Short Treks - új utakon

2019. november 18. 10:00 - Menyhárt Attila

A kíváncsiság szinte velünk születik és ez mindig bennünk van, akkor is, ha leülünk kedvenc mozink vagy filmsorozatunk elé. Nemcsak azt szeretnénk látni, hogy mi történik a történetben, hanem kíváncsiak vagyunk az előzményekre. Tudni akarjuk mi történt a szereplőkkel korábban, vagy mi lesz velük a távoli jövőben.

short-treks-ask-not-star-trek-easter-eggs-references.jpg

A Short Treks csattanós válasz azoknak, akik úgy gondolják, a Star Trek nem képes már újat alkotni. A filmkészítők természetesen régen is gondoltak a rajongókra: számtalan filmsiker esetén készült könyv adaptáció, de előzmény könyvek is, hogy a képregényeket ne is említsem. Az internet eljövetelével pedig elkezdtünk törölt jeleneteket és filmbakikat keresni a videómegosztó portálokon. A világ azonban változik, fejlődik, a nézők igénye is nő. A Short Treks felfogható egy képes és hangos novella gyűjteménynek, mely folyamatosan bővül.

Természetesen sokkal több ennél. Itt kapnak helyet azok a rövid, önálló történetek, amelyek nem férnek bele az epizódókba, vagy korábban csak utalások történtek ezekre az eseményekre (lásd Saru története a ’The Brightest Star’ című epizódban). De az alkotók elrejtenek benne utalásokat is a következő évadra, a konteó gyártók legnagyobb örömére (’Calypso’). Nem csak a jól ismert karakterek szerepelnek, addig sosem látott személyek is állhatnak a középpontban. De általunk kedvelt régi karakterek is egészen új arcukat mutatják, gondoljunk csak Harry Mudd elképesztő űrhajójára (’The Escape Artist’), vagy arra, hogy láthatjuk Pike kapitányt bilincsben (’Ask Not’)...

Véleményem szerint ez a Star Trek holofedélzete, ahol az írók kipróbálhatják új ötleteiket, 12-15 percben megvalósítva azt. Ugyanakkor a „Trek-szűz” írók számára is szabad pálya, ahol saját történeteiket Trek univerzumban mesélhetik el. Egy alkotó labor, ahol szabadjára lehet engedni a fantáziát jól ismert, vagy vadonatúj szereplőkkel, és egyetlen ötlet sem lehet elég vad vagy lehetetlen.

6-115309_0047b.jpg

Sok érdekes részlettel színesítik a Star Trek világát, de ez néha a már ismert kánon rovására történik. A történetek követik a kánon főirányát, megerősítve a Discovery sorozat kánoniságát. De egyes esetekben mégis párhuzamosan halad vele. Erre példa Edward és a tribblik története, hiszen már a 100 évvel korábban játszódó Enterprise sorozatban is említik a szőrös kis lények hipergyors szaporodását. Szerencsére a Star Trek rugalmas és elviseli ezeket a kisebb-nagyobb ellentmondásokat.

Időnként a készítők kicsit kieresztik a gőzt és könnyedebb stílusban mesélnek, hiszen a Star Trek szerves része a humor. A második évad első két története is enyhén vígjátékba hajlik, ami vitákra ad okot a rajongók között. De mégis megvan a helyük a Star Trekben, mert a maguk módján felkeltik az érdeklődést a méltán népszerű univerzum iránt.

Mindenesetre ez egy újszerű kezdeményezés, amelynek van létjogosultsága és talán ez a jövő útja. A nézők kíváncsiságának fenntartásához nem elég a sorozatok epizódja és a mozifilmek, a Short Treks új élményeire is szükség van. És a Short Treks lassan, lassan bővül minden idősíkban...

A Short Treks legutóbbi felvonásáról, az 'Ask Not' című epizódról az Impulzus Podcast aktuális adásában is beszélgetünk:

Űrszekerek Közösségi Flotta

Űrszekerek Közösségi Flotta a Facebookon is!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr4615309744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása