Elkezdődött az Orville második évada

2018. december 31. 20:00 - FCs.

Mindenki keresi a párját a galaxisban

A krill támadások ezúttal elmaradnak, a szezon első epizódja teljes egészében a hajó belső életére koncentrál, ráadásul minden létező karaktert igyekszik megmozgatni. A Seth MacFarlane által írt és rendezett történet egyáltalán nem vette kapkodósra, sőt, új fokozatra kapcsolt a szereplők magánéletének az elmélyítésében. Elemzésünk spoilereket tartalmaz!

orville_s2_1.jpg

Amikor tavaly bemutatták az Orville első részét, nem igazán voltam meggyőzve arról, hogy Seth MacFarlane elképzelése működni fog. Szerencsére az első epizódot követő egyre kiválóbb történetek végleg eltörölték a kezdeti fenntartásaimat: a készítők az első évadban megmutatták, hogy igenis képesek megalkotni az oly sokszor hangoztatott egyensúlyt, ami a humor, a sci-fi és az akció között található. Mivel a sorozat bizonyított, a második évad indításához már nincs is szükség világmegváltó küldetésre és tűzijátékra, egy karakterekre koncentráló, visszafogott bottle epizód ugyanúgy megteszi a hatását.

A történet lassan és melankolikusan kezdődik, méghozzá pontosan ott, ahol az előző évad véget ért: Mercer (Seth MacFarlane) próbálja kiheverni Grayson (Adrianne Palicki) parancsnok eltávolodását, aki szerint az Orville fedélzetén hozott parancsok megkérdőjelezhetővé válnak, hogyha a kapitány és az első tiszt között szoros érzelmi szálak húzódnak (az előző évad utolsó részében például Mercer egy olyan kulturális fertőzés miatt falazott a parancsnoknak a Szövetség előtt, ami egy teljes bolygó fejlődését befolyásolta). Szerencsére nem csak a karakterek sorsában találkozhatunk átívelő szálakkal, a cselekményt az első szezon promóciójának központi eleme, a vécés poén indítja be: a moklánok évente egyszer végzik a folyóügyeiket, most pedig az is kiderül, hogy ez egy precíz szertartást igényel az szülőbolygón. Mivel a nyilvános vizelésre partner nélkül érkezni nem szerencsés, beindul az őrült randi-hajsza.

orville_s2_2.jpg

Az említett előzmények óta azért eltelt egy pár hónap, hiszen Grayson már mással találkozgat: a magabiztos tanár, Cassius (Chris Johnson) nem csak a kapitány és Kelly közötti huzavona előidézője, a többször felbukkanó osztályteremben is fontos szerepet kap, ezáltal összeköti a különböző történetszálakat. Bár a friss beugróban nemigen látunk többet egy "túl tökéletes", kiegyensúlyozott társnál, ha a karakterét megtartják, a későbbiekben akár tovább is árnyalhatják a jellemét. A másik új szereplő, Tyler hadnagy (a Michaela McManus által alakított sötét anyag specialista) viszont egyelőre még ennyi szerepet sem kapott: jelenléte inkább csak az azonnal rámozduló Gordon (Scott Grimes) vicces plotját hivatott előremozdítani.

MacFarlane és Palicki már rutinosan hozzák az ex-párbajt, a legtöbb vicces jelenetet ők hozzák, az alapszituáció pedig az epizód végén sem nyer teljes feloldást: a készítők nyilván hosszú ideig alapozni szeretnének a kettejük közötti dinamikára, ami az unalomba fulladás elkerülése végett természetes módon újabb és újabb alapfelállásokat kíván (most épp egy háromszöget). Gordon vadászata pedig egy humoros randiguru történetté válik, amikor LaMarr hadnagy (J. Lee) veszi kézbe a hódítás stratégiájának a kidolgozását. A harmadik randi pedig az előzeteseben is felvillantott Alara (Halston Sage) és Dann (Mike Henry) között zajlik, szintén komikus tálalásban.

orville_s2_3.jpg

A konkrét küldetés hiánya lehetővé teszi, hogy a civakodós és ismerkedős sztorikon kívül Finn doki (Penny Johnson Jerald) és gyermekei is előtérbe kerüljenek (a fő téma ismét a gyermeknevelés, ebbe pedig két "vendégszülő" jelenléte is belefért), a családi életüket pedig Isaac (Mark Jackson) tanulmányozza. Ezzel a megoldással az epizódban minden főszereplő nagyjából egyforma képernyőidőt kap, ráadásul elég változatos témákban. Bár első megközelítésben egy kicsit furcsa lehet, hogy a mellékszereplőkben maradt potenciál a karakterívek minden eddiginél erőteljesebb továbbfejlesztését vetítik előre, így nem kapjuk meg egy teljes egészében lezárt történet benyomását, de ez egyáltalán nem baj. A hangos évadkezdés helyett tehát egy teljesen visszafogott történetet kapunk: akik a TNG-DS9-VOY nyugodtabb, robbanásoktól mentes epizódjait is kedvelik, azoknál telitalálat lesz ez az epizód.

emTV.hu

donate_680x50.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr6514525620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása