Star Trek a magyar éterben

2019. szeptember 30. 10:00 - Dave // urszekerek.hu

Hazai podcast ajánló Star Trek témában

Az elmúlt hétvégén volt két éves, egyúttal a századik adásához közeledik az Impulzus Podcast, ehhez kapcsolódva én is utánaszámoltam saját fogyasztói szokásaimnak: nagyjából 2008 óta hallgatok rendszeresen különféle podcast adásokat, és szinte ezzel egyidejűleg kutatom a Star Trek vonatkozású beszélgetéseket, vagy legalább az említéseket ezekben az internetes rádióműsorokban. Idén különösen sok előforduláshoz volt szerencsém, ezekből válogattam össze párat. Az összeállítás szubjektív, és persze nem állt módomban a teljes magyarországi blogger és podcaster szcénát átfésülni, és átfogó listázást adni valamennyi adás összes Star Trek, illetve science-fiction, technológiai, vagy hasonló „geek” témájú vonatkozásairól. A cikkben szereplő példák tehát teljesen véletlenek és esetlegesek, de talán mégis említésre méltóak.

spock_uhura_2.png

A kezdetek

Az Űrszekerek olvasói, pláne az Impulzus vagy a Parallaxis hallgatói előtt már biztos rég nem ismeretlen a podcast fogalma. A különféle digitális formátumokban, szabadon terjesztett, online vagy letöltve is elérhető, bármely audiolejátszó készüléken meghallgatható, tematikus beszélgetős műsorok már Magyarországon is egyre hozzáférhetőbbek. Persze, ahogyan a blogok, vagy a közösségi oldalak legtöbbje esetében, itt is követő ország vagyunk, de a felzárkózás intenzív. A kezdetek pedig különösen érdekesek!

A hazai „digitális éter” sokáig pusztán az analóg, hangzó médiumok duplikációja, illetve archívuma volt. A földfelszíni rádiós műsorszórás állomásai fokozatosan fedezték fel az internetben rejlő hatalmas lehetőséget, egyre több csatorna jelent meg online hallgatható módon is, a kezdetekben természetesen az akkori modemes, vagy ISDN-es sávszélességekhez igazodva. A közszolgálati rádiókat már 1995-től lehetett az interneten is hallgatni.

1997-ben, tehát európai szinten is igen korán, elindult az első, kizárólag online sugárzó független rádiócsatorna, a Pararádió, mely a későbbi non-profit, közösségi-közszolgálati tematikus rádiók előfutára, s melynek blogunk alapítója, Horváth Ádám Tamás is munkatársa volt. Itt több egykori színészinterjút is meghallgathattok, sok Star Trekes és Csillagkapus vonatkozással.

A közrádió és az első közösségi rádiók voltak azok, melyek tematikus, elsősorban beszélgetős-, vagy hírműsoraikat az interneten nem csak hallgatható, hanem szabadon letölthető formában, adások szerint tematikusan összegyűjtve is elérhetővé tették. Ezek a letölthető adások tekinthetők kvázi az első magyar podcastoknak, mivel működés, cél, és funkció tekintetében gyakorlatilag azonosak mai utódjaikkal.

maxresdefault.jpg

Modem Idők, Netidők, Digitális Talkshow Mindenkinek, PosztmodeM

Csaknem negyedszázados történettel büszkélkedhet az első magyar podcast adás, mely számos területen jelentett innovációt, nem csupán műfajában és terjesztési módjában. A PosztmodeM jelenleg ún. látható rádiós műsor, videocast, kéthetente jelentkező YouTube Live adások formájában. Közvetlen előzményei a Petőfi Rádió Modem Idők (1995-2006) és Netidők (2006-2013) című műsorai, valamint a Digitális Talkshow Mindenkinek (2014-2018) című podcast és videocast.

Már 1995-ös indulásától kezdve online is elérhető volt a Petőfi esti műsorsávjában szóló informatikai műsor, mely digitális kultúráról szólt mindenkinek: az internettel ismerkedő, és azt az iskolában használni kívánó tanítónénitől kezdve a vállalati döntéshozókon át a hardcore IT-s és gamer fiatalokig. Az asztaltársaság tagjai között egyetemi tanárt, nyelvészt, rádiós újságírót, mérnököt, informatikust, szociológust, jövőkutatót, PC-s és gamer magazinok munkatársait, illetve a Galaktika tudományos szerkesztőjét is megtalálhattuk, valamint egy különös közös pontot: az 1990-es évek végén, a 2000-es évek elején idehaza egyre ismertebbé váló Star Treket.

A műsorban már a kezdetektől fogva rendszeresen visszatérő téma volt a science-fiction irodalom, illetve a kortárs tudományos-fantasztikus filmek, sorozatok által bemutatott jövőtechnológia jelenbeli megvalósulásának lehetősége. Számomra ma is eleven emlék volt annak idején felfedezni, hogy egy nyelvész-tanár, egy gamer guru, egy informatikus újságíró, valamint egy novellaszerző számára egyaránt magától értetődő dolog a Star Trek: Az új nemzedék, vagy a Voyager sorozatokról beszélgetni a közszolgálati rádióban, késő este.

Kedvenc sci-fi univerzumunk számos vonatkozása került említésre a műsorban az évek folyamán: teleportálás/transzporter (2001. április), Hét Kilenced és Torres hadnagy (2001. július), Kardasszia (2002. május), hologramok és holofedélzet (2002. augusztus), mobiltelefonok és kéziszámítógépek, kommunikátor, trikorder, az 1966-os eredeti (TOS) és az Enterprise sorozat említése (2006. június), Babylon 5 vs. Star Trek (2006. július).

Németh Attila (Star Trek-fordító, a Galaktika irodalmi főszerkesztője) volt a vendég szintén egy 2006. júliusi adásban, és e hónapban ismét szóba került a kommunikátor és a gyengélkedő is. 2006. szeptember 8-án Kovács ’Tücsi’ Mihály, a Galatika magazin tudományos főszerkesztője vezetésével önálló műsorblokk emlékezett meg az akkor 40 éves Star Trekről, a sorozatokat egyenként is összefoglalva. 2008 júliusában beszélgető robotok, a Star Trek Voyager holofedélzete, a holodoki, illetve Janeway kapitány da Vinci hologramja került említésre.

2009 szeptemberének egyik adása szintén dúskált a sci-fis és Trek-utalásokban: szóba került a holográfia története, a hologramok a Star Warsban (R2D2 és Leia hercegnő kivetítése), de természetesen a Star Trek holofedélzete, illetve a Voyager sorozat holografikus dokija is, ’Tücsi’ pedig egy tudományos hír kapcsán pedig bevezette a „fotonáradás” fogalmát. 2010 decemberében a virtuális színészek, illetve az élő hologramközvetítés kapcsán természetesen ismét emlegetve lett az Enterprise illetve a Voyager híres holofedélzete.

A Modem Idők, illetve későbbi utódműsorainak asztaltársasága a Star Wars univerzumnak is régóta rajongója, így a Csillagok háborúja utalások legalább ilyen hosszú felsorolást tennének ki – ezt talán legközelebb. Az innovatív, nagy hatású, népszerű sci-fi univerzumok és mozifilmek (Mátrix, Terminátor, A.I., A 200 éves ember, Én, a robot, Vissza a jövőbe, stb.) tudományos-technológiai vonatkozásainak felbukkanása természetesen szintén az adások állandó elemei közé tartozott.

spacebarlarge2.png

Spacebar podcast

„A galaxis egy eldugott szegletében található a Space Bar. Egy ősrégi és aszteroida vert űrállomás, melynek három fős legénysége minden héten elrepít titeket a tudományos-fantasztikum végtelen világába. Heti podcast sci-fi & fantasy filmekről, sorozatokról, könyvekről és tudományos hírekről nem a megszokott formában, három teljesen eszement műsorvezetővel!”

Csaknem a kezdeteitől (2013. március) követem a valószínűleg egyik legrégebbi magyar nyelvű sci-fi tematikus podcast műsorát, ma már, azt hiszem a hardcore rajongók közé számíthatok. Már az első adás során kiderült, hogy a műsorvezető srácok hatalmas Star Trek rajongók, abból a fajtából, akik talán a mi olvasóink, hallgatóink között is megtalálhatók: legyen az élet bármely területe, vagy akármelyik másik sci-fi univerzum, találnak Star Trek utalást, vagy fel tudnak idézni konkrétan vonatkozó epizódot.

Hat éves működés után, a bár itallapján még mindig bőséges a választék: aktuális, vagy retro sci-fi filmek, sorozatok, epizód-, előzetes-, és évadkibeszélők, informatika, csillagászat, tudományos hírek, könyvajánlók, tematikus műsorok - és rengeteg humor. Ha valaki a készítőkhöz és hozzám hasonlóan a 70-es, 80-as évek gyermeke, hamar megtalálja a műsorral közös hangot, és a rajongás gyökereit, mivel annak idején hasonló impulzusokban ért minket az SF-irodalom, a műszaki vagy az IT-fejlődés, és persze az amerikai popkultúra beáradása.

Nagyjából ugyanabban az életkorban kezdhettünk el sci-fi regényeket olvasni, láttuk a Star Wars- vagy az Indiana Jones-filmeket moziban, és találkoztunk először a Star Trekkel valahol az 1990-es évek közepétől kezdve. Kezdő Spacebar hallgatóknak a nagy tematikus kibeszélőket tudnám ajánlani: Mátrix-, Alien-, Szárnyas Fejvadász-, Vissza a jövőbe-filmek; vagy a meteoros, időutazós, kedvenc űrjárműves, mesterséges intelligenciás, robotos, szörnyes, illetve „kedvenc technológiáink” adások, de nagyon emlékezetes a Dűne, Az Apollo-13, A mag, az Interstellar, a Super 8, vagy a Stargate (1994) kibeszélője, a 3 adásra nyújtózó Fermi-paradoxonos kibeszélő, illetve a Brandon Hackett-interjú is.

Talán az általam legtöbbször újrahallgatott adás a Contact könyv és film négyórás kibeszélője. Nem maradnak ki a Star Wars, a DC vagy a Marvel moziverzum legújabb filmjei vagy sorozatai sem, ahogy a legfrissebb sci-fi sorozatok, Comic Con-os, Netflix-újdonságok, illetve animációs filmek és rajzfilmsorozatok sem. A néha felbukkanó retro PC-s és gaming témákról ne is beszéljünk!

Akik viszont kifejezetten és pusztán a Trek vonatkozású adásokat szeretnék a srácoktól meghallgatni: a felsorolhatatlanul sok apró Star Trek utalás mellett a tematikus kibeszélőket ajánlanám. Több különadás is foglalkozott a Star Trekkel: általános gyorstalpaló bevezetőt nyújtva az univerzumba, illetve az első sorozatot, a TOS-t összefoglalva, majd a rajzfilmsorozatról (TAS) és az első mozifilmről. A harmadik különkiadás a Khan-trilógiába vezetett be (2. és 3. mozifilm), ezt a negyedik Trek-műsor zárta le az 1986-os „bálnás időutazós mozit” kibeszélve.

A Mire kell az Istennek egy űrhajó? adásban az asztaltársaság az ötödik mozifilm jó és rossz pillanatait beszéli ki, a hatodik film megtárgyalása pedig valahol a 99. és 100. adás között történik, de az adásszámozás spacebar módra amúgy is elég misztikus. Külön adást kapott a Doctor Who sorozat is – kezdő Ki vagy Doki rajongóknak mondhatni kötelező „oktatás”. A 178., sorrendben valójában a 197. adás Az új nemzedék (TNG) pilot epizódjának kibeszélésre szentelte a jó három órás műsoridőt, remekül bevezetve a ma már etalonnak számító sorozat világába. A Star Trek Discovery, a Short Treks, illetve az Orville is rendszeres említést kapott, bár az új Trek-sorozat nem számít favoritnak a Spacebaros srácok között. Ennek ellenére – vagy épp ezért a második évad már egész adásos kibeszélőt kapott.

1cacca12c3a74af6b003feb2eacef56f.jpg

HoloNetRádió, HoloNet Podcast, HoloNet Krónikák – „Az Erő hullámhosszán”

A 2014 októberében indult HoloNetRádió, illetve közvetlen utóda, a Holonet Podcast a Star Wars Média Hírportál munkatársainak Star Wars beszélgetős műsora volt. Horváth Ede műsorvezető, szegedi rádiós, remek stílusával, igazi stúdiós hangzással megszólalva irányította a különböző online rádió platformokon is megszólaló műsort, mely akkori tematikájában elsősorban az ekkor már közelgő hetedik Star Wars mozifilmmel kapcsolatos hírekre és várakozásokra, valamint az akkor már magyarul is látható Star Wars: Rebels (Lázadók) rajzfilmsorozat, illetve az aktuális regények és képregények kibeszélésére épült.

Az Ébredő Erő bemutatója után a rádióműsor podcast formájában működött tovább egy ideig, majd szünetre vonult, mígnem 2018 februárjában, HoloNet Krónikák címmel, a szegedi Tisza Rádió Plusz és A Csillagok háborúja művészete Facebook-csoport közös műsoraként született újjá, kifejezetten az old-school-, és a részletekért rajongó hallgatóknak szólva.

Az alkotók rendíthetetlen kutatómunkával, rendkívül alapos utánajárással állítják össze a műsorban elhangzó tematikus blokkokat: visszatérő téma az eredeti trilógia keletkezéstörténete – az adott adásnaphoz kapcsolódó egykori forgatási események felidézése 30-40 éves távlatban, valamint a korai forgatókönyv vázlatok különbségeinek elemzése, forgatási kulisszatitkok, vizuális effektek háttértörténete, a magyar szinkron sajátosságai, eltérései és előnyei, az eredeti trilógia rádióváltozatai.

Az egyik adásban Richard Kerrigant, A Birodalom visszavág vizuális effektjeinek operatőrét kérdezték a srácok élő tolmácsolással, és közben a beszélgetésbe bekapcsolódott egy másik vizuális zseni, az Oscar díjas Lorne Peterson is. A műsorvezető Horváth Edéről az adások közben kiderült, első generációs Star Wars rajongóként a Star Trek világát is ismeri és szereti, beleértve a J.J. Abrams filmeket, és a régebbi mozifilmeket, valamint sorozatokat is.

Az 1990-es évek gyengébb, videós, DVD-s Star Wars szinkronjainak, fordításainak kapcsán szóba került a Holonet adásában az egykori Star Trek Voyageres szinkron botrány is, néhány példával is ékesítve. Egy másik adásban a Baljós Árnyakban is szereplő Láposi József azt szerette volna elmagyarázni a hallgatóknak, mit is jelent majd a Star Warsban közeledő új élőszereplős sorozatok esetében a spin-off fogalma, ehhez a Star Treket hívta segítségül, az Enterprise-t és a Deep Space Nine-t példaként emlegetve.

Egy későbbi adásban a J.J. Abrams által rendezett 2009-es Star Trek filmben cameoként felbukkanó R2-D2 került szóba. Varga Csongor „többfunkciós szinkronhangok” összeállítás-sorozatában azokat a magyar színészeket gyűjtötte össze, akik hangjukat az évtizedek folyamán több különböző Star Wars karakternek is kölcsönözték – nem ritkán egyazon filmen belül alakítva különböző szereplőket. A 48 színész valamennyi megszólalását hangmintákkal alátámasztó grandiózus összeállításban természetesen a Star Trek sorozatokból is ismert szinkronizáló színművészek is felbukkantak, ráadásul a srácok Sörös Sándor említésekor felhozták, hogy a színész a DS9 parancsnokának is magyar hangja volt, Varga T. Józsefet pedig egyenesen mint „Jean-Luc Picard magyar hangjaként” mutatták be.

Habár Worfot nem említették külön a fiúk, érdekes volt Varga Tamás 11 különböző Star Wars-szinkronszerepének felidézése, a sokoldalú színész csak a IV. epizódon (1977) belül 5 különböző karaktert szólaltatott meg.

pod-cover.jpg

Nyilvános Vetítés

„Heti rendszerességű magyar podcast, melyben Human Insect, Ujváry Béla István és Varga "Wayne" Zsolt aktuális heti filmpremierekről, megtekintett új és klasszikus filmekről, tv-sorozatokról, illetve egyéb kapcsolódó témákról beszélgetnek.”

Több, mint hét éves történetével, és csaknem háromszáz adásával a legrégibb és legismertebb magyar nyelvű podcast adások között van. A podcast 2012-ben indult, és rajta keresztül érdekes megfigyelni a filmes rajongói kultúra változásait, egyáltalán a mozi-és tévés műfajok evolúcióját. Az évtized elejét még a klasszikus blockbuster mozik, a hagyományos terjesztés uralta, az évtized végére a képregényfilmes univerzumok, a nagy franchise-ok, a reboot/restart/remake, az iparági koncentráció, a streaming mindennapossá válása, és a televíziós ágazat erősödése a visszatérő témák.

Ebben az évtizedben vett a Star Trek univerzum is új filmszínházas és kisképernyős lendületet, és lett mozifilm-és tévésorozat rajongó körökben ismét közismert, a többi nagy költségvetésű, népszerű alkotással egy lapon említve. A Nyilvános Vetítés adásai is egyre gyakrabban említik a Star Treket ekkoriban, a 2012-2015 közötti idő ráadásul a Star Trek és Star Wars franchise-ban egyaránt a nagy visszatérések körül bábáskodó J.J. Abrams nevétől hangos – a rendező a Star Trek: Into Darkness (2013) után közvetlenül a Star Wars: Az ébredő erő direktori székébe pattant.

A korabeli véleményeket hallgatva és olvasva, a filmrajongók és a Star Wars fanok – a hardcore trekkerekkel ellentétben – egyértelműen bizakodással alapoztak a Treket szerintük sikeresen újraindító Abrams elképzeléseire. Ezek után nem csoda, hogy némiképp csalódottan vették tudomásul a hetedik Star Wars filmben inkább a biztonsági zónába visszahúzódó kivitelezést.

2012 végén és 2013 elején mindenesetre a Nyilvános Vetítés stábja is többször foglalkozott a közeledő 12. Trek mozifilmmel, az előzetesek kibeszélésén túl a 44., 45., és 46. adás foglalkozott a film értékelésével. A második évad 50. adásában már a soron következő, 13. mozifilmmel kapcsolatos hírek is előkerültek, például William Shatner lehetséges szereplése. A végül Star Trek Beyond címmel megjelent mozifilm több 2016-os műsorban is téma volt, az ötödik évad 13., 18., 20., 21., és 24. adásában, az 5x23-as „Beyond (feat. Q)” című adás pedig kifejezetten az új mozifilmet elemezte a meghívott vendég „Q” trekker-szakértelmét segítségül hívva.

2018 már a negyedik Kelvin-univerzumos film akadozó előkészületeitől hangos, a 7x02 adásban pedig már Tarantino lehetséges Trek mozija is említésre kerül. A hetedik évadban a Nyilvános Vetítés alaptémái között már sorozatok is szerepelnek, így a Star Trek: Discoveryt is említik. 2018 tavaszán még két, egymás mellett futó Star Trek IV projekt volt kilátásban, S.J. Clarkson és Tarantino lehetséges vezényletével, erről is beszélgetnek a 7x17-es műsorban.

A Beyond kibeszélőből ismert vendég podcaster Queue 2019-ben visszatér a Nyilvános Vetítés kétszemélyessé változott műsorfolyamába, így kerül ismét terítékre Tarantino Star Trek-filmje a 8x19-es adásban, vagy az új Picard-sorozat Comic Con-os előzetese (8x25). Más filmes podcastokhoz hasonlóan az újkori Star Trek filmek és a Star Wars immár egyenrangú franchiseként, egy lapon említve jelennek meg, sőt kiderül, hogy a Trek immár nem csak követő, hanem trend setter is lehet, hiszen felvetődik, hogy a Discovery vagy épp Tarantino Star Trek filmje nyomán a Star Warsban is megjelenhet a korhatáros műfaj.

A 2019. június 21-i adásból az is kiderül, hogy a Kelvin filmek a műsorvezető Star Warsos lelkének kifejezetten tetszenek, a negyedik lehetséges Kelvin film nyomán pedig szóba kerül a csúnya beszéd Tarantinónál és a Discoveryben. A Trek-hangulatú társsorozat, az Orville is említésre kerül, ahogy Az új nemzedék (TNG), és az 1979-es The Motion Picture, illetve a Q által többször újranézett 1996-os Star Trek: Kapcsolatfelvétel is.

eb54-0f90-4e08-ad17-b0ce83c33b8f.png

Sorozatváró

Jelenleg is aktív, kifejezetten csak tévésorozatokkal foglalkozó magyar nyelvű podcast adásról sajnos nincs tudomásom, de a közelmúltban több ilyen is működött hosszabb-rövidebb ideig. Ilyenek voltak a Sorozatjunkie blog szerkesztői által készített Limitált Széria és Epizodisták műsorok 2014-15-ben, illetve a Sorozatváró podcast 2017-ben.

Utóbbi adásait nem blogger szerkesztőség vagy sorozatfordító team készítette, hanem két „főállású sorozatrajongó” lány, akik lendületes, friss adásokkal, izgalmas tematikus összeállításokkal jelentkeztek. A 2016/17-es, illetve 2017/18-as televíziós idények szinte valamennyi sorozata említésre kerül, így a Star Trek: Discovery, vagy éppen az Orville is. Produkciós érték szempontjából az előbbit magasan az utóbbi fölé helyezik a műsorvezetők, egyikük ráadásul régebbi Star Trek rajongó, pontosabban a Kelvin-filmek nyomán kezdett el sorozatokat, köztük az eredeti, 1966-os sorozatot (TOS) nézni.

war_logo.pngHammerTime Cafe / S31-es Akták

„Barátságos, felszabadult kocka beszélgetés lényegében bármilyen témáról, a sci-fi, fantasy, szerepjátékok, és military fiction végtelen határain belül.”

A 2016. májusi adás a Star Trek univerzum alapjait fekteti le korrektül összefoglalva, elsősorban Az új nemzedék-éra, azon belül is a Deep Space Nine „élő-lélegző” világára kitérve. Érdekesség, hogy már a bejelentett új sorozat, a későbbi Discovery is említésre kerül.

A másik ajánlott adás a Babylon 5 és a Deep Space Nine világának összehasonlítását tűzte ki célul, és végezte el véleményem szerint nagyon sikeresen, mindkét univerzum rajongói számára alapos és élvezetes módon tárgyalva.

Egészítsétek ki gyűjteményünket! Ha tudtok olyan magyar nyelvű podcast műsorról, ahol alkalmanként, vagy visszatérő témaként említik a Star Trek világát, szívesen várjuk azokat hozzászólásban.

Űrszekerek Közösségi Flotta

Űrszekerek Közösségi Flotta a Facebookon is!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr7115182804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása