Idén negyven éves a Csillagösvény

2019. augusztus 03. 18:00 - T Pen

Idén negyven éve, hogy a Star Trek a tévéképernyők után meghódította a mozivásznakat is. 1979-ben mutatták be az eredeti címén The Motion Picture (A mozifilm), Magyarországon eleinte Űrszekerek néven futott, illetve az eredeti sorozat tévés bemutatója után új szinkront kapott, s ezzel együtt - valószínűleg a korábban megjelent filmkönyv hatására - új keresztségben Csillagösvény lett a címe.

tmphd1530.jpg

Amerikában az évforduló örömére szeptemberben ötszáz moziban tűzik újra műsorra a történetet, a hozzá tartozó dokumentumfilmmel együtt. Itthon egyelőre nem vette egyik mozi sem tervbe a megemlékezést, bár nem csoda, hiszen nálunk csupán tévés premiere volt a sztorinak, ráadásul jóval később, csupán 1992-ben láthatta először a hazai közönség. Habár itt is jelentősége van a film akkori bemutatójának, csak más szempontból: ezzel nyitott hazánkban a sorozat. Vagyis a Csillagösvény tévés debütálása egyben a Star Trek hivatalos magyarországi premierje is.

Nem tudom volt-e más vetítési alkalom hazánkban, de egyszer volt szerencsém a nagyvásznon látni a filmet, amikor a budapesti Bem mozi két évvel ezelőtt egyetlen estére a Khan haragjával egyetemben műsorára tűzte. Habár a történetet oda-vissza ismerem, egyes részeit szó szerint tudom idézni, mégis úgy gondoltam muszáj legalább egyszer úgy látnom, ahogyan az amerikai nézőknek volt szerencséjük hozzá 1979-ben.

A film nagy jelentőséggel bírt a Star Trek történetében, hiszen nemcsak minőségi váltást jelentett a tévéből a moziba kerülni, de még a tíz évvel korábban megszűnt sorozat sztárjait is sikerült újraegyesítenie: William Shatner (James T. Kirk), Leonard Nimoy (Spock), DeForest Kelley (Dr. Leonard McCoy), George Takei (Hikaru Sulu), Nichelle Nichols (Nyota Uhura), Walter Keonig (Pavel Chekov) és James Doohan (Montgomery Scott) is vállalta, hogy magára ölti újra korábbi karakterét.

tmphd0437.jpg

A történet szerint az Enterprise korábbi legénysége újra harcba száll a felújított csillaghajó fedélzetén, hogy megállítson egy hatalmas energiamezőt, amely fenyegetően halad a Föld irányába. Az energiamező gazdája V'ger-nek nevezi magát és megszállottan keresi a teremtőjét, aki értelmet adhatna létezésének.

Igaz, ami igaz, a bemutatója óta a rajongók többször darabjaira cincálták már a Robert Wise rendezte filmet. Sok kritika érte a vontatottsága miatt, illetve problémaként róják fel a kissé steril, fehér és szürke látványvilágát, amely jelentősen elüt a korábbi és a későbbi Star Trek-vonaltól.

Ugyanakkor úgy hiszem az egyik legmeghatóbb Star Trek-történet. Már negyven éve.

Űrszekerek Közösségi Flotta

Űrszekerek Közösségi Flotta a Facebookon is!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr8214992394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása