalózok motivációja egészen más, mint eddig gondolták, és az igazságért való kiállás olykor a törvénnyel való szembenállást is jelentheti.

A Star Trek: Picard hivatalos előzményregénye 2020 februárjában jelenik meg, The Last Best Hope címmel. Szerzője, az angol Una McCormack már számos Doctor Who és Star Trek kalandot lejegyzett, többek között a Sylvia Tillyre fókuszáló Discovery-előzményregényt, a 2019-es The Way to the Stars-t is. A The Last Best Hope cselekménye legalább 15 évvel az új sorozat indulása elé visz majd vissza minket, feltárva azokat az eseményeket és motívumokat, amik Picard hitének megrendüléséhez, és korábban elképzelhetetlen döntéséhez, a Csillagflotta elhagyásához vezettek. A lebilincselő előzménysztorin túl azokat a személyeket is megismerjük, akik ekkoriban léptek a volt kapitány életébe, s akik a sorozatban is elkísérik küldetésére

Képregényes dupla Visszaszámlálás

A 2009-es Star Trek mozifilm előzményeként az IDW képregénykiadó, több, a filmhez kapcsolódó kiadványt is megjelentetett, majd a sort további, a Kelvin-univerzumhoz kötődő képregénnyel folytatta. 2009 és 2019 között végül több, mint 120 füzet jelent meg, valamennyi a filmekben Chris Pine által alakított Kirk kapitány és legénysége küldetéseit feldolgozva.

A "Countdown" 2009-ben megjelent négy füzetében Roberto Orci és Alex Kurtzman mintegy 90 oldalon meséli el az új film előzményeit, alaposan körbejárva Nero motivációit, ugyanakkor, sajátos módon a most induló Picard-sorozat hátterét is megvilágítja. A rajongói magyar fordításban is olvasható történet szerint Spock (egészen pontosan a Leonard Nimoyról mintázott prime Spock) immár 40 éve föderációs nagykövet a Romuluson, és rendületlenül folytatja Az új nemzedék „Unification” című dupla részében elkezdett kulturális újraegyesítési tevékenységét

Spock az, aki először figyelmezteti a Romulán Szenátust a Hobus csillag novává válására, de eleinte nem hisznek neki, csak az egykori bányász, Nero és emberei támogatják. Ennek értelmében Spock Neroval együtt a Vulkánra megy, hogy segítséget kérjen a Hobus novává válásának megelőzésére. Útközben rémánok támadják meg őket, de az Enterprise-E, Data (B4) kapitány vezetésével elhárítja a támadást, és elkíséri a hajójukat a Vulkánra. Ott eleinte nem is akarják fogadni őket, de Jean-Luc Picardnak, a Föderáció vulkáni nagykövetének közbenjárására mégis meghallgatják őket, ám a segítségnyújtás mégis elmarad. Spock ugyanis a Nero által biztosított dekalítium segítségével, de vulkáni technológiával kívánja a filmből is ismert „Vörös Anyagot” előállítani, mely a Hobusba fecskendezve megakadályozná annak szupernovává válását.

countdown.png

Eközben a romulánok is elismerik a fenyegetést, ám ekkor már késő, a Hobus novává lesz, a Romulus elpusztul, Nero elveszíti feleségét és kisgyermekét. Ráadásul az is kiderül, hogy a Hobus-szupernova az egész galaxist fenyegeti, így Picardék új terve az, hogy a Vörös Anyag befecskendezésével szingularitást nyitnak a csillag belsejében, hogy az magába szívja a szupernova elszabadult energiáit.

Az anyagot a Geordi által tervezett Medusa hajóval juttatnák el a Hobushoz. Időközben Nero ámokfutásba kezd, megtámadja a romulán túlélők segítségre küldött föderációs hajókat, majd a túlélő romulán vezetőket is. Spock (még mindig a Nimoy-féle) magára vállalja a Medúza vezetését és a Vörös Anyag befecskendezését. Eközben Nero bosszúhadjárata tovább folytatódik, immár klingon hajókat is megtámad. Worf tábornok, Picard kérésére, megfékezi a Vulkánra tartó, bosszúittas Nerot, hogy időt nyerjen a Medúzának. Worf azonban alulmarad, és csak az odasiető Enterprise, Data és Picard tudja az életét megmenteni. Spock eközben a Medúzával megérkezik a szupernovához, és létrehozza a szingularitást. A Narada is megérkezik, és mindkét hajót magába szívja a fekete lyuk – a folytatást a mozifilmben láthattuk.

A szintén előzménytörténetnek szánt „Spock's Reflections” négyrészes, antológia jellegű képregényben szintén felbukkan Picard: a kerettörténet szerint a romulán-vulkáni újraegyesítésen dolgozó öreg Spock a Romulusról a Földre tart egy teherhajón. Egyetlen útitársa egy szauriai, akinek felidézi múltjának több eseményét is, a jelenből kiindulva reflektálva azokra. Említésre kerül a vulkáni ifjúkor és Sarek, Christin Chapel, az első küldetés Pike kapitánnyal, egy izgalmas misszió Kirkkel, feltűnik Saavik és T’Pring is, és fontos tengelye a történetnek Kirk kapitány önfeláldozása az Enterprise-B fedélzetén, illetve a Veridian III-on – ez utóbbiról viszont maga Picard számol be Spocknak, aki később el is zarándokol a kies bolygóra, hogy aztán hazavigye barátját Iowába.

covers.jpg

A 2019 őszén indult, három részes Star Trek: Picard "Countdown" képregény ismét a Hobus-katasztrófából indul ki, bár némileg eltérve a tíz évvel ezelőtti azonos című kiadványtól. 2385-ben járunk: Picard admirális a U.S.S. Verity fedélzetén a Csillagflotta megbízásából a Romulán Birodalom kiürítését készíti elő a Semleges Zóna mindkét oldalán, nagyjából egy évvel a Hobus szupernovává válása előtt. Az evakuációban fontos szerepet játszik majd az az épülő új hajóflotta, melyet Geordi LaForge irányításával az ekkor még épségben működő Utopia Planitia hajógyárban építenek.

A Föderáció csak véletlenül értesült a romulán krízisről, még 2381-ben, egy elcsípett adásból, a krízisről sokáig titkolózó Romulán Szenátus pedig azóta, ha nehezen is, de elfogadta a Csillagflotta segítségét a romulán nép biztonságos kimentésére a térségből. A romulánok azonban az evakuációban való négy évnyi segítségnyújtás után sem bíznak teljesen a Flottában, így Picard és elsőtisztje, a sorozatban szintén szereplő Raffi Musiker parancsnokhelyettes, némi kétkedéssel indul a következő kiürítendő romulán kolóniára, a Hobus robbanási zónájában fekvő Yuyat Bétára, ahol mintegy tízezer romulán telepes várja a kimentést.

A titkolózó hangnem miatt egyre gyanakvóbb Picard döbbenten fedezi fel, hogy a bolygón további ötmillió őslakos, értelmes humanoid él, akiket a romulán kolónián gyakorlatilag rabszolgaként tartanak a földek megművelésére – az ő kimentésükről hallani sem akarnak a romulánok. Picard erkölcsi és diplomáciai válság közepén találja magát – a feloldást azonban csak a sorozat indulása után tudhatjuk meg, mert a képregénysorozat harmadik, befejező füzetének kiadását elhalasztották. Bárhogy is végződik majd a Yuyat Béta krízise, lehetséges, hogy Picard emiatt lép majd ki a Flottából, talán azért, mert a Föderáció esetleg a Romulán Szenátus döntése mellé állt, és nem engedélyezte a teljes lakosság evakuálását, racionális érvekre alapozva, Picard erkölcsi fenntartásaival szemben?

A válasz talán a képregénynél is előbb érkezik, hiszen alig 10 nap múlva indul a sorozat. Az Impulzus Podcast legutóbbi adásában pedig Az új nemzedék esszenciális epizódjait tekintettük át, melyek regény-és képregény-előzmények elolvasása nélkül is lehetővé teszik Jean-Luc Picard megértését:

Űrszekerek Közösségi Flotta // fotó: Trae Patton/CBS

Űrszekerek Közösségi Flotta a Facebookon is!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr415410318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása