Mi köze van a Pál utcai fiúknak a Star Trekhez?

2018. december 29. 16:00 - T Pen

Egyszer volt szerencsém egy igen szürreális beszélgetésen tolmácsolni egy barátom és Larry Nemecek amerikai Star Trek szerző között. Ugyanis magyar barátunk fejébe vette, hogy felvilágosítja Larry-t névrokonáról, a kis Nemecsek Ernőről és Molnár Ferencről, meg úgy egészében az egész Pál utcai fiúkról. Én félve mondtam ki a tükörfordításban is inkább fiú popegyüttesnévnek ható Boys from Paul Street címet. Azonban Larry roppant érdeklődőnek bizonyult, úgyhogy később megvettem neki Pesten az ominózus kötetet, amely vicces módon angolul a még poposabb Paul Street Boys címet viseli. Nem is gondoltam, hogy e mű több szálon kötődik kedvenc sorozatunkhoz. Erre egy közel hetvenéves fotó döbbentett rá.

darvaslili_billmumy_twilightzone.jpg

Az ikonikus képen az Alkonyzóna (Twilight Zone) című fantasztikus sorozat Távolsági hívás (Long Distance Call) című epizódjának egy jelenete látható. A sztori szerint Billy, ötödik születésnapjára egy játéktelefont kap nagymamájától. Nem sokkal később a nagyi meghal, ám a játéktelefonon továbbra is kommunikál unokájával. A szülők először kompenzálásnak, a gyász egy megnyilvánulásának vélik a dolgot, azonban érthetően megijednek, amikor Billy órákon keresztül sem képes elszakadni a túlvilági vonaltól. Elveszik tőle a játékot, de amikor baleset éri a kisfiút, és kómába esik, a szülőknek végső kétségbeesésükben eszükbe jut, hogy mi lenne, ha mégis ezen keresztül kérnének segítséget.

Az epizód 1961. március 31-én került adásba Amerikában. A nagymamát a magyar színésznőkét is ismert Darvas Lili alakította. Itthon a Pesti Magyar Színházban játszott, de hosszú ideig a Vígszínház ünnepelt sztárja is volt. 1926-ban hozzáment az író Molnár Ferenchez, akivel 1939-ben kivándoroltak az Amerikai Egyesült Államokba. Lili 1944-ben debütált először a Broadway-en, ezt számos színházi és tévés szereplés követte.

very-long-night-of-londo-mollari-02.jpg

Na de ki a cuki kisfiú, aki a forgatás idején valójában már hétéves volt? Ő Bill Mumy. Ha ismerősen cseng a neve és kutatsz az emlékeidben, az nem véletlen. Billy gyerekkora óta több sci-fi sorozatban játszott, többek között például a Lost in Space-ben is, de ahonnan biztosan emlékezhetsz rá, az a Babylon 5, ahol Delenn minbari nagykövet társát, Lenniert alakította négy éven és százkilenc epizódon keresztül.

Itt kerül képbe a Star Trek. Bill Mumy bizony szerepelt a Deep Space Nine-ban (DS9) is, az AR-558 ostroma (The Siege of AR-558) című epizódban. A történetben a USS Defiant ellátmányt szállít az AR-558 jelű bolygóra, amin egy jócskán megfogyatkozott Csillagflotta-csapat véd egyre elkeseredettebben egy domíniumi kommunikációs relét a jem’hadar ellen. A kezdeti százötven főből már csak negyvenhárman vannak életben, s ők is már közel öt hónapja nem pihentek. A fáradtság és a reménytelenség pedig igencsak kikezdi az emberek morálját. Sisko lenn marad egy kis csapattal, átveszi a parancsnokságot és igyekszik megszervezni a hely védelmét. Közben utasítást ad az időközben megtámadott Defiantnek, hogy hagyják el a rendszert. Felderítő csapatot szervez, amelyen azonban rajtaütnek, összesen ketten maradnak életben: a szétlőtt lábú Nog és egy katona.

nicole_and_bill_ds9.jpg

Dax eközben egy helyi technikussal, Kellinnel (Bill Mumy) átprogramozza a bázis körül szétszórt jem’hadar aknákat, ezzel igyekezvén megállítani vagy legalábbis lelassítani az újabb ostromot. Dax és Kellin összebarátkoznak, Daxet lenyűgözi Kellin technikai tudása. Azonban az első ostromban miközben Dax életét menti, megölik Kellint, és elkeseredett csata bontakozik ki a reléállomás körül is.

Bill Mumy-t többször csalták a Deep Space Nine-ba (DS9) szerepelni a sorozat készítői, ám ő folyamatosan azzal utasította vissza a felkéréseket, hogy nem kíván maszkban idegen lényt játszani, ahogyan azt a Babylon 5-ös szerepe megkövetelte. Ira Steven Behr azonban kifejezetten neki írta ezt a szerepet, amelyet Mumy a forgatókönyv elolvasása után azonnal el is fogadott. Tetszett neki, hogy embert játszhat és a karakter szimpatikus jellemét és önfeláldozó halálát is jó értelemben vett kihívásnak találta.

Nos, ily módon találkozott a Star Trek a Pál utcai fiúkkal. Habár abban most sem vagyok biztos, hogy Áts Feri és a vörös ingesek mit szóltak volna a Star Trek vörös zubbonyosokat érintő átkához?

emTV.hu

donate_680x50.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr8214518136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása