A hatalomvágy mindig felülkerekedett Khan nemes személyiségén

2018. december 14. 18:00 - FCs.

Ricardo Montalban gondolatai a legendás karakteréről

A mexikói színész megszámlálhatatlan filmes és sorozatos közreműködést jegyez, de a Trekkereknek ő már mindörökké egyet jelent a genetikusan felsőbbrendűnek tervezett, kíméletlen vezetővel a huszadik századból: Khan jellemének kidolgozásánál Montalban különböző háttér-motivációkkal dolgozott a sorozatos és mozifilmes szerepénél, de mindkét esetben az erős kontúrral megrajzolt, harsány és karizmatikus karakterábrázolást választotta.

Khan először az eredeti sorozat "Az alvó oroszlán" (TOS 1x22 'Space Seed') című epizódjában tűnik fel. A történet tanulmányozása során Montalban azonnal tudta, hogy hogyan vegye kézbe a neki írt szereplőt:

"Volt néhány igazán különleges sorozat, a Star Trek pedig egyértelműen ezek közé tartozott. Nagyon is jól ismertem. Színészként úgy gondoltam, hogy pompás dolog lenne részt venni ebben. Khan megformálása nem egy tessék-lássék szerep volt. Egy másik dimenziót kellet adnom neki. Nagyon vonzó volt számomra. Amikor elküldték a forgatókönyvet, egy lenyűgöző karaktert láttam, és imádtam játszani."

Az SS Botany Bay fedélzetén felébredő oroszlán egy olyan határozott attitűdöt testesített meg a jövőben, aminek a rejtélyes és viharos huszadik századdal együtt már réges-régen nyoma veszett: ebben az epizódban ezúttal ő csábítja el a női vendégszerepelőt (jelen esetben a hajó történészét alakító Madlyn Rhue-t), így Kirk kapitány minden szempontól méltó kihívóra talál. A feltörekvő és uralkodni vágyó karakter életre keltése mellett Montalban azonban arra is figyelmet fordított, hogy Khan pozitív oldalát is képes legyen bemutatni a nézőknek:

"Khan egy olyan karakter volt, aki vonzotta a figyelmet. Így is kellett alakítanom. Mentálisan és fizikailag is rendkívül erős volt, ráadásul óriási büszkeséggel. De nem volt teljesen gonosztevő. Voltak jó tulajdonságai. Láttam benne némi nemességet, csak sajnos az ambíciói és a hataloméhsége mindig felülkerekedtek. Ezt megláttam benne, és ennek megfelelően alakítottam. A közönség nagyon jól fogadta, amitől el voltam ragadtatva."

Az alvó oroszlán óta lezajlott események Khan motivációit jelentősen átformálták, így a második mozifilmben történő visszatérésekor a színész már egy másik megközelítést alkalmazott a karakter megjelenítésénél:

"Ez a karakter már egy másik problémát hordozott. Az eredeti szereplő teljesen ura volt a helyzetnek. Egyszerűen a feltörekvési vágya irányította. Az új karakter már nem ebben az értelemben volt megszállott. A felesége halála miatti bosszú hajtotta, amiért Kirk kapitányt hibáztatta. Ha nem totális megszállottsággal játszottam volna, akkor a személye kisebb és jelentéktelenebb, érdektelenebb lett volna. Persze az eltúlzás veszélye is fennállt. Nagyon gyakran megtörténik, hogy egy színész biztonságosan játszik, és működik. Ezt megteheti, alul játszhatja, és remekül működik. Ebben az esetben viszont úgy éreztem, ha így járok el, akkor unalmas lenne. Ha nem is teljesen kontrollálhatatlanná, de majdhogynem azzá kellett válnom. Pengeélen táncoltam, hogy a szereplő ne váljon karikatúrává.'

A Khan haragjában Kirk kapitány és Khan sohasem kerülnek egy légtérbe, Montalban szerint a vásznon látható érzelmek megjelenítésében ennek hatalmas szerepe volt:

"Nem hiszem, hogy visszalépés lett volna, hogy Kirk és Khan nem álltak szemtől-szemben egymással. Sőt, ez érdekessé tette a helyzetet. Színészként persze nehéz volt, de a két hajó elszeparálása egy nagyon megrendítő hangulatot adott a jeleneteknek. Ebben az erős emberben még több dühöt okozott, hogy Kirk nem lehet a kezei között. Ebből a szempontból egyáltalán nem bántam. Színészként viszont igen. Bárcsak William Shatner és én ténylegesen tudtunk volna egymásra reagálni. Talán a közönség is szerette volna, hogy találkozzanak, de ez nem történt meg."

Ricardo Montalban 2009-ben hunyt el. A Star Trek II: Khan haragja idejében már hatvankét éves volt, de a szerep során csúcsteljesítményt nyújtott. Az alvó oroszlánról, valamint Khan karakteréről az aktuális Impulzus Podcastben is beszélgetünk.

Ide kattintva elérheted az Impulzus Podcast aktuális epizódoldalát, ahol különböző formában érheted el vagy töltheted le az adást.

emTV.hu

donate_680x50.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr9114466948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása