Trelane, Gothos ura

2018. október 14. 16:00 - Menyhárt Attila

A Star Trek univerzuma szinte elképzelhetetlen olyan karakterek megjelenése nélkül, melyek hatalma és képességi már-már istenszerűvé emelik a kevésbé fejlett civilizációk szemében. Bár a szuperfejlett fajok inkább a huszonnegyedik század közepén figyeltek fel igazán az emberiségre, már jóval korábban is kapcsolatba kerültek a Csillagflotta hajói különleges képességekkel rendelkező egyénekkel. Ezek egyike volt a magát Trelane-nek nevező entitás.

Kicsoda Trelane? Testetlen szellem? Puszta intellektus? Energia szuperlény? Nehéz őt besorolni. Olyan faj tagja, amely túl van azon, amit mi emberek biológiai életnek nevezünk. Talán egy teljesen más evolúciós utat jártak be az ősei. Esetleg a halál fogalma is ismeretlen számára. Valódi alakját nem ismerhettük meg az epizódban. Az Enterprise egy Gothos nevű bolygón találkozott vele, amelyet – mint kiderült – mesterségesen hoztak létre, s mely képes helyváltoztatásra is. De nem tudjuk mi az eredeti funkciója: mesterséges megfigyelőposzt, esetleg börtön, vagy egyszemélyes menedék?

Trelane-nek talán nincs is szüksége életfeltételekhez a létezéséhez: egyaránt elviseli a bolygó eredeti mérgező légkörét, illetve az oxigéndús környezetet, amit a vendégeinek teremtett. Tápanyagok sem kellenek az életben maradáshoz – valószínűleg ez az oka, hogy képes leutánozni ételeket és italokat, de képtelen előállítani az ízüket, aromájukat mert sosem tapasztalhatta azt személyesen.

Felvett emberi külseje magas, arisztokratikus tartású nagy műveltségű férfit formáz, aki erősen vonzódik a Földhöz ,és annak űrkorszak előtti időszakához. Hosszú magányában a megfigyelt világ lett a kedvenc bolygója. A Föld tizennyolc, tizenkilencedik százada lett a kedvenc korszaka, amit erősen tükröz viselkedése, és barokkosan túldíszített ruházata – dekadensnek és évhajhásznak tűnik a viselkedése. Felületes műveltséggel bír, és udvarias is tud lenni, ugyanakkor olyan, mint egy elkényeztetett kisgyermek.

Egy elkényeztetett gyermek szuperképességekkel.

Igazából nem ismerjük meg képességei teljes repertoárját. Legtöbb trükkje azon alapul, hogy képes az energiát tetszőleges anyaggá átalakítani és viszont. Ezt elérheti bonyolult gépezet segítségével, de lehet ez egy természetes adottság, amit bizonyos korig még fejleszteni, gyakorolni kell. Át tudja magát transzportálni egy másik pontba, de ugyanezt megteheti másokkal is, akár több személyt is egyszerre. Bizonyos képességeket át tud adni másoknak is, mint például hogyan kell csembalón játszani.

Imád az események középpontjába lenni – talán azért, mert ki tudja hány éve van egyedüló. Végre vannak vendégei, akik elűzik az unalmát. Tudása ellenére képtelen felfogni, hogy az emberiség már régen túllépett azon a korszakon, ahol a nemzetek egymás ellen háborúztak. Trelane egyszerűen imádja a háborús játékokat, a küzdelmet. Nincs felelősség érzete, képtelen felfogni döntései következményeit. Olyan fogalmak, mint fájdalom vagy veszteség csak apró bosszúság, ami megzavarja a szórakozását. Neki minden csak játék, és vendégei a bábuk a játszóterén. Szereti önmagát stratégának feltüntetni, nagy harcosnak. Nem tűr ellentmondást, és aki ellenszegül azt megbünteti. De ebben is kedveli a feltűnést, a színpadias megoldásokat, nagy hangsúlyt helyezve a díszletekre. De pontosan ez a gyenge pontja, mert ugyan odafigyel a részletekre, de nem azokra, amelyek lényegesek. S elfelejti, hogy nem ő az egyetlen szuprelény az univerzumban, a kevésbé fejlett fajok pedig nem a privát játékszerei.

Lehetett volna visszatérő szereplő, aki rendszeresen borsot tör az Enterprise legénysége orra alá. Sajnálom, hogy csak egyetlen részben tűnt fel a karaktere, mely epizódról az Impulzus Podcast aktuális adásában beszélgettünk.

emTV.hu

Ha szeretnél minket továbbra is olvasni, arra kérünk támogasd csapatunkat!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr3414300821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása