Tíz Star Trek epizód karácsonyra

2018. december 25. 16:00 - T Pen

Karácsony van, ezt az ünnepet együtt tölti a család. De mi van, ha már elfogyott a tányérról a töltött káposzta és a bejgli morzsái is szomorúan bámulják a tarka csomagolópapírok fecnijeit? Nos, a Trek-rajongó ilyenkor kedvenc sorozatával múlatja az időt. Kérdés, hogy melyiket válaszd, hogy még a karácsonyhoz is legyen valami jelképes köze?

1. A gonoszságirtó gép – Dagger of the Mind, TOS 1x09

Ha bármi kételyünk lett volna, hogy az emberek (és nem emberek) ünneplik-e a huszonharmadik században a karácsonyt, akkor itt egyértelmű választ kapunk. Konkrétan egy karácsonyi partin találkozik Kirk és az epizód aktuális szépsége, egy fiatal tudósnő. A legszebb az egészben, hogy a hölgyet Dr. Noelnek hívják, amely ugye franciául eleve karácsonyt jelent. Habár ez az epizód nem emiatt vált híressé, inkább a filmtörténet első vulkáni agyegyesítéséről. Valamint azt is megtudtuk belőle, hogy a Saurian brandy jobban dívik a jövőbeli ünnepi partikon, mint a tojáslikőr.

2. A jó pásztor – Good Shepherd, VOY 6x20

Gene Roddenberry elképzelése a világi-humanista jövőről nem igazán enged szabad teret a konkrét vallási utalásoknak. Ez az egyetlen Star Trek-epizód, amely kifejezetten keresztény címet visel. A történetben Janeway három elveszett bárányát terelgeti jó útra, amikor első bevetésükre viszi őket.

3. A gyermek – The child, TNG 2x1

Kicsit szentségtörő lenne ezt a részt párhuzamba állítani a szeplőtelen fogantatással, bár nem kevésbé rejtélyes, ahogy egy energialény megfogan és fizikai testet ölt az alvó Deannában. Mindenki csodaként éli meg a hajón a gyermek születését, legfőképp az édesanyja (bár tulajdonképpen minden gyermek születése egy csoda). Az epizód érdekessége, hogy ebben tűnik fel először Guinan.

4. Cirkuszt a népnek – Bread and Circuses, TOS 2x25

Ha a Jó pásztor kapcsán emlegettem a keresztény szellemet, itt még egyértelműbb utalást kap. Az Enterprise egy olyan bolygóval kerül kapcsolatba, amely akár a Római Birodalom huszadik századi változata is lehetne. Ennek kapcsán azt is megtudjuk, hogy Uhura mennyire hatásosan tud magyarázni a Szentháromságról.

5. Az utolsó győzelem – Once More Unto The Breach, DS9 7x7

Egy idős klingon tábornok, Kor Worf segítségét kéri, hogy újra hadihajó fedélzetére kerülhessen, és klingonhoz méltón töltse el élete hátralevő részét. Hogy kerül ez a rész a listába? Amikor egy klingon megérti és megtanulja a megbocsátás és megbékélés nemes érzését, nos, az mindenképp illik a karácsony szellemiségéhez. Ha ráhangolódsz a klingon témára, de mégsem érzed elég eseménydúsnak ezt az epizódot, akkor nézd meg a Törvényes örökös (Rightful Heir, TNG 6x23) című epizódot, amely a klingon Messiás második eljöveteléről szól.

6. Halálvágy – Death Wish, VOY 2x18

Q-nak köszönhetően a Voyagerből szó szerint a Hallmark karácsonyi dekorációja lesz, amely azt is bizonyítja, hogy a Star Trek kreatív emberei nem tétlenkedtek: egy abszolút a rajongókra szabott direkt marketinggel igyekeztek eladni az aktuális merchandise-termékeket.

7. Szilícium istenség – Silicon Avatar, TNG 5x4

Jó, ezt erős csúsztatás karácsonyi részek közé sorolni, de az epizód aktuális ellensége amúgy is "óriási hópehelyként" van aposztrofálva, és hát mit ér a karácsony egy kis hó nélkül?

8. Nemzedékek – Generations

Ki ne emlékezne Picard kapitány vágyálmát megjelenítő több mint idillikus karácsonyi jelenetre a családjával? A Star Trek egész történetében egyedül itt van konkrétan ábrázolva az ünnep. Az idillikus képet azonban széttöri a kapitány kötelességérzete, még ha a szíve valószínűleg egész életében őrzi majd a képet a soha nem volt családjáról, akárcsak a Belső fény című epizódban...

9. Az ördög járandósága – Devil’s Due, TNG 4x13

Ez a rész a holofedélzeten előadott Karácsonyi ének színdarabbal kezdődik, amelyben Data alakítja a zsémbes Scrooge-ot. Az epizód maga a babonák leküzdéséről szól, de a nyitójelenet a díszletekkel és a megjelenítéssel mindenképpen megér egy misét. Akár karácsonyit is.

+ 1. Karácsonyi ének – A Christmas Carol

Igen, a Dickens-féle eredeti történet. Ez nem Star Trek-epizód, de azt hiszem, Patrick Stewart színészi kvalitásai sem merültek ki Jean-Luc Picard kapitány hiteles ábrázolásában. Ha szereted őt, mindenképp érdemes megnézni ezt a filmet is. Ha esetleg a többi kapitány karácsonyi filmjeit is szívesen megnéznéd, olvasd el az erről szóló ajánlónkat is.

S ha kicsit lazának találtad a karácsonyi kötődést az egyes kiemelt epizódoknál, hát nem a véletlen műve. Ha nem győzött meg a gyenge asszociációk épített lista, azt javasolom, vedd elő a sorozat bármely epizódját, függetlenül attól, hogy kapcsolható-e az ünnephez, és kezdd el nézni azt, amelyiket a legjobban szereted.

Végül is, a karácsony a szeretet ünnepe. Boldog karácsonyt kívánunk!

emTV.hu

donate_680x50.jpg

komment
Címkék: Kánon

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr9714512578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása