Holofedélzet betöltése folyamatban

2019. március 29. 13:00 - T Pen

A Star Trek holofedélzete tulajdonképpen egy virtuális valóság, amely bármilyen élőlényt, tárgyat vagy objektumot képes megjeleníteni nemcsak három dimenzióban, hanem akár kézzel foghatóan is. Azonban a mai világunkban még a vizuális része is komoly technikai feltételeket kíván. Egy török tudóscsoport azt állítja, megtalálták a tökéletes módszert.

Ha már hologramokról ejtünk szót, mindenképpen meg kell említenünk Gábor Dénest, akinek nevéhez fűződik nemcsak az elnevezés, hanem a hozzá tartozó elmélet kidolgozása is. Lényegében őt tekinti az egész világ a hologram feltalálójának. A technikát számos területen használjuk mai korunkban is: a biztonsági matricáktól az adatrögzítésen át a informatikáig. Azonban eltekintve a áttetsző vetítőfelülettel körülvett hologramoktól, mint amilyen Magyarországon a Szent Korona hologramja, tulajdonképpen a szó szoros értelmében vett körüljárható verziót eddig még nem sikerült létrehozni.

A törökországi Bilkent Egyetem kutatócsoportja kidolgozott egy új módszert, amely állításuk szerint képes komplex 3D hologramok elkészítésére. Eredményeiket a Nature Photonicsban publikálták.

"A holográfia alapmódszeréből indultunk ki, és több száz képszeletet hoztunk létre, amely segít az eredeti tárgy újraszintetizálásában"

– mondja Dr. Ghaith Makey professzor, az egyik szerző.

Eddig nem sikerült teljesen olyan 3D-s objektumot kivetíteni, amely egyidejűleg tartalmazta volna a tárgy hát-, közép- és elülső részét is. Új megközelítésünk megoldja ezt a problémát és lehetőséget ad a hologramkészítés koncepcióváltására. Ehhez azokat az egyenleteket használjuk, amiket Jean-Baptiste Joseph Fourier és Augustin-Jean Fresnel találtak ki jóval korábban – mondja Onur Tokel professzor, egy másik szerző.

Azonban a célhoz vezető úton több akadályt is le kell küzdeniük. Az egyik legnagyobb nehézséget a különböző rétegek összeillesztése közben létrejövő interferencia okozta, amelyet hatékonyan kellett kiküszöbölniük.

"A matematikai tételek alkalmazhatóak technikai áttörés elérésére"

– meséli a szintén szerző Fatih Ömer Ilday professzor. – Valósághű, körüljárható hologramok létrehozása korábban főképp azért nem volt lehetséges, mert lehetetlennek látszott a hatalmas mennyiségű kétdimenziós képek pontos egymáshoz illesztése, a potenciális hibák kiszűrése nélkül. Ezt az alapvető korlátot azonban most kiküszöböltük a népszerű centrális határelosztás-tétel és a nagy számok törvényének együttes alkalmazásával.

"Hologramjaink már minden minőségi metrikában felülmúlják az összes korábbi, digitálisan szintetizált 3D hologramot. Módszerünk univerziálisan alkalmazható minden típusú hologramos médiára. Számos terület nyerhet vele a háromdimenziós kijelzőktől, a gyógyászati megjelenítésen, légi forgalomirányításon, a lézer és anyag közötti kölcsönhatások vizsgálatáig és a mikroszkópiáig"

– fogalmaz Selim Ilday professzor, szintén a Bilkent csapatából. – A hologramok létrehozásának legfontosabb kihívása mindig a három dimenzió érzékeltetése. Úgy hiszem, hogy még mindig van hova fejlődnünk és a jövőbeni kihívások izgalmasak lesznek, figyelembe véve akár a Star Trek holodfedélzetének elképzelését, vagy Isaac Asimov holovízióját az Alapítvány regényekben. Sőt, már Jules Verne is említést tett egy hasonló technikáról az 1892-ben megjelent Kastély a Kárpátokban című regényében. Nyilván még sok évtizednyi kutatás áll előttünk, de egy lépéssel közelebb kerültünk a valódi, háromdimenziós hologramok valósághű megjelenítéséhez.

emTV.hu // ecnmag.com // címlapképünk illusztráció

banner_uszfb.jpgdonate_usz.gif

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr9714726395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása