Sarek - új utakon a vulkáni logika

2019. október 02. 16:00 - Menyhárt Attila

A vulkániak titokzatos nép, még a Föderáció korában is. Spock, aki maga is félig vulkáni, egyenesen zavarba ejtő. De apja, Sarek maga az eleven rejtély, és egy mondás szerint a fiú nem más, mint egy apa folytatása. Bár Sareket sokszor láthatjuk a képernyőn, az életútján tátongó üres részleteket néha csak a kánonon kívül eső irodalom segítségével tudjuk kitölteni.

spock-and-sarek-in-star-trek-vi_png.jpg

Skon fia, Sarek négy évvel a Föderáció alapítása után, 2165-ben született. Neve afféle szójáték, amely a vulkáni logika atyjának, Suraknak a nevéből ered (nem véletlen, hiszen ez volt az a korszak, amikor a vulkániak ismét olvashatták az elveszettnek hitt Kir’shara-t). Volt egy fiatalabb öccse, Silek, aki felnőttként igazi lázadó lett. Az ifjú Sarek hagyományos nevelésben részesült, és mivel már apja is híres diplomata volt, logikusnak tűnt, hogy felnőve ő is az lesz. Hét évesen jegyezték el a szülei a vulkáni T’Rea hercegnővel. Ez legalább olyan régi vulkáni hagyomány, mint például a pon farr. Ez a hölgy lett később Sybok anyja.

Húszévesen már diplomáciai szolgálatba lépett, számos világot beutazva, köztük a Földet is. Hat évig dolgozott a földi nagykövetségen, mielőtt kinevezték volna nagykövetnek. Huzamosabb földi tartózkodása talán mélyebb nyomokat hagyott benne, mint ő azt valaha is gondolta. Megtapasztalhatta a földi emberek dinamizmusát, zabolátlan életerejét, és azt, hogy nem leplezik érzelmeiket. Talán ekkor szembesült először a vulkáni kultúra lassuló fejlődésével, merevségével, és tudat alatt a hagyományok szűk keretein belül már a megújulás lehetőségeit kereste.

Földi tartózkodása megzavarta pon farr ciklusát. Első pon farr-ját megtapasztalva hazautazott a vulkánra és hivatalosan is elvette feleségül T’Reát. Egyikük sem sejtette, hogy T’Rea terhes lesz, és Sybok születését sokáig titkolták előtte. Házassága nem volt túl boldog, és miután T’Rea a Gol főpapnője lett, házasságukat hivatalosan is érvénytelenítették.

sarek_amanda_spock.png

Élete fordulópontja 2228-ban érkezett el: egy hivatalos fogadáson először találkozott Amanda Stemple Grayson tanárnővel. Később is többször összefutottak hivatalos vacsorákon, és mindkettőjük számára világos volt, nem csupán kölcsönös szimpátiáról van szó. A vulkáni megfontolt, logikus nép, de Sarek egy éven belül megkérte Amanda kezét, és először földi ceremónián, majd a Vulkánon is megerősítették házastársi fogadalmukat. Ekkor vették meg közös otthonukat ShiKahr külvárosában.

Közvetlenül Spock születése előtt sikerült tökéletesíteni a genetikai eljárást, mellyel különböző fajok képesek közös utódot létrehozni. A félig vulkáni, félig ember fiú egyike volt az első gyermekeknek. Sarek egyszerre volt boldog és aggódó apa, aki időnként szégyellte magát fia érzelmi kitörései, engedetlen viselkedése miatt. Kapcsolatukban egyre nőtt a feszültség.

A 2240-es években Sarek és Amanda nevelőszülők lettek, miután egy klingon támadás után az árván maradt, halottnak hitt Michael Burnham elméjébe Sarek beleplántálta katrája egy részét. Ennek folyományaként képesek voltak fényévnyi távolságból is kommunikálni. Spock eleinte nem igazán örült mostohanővére megjelenésének, és később Sybok beköltözése a házba szintén nem javította a családi idillt.

ecnjyh1vuaae536.jpg

A vulkániak azonban egyre nagyobb ellenérzéssel figyelték a szokatlan család tevékenységét. Sarek a tökéletes vulkáni mintaképe volt, de egyre inkább szokatlan módszereiről lett híres. Megpróbálta belülről megreformálni a sok évszázados rendszert, és ezzel kivívta a konzervatívok és szélsőségesek haragját. Miután Spock-ot, majd Burnham-et is felvették a Vulkáni Tudományos Akadémiára, megpróbálta mindkettőjüket felvenni egy tudományos expedíció tagjai közé, de ellenfelei rákényszerítették a választásra gyermekei között. Az igazságot sosem mondta el. Később nagy szomorúsággal vette tudomásul, hogy nemcsak Burnham, de Spock is a Csillagflottát választotta a vulkáni szolgálat helyett.

Diplomataként megpróbált békés megoldást találni a Föderáció és a klingonok közötti háborúban, több klingon ház képviselőivel is tárgyalva. Nehéz munka volt ez, hiszen el kellett fogadnia a tényt, hogy nevelt lánya volt a háború kirobbantója. Erőfeszítései kudarcot vallottak, noha igen jó munkakapcsolatot alakított ki Cornwell admirálissal.

marklenard_2.jpg

Százkét évesen azt tervezte, hogy visszavonul a közélettől, és utolsó munkája a Coridan csatlakozása lesz a Föderációhoz. Ekkor már szedi a Bendii szindróma tüneteit enyhítő gyógyszert - ez a betegség minden 100 évnél idősebb vulkáninál jelentkezik. A körülmények azonban úgy hozták, hogy továbbra is nagykövet maradt, miközben közelebb kerül ismét Spock-hoz. Fia halála - bár titkolja - nagyon megviseli. Szemrehányása Kirk-nek, hogy nem hozta haza Spock katráját - azaz a lelkét - nagyban hozzájárul ahhoz az esemény láncolathoz, amely során Kirk megszegve a szabályzatot, legénységével elmegy megmenteni Spock-ot. Sarek maga is tevékeny részt vállal a háttérben, többek közt menedéket nyújt a zendülő legénységnek a Vulkánon.

A következő száz év is folyamatos munkával telt, ami növelte presztízsét a Föderáción belül és kívül egyaránt - a Legaraiakkal kötendő szerződés tető alá hozására például nem kevesebb, mint kilencvennyolc évet áldozott. Az évek során még kétszer nősült meg, de igazi szerelme rég halott felesége, Amanda maradt. Sosem mondta ki szavakkal, de nagyon büszke volt Spockra, amiért megtalálta a saját útját, amit ő sosem mert megtenni. A Bendii szindróma azonban fokozatosan felemésztette erejét. Amikor 2368-ban örökre lehunyta a szemét, akkor mélyebb nyomokat hagyott maga mögött a Föderációban és a Vulkánon, mint azt valaha is remélte.

Sarek összetett személyisége és családi élete az Impulzus Podcast legutóbbi adásában is szóba kerül:

Űrszekerek Közösségi Flotta

Űrszekerek Közösségi Flotta a Facebookon is!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr415186728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása