Művészet a Star Trek TNG-ben

2019. március 08. 09:50 - Gáspár Klára

A huszonnegyedik században nem létezik pénz. Ha az ember nem az anyagi javak felhalmozásával törődik, akkor viszont rengeteg szabadideje marad, amit valahogy mégiscsak el kell ütni. Ha már beleuntunk a szórakozásba a holofedélzeten vagy a csillagbárban, választhatunk valamilyen hobbit. De mihez kezdjünk, ha a lehetőségek tárháza hatalmas?

Az új nemzedék (TNG) sorozatban szinte minden szereplő igyekszik tökéletesíteni tudását, képességeit valamely művészeti ágban, a fejlődésüket pedig a sorozat számtalan epizódjában és mozifilmekben is nyomon követhetjük.

A legemlékezetesebb példa Data, Rikerrel történő megismerkedése során is épp egy dallamot gyakorol. A "Kék ég" (Blue Skies) visszatérő motívuma marad a TNG érának, Troi és Riker esküvőjén Data profikat megszégyenítő módon adja elő a dalt, és halála után Előd (B4) is ezt a dallamot kezdi gyakorolni. Nem csak az éneklés szerepel Data hobbijai között, tökéletesen hegedül és fest is. Valójában nem a karaktert alakító színész, Brent Spiner játszott a hangszeren és a képeket sem ő festette, de egy tökéletes androidnak igazán testhezálló időtöltés a művészeti ágak felfedezése.

Ha már a hangszereknél tartunk, a TNG-ben több másik szereplő is zenélt, a kész műveket pedig a szín házteremben gyakran elő is adták. Picard kapitány például furulyán játszik és vonzódik a komolyzenéhez. Előbbi gyakorlására gyakran sort is kerít, például a 'The Inner Light' (5x25) epizódban, amikor egy halálközeli élmény során huszonöt valós perc alatt megél egy képzeletbeli életet.

Ha a kapitány szobájába lépünk, gyakran találhatjuk őt komolyzenei darabok hallgatása közben. A Kapcsolatfelvétel című mozifilmben, melyet április 6-án, szombaton akár nagyvásznon nézhetsz újra az Űrszekerek mozibulin, Riker belépésekor Berlioz – Les Troyens című darabjának ötödik  felvonásából Hylas dalát hallgatja épp, amit az első tiszt tévesen Bizet műveként próbál azonosítani. Érdekes párhuzam, hogy míg az Enterprise elveszni látszik, épp ez a darab adja a háttérzenét. Hylas egy fiatal tengerész, aki heves honvággyal küzd, és míg a háborgó tenger álomba ringatja, az otthonáról álmodik, amit valószínűleg sosem lát többé.

Rikert is sűrűn láthatjuk trombitálni. A hangszerválasztás bár különösnek tűnhet, és Riker kap is néhány epés megjegyzést az epizódok során, mégsem véletlen. Jonathan Frakes a való életben is játszik trombitán, így egyértelmű volt a produkció készítői számára, hogy ezt a tudását a vásznon is megcsillogtassa.

Crusher doktornő a színház szerelmese, az Enterprise fedélzetén színjátszókört alapított, tehetséges színdarab-író (Something for Breakfast és Frame of Mind) és rendező is. A legénység több tagja is szerepelt már színpadon, többek között Barclay, La Forge, Riker, Picard és Data. A színház mellett másik hobbija a sztepptánc és a jazz, beceneve a Táncoló doktor.

Ha ti is egy csillaghajón szolgálnátok, milyen művészeti ágat választanátok önmagatok fejlesztésére? Írjátok meg kommentben!

emTV.hu

banner_uszfb.jpgdonate_usz.gif

komment
Címkék: Kánon

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr4314676734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása