Csillagflotta: militarista hagyomány vagy valami új?

2018. június 05. 16:00 - Menyhárt Attila

Roddenberry megálmodott egy pozitív, nem is olyan távoli jövőt, ahol az emberek az energiáikat nem az egymás elleni harcnak, hanem a világegyetem megismerésének szentelik. De vajon mi, Trek rajongók, tudjuk mi is pontosan a Csillagflotta? Számos tévhittel találkoztam már az elmúlt évek során, mint állam az államban vagy militarista szervezet.

Bár déli keresztény családban nevelkedett, Roddenberry úgy gondolta, a vallást helyettesítheti a tudományba vetett optimista hit. Azonban a világűr kutatása szükségessé teszi egy szervezet létezését, mely koordinálja az emberek munkáját.

Roddenbery az általa ismert mintát vette alapul: az amerikai haditengerészetet, de az általa megálmodott Csillagflotta hivatalos meghatározása védelmi és kutatószervezet. Van parancsnoki lánc, alá- és fölé rendeltség, de nincsenek felesleges rituálék. Például nem szalutálnak, nem állnak vigyázzba, stb... A Csillagflotta sokkal individuálisabb és lazább szervezet, mint egy huszadik-huszonegyedik századi fegyveres alakulat.

Egyetlen hasonló szervezetet ismerek a sci-fi irodalomban, és azt egy magyar szerző, Nemere István találta ki saját sci-fi sorozatához, amely a Dorg család a huszonötödik századi történetét meséli el. A Szolgálat magába olvasztotta a hadsereget, a rendőrséget, a tűzoltóságot, és számos más, korábban független szervezetet.

De vissza a Csillagflottához. A hajók fel vannak fegyverezve, hiszen a világűrben nem minden faj barátságos, némelyik kifejezetten ellenséges, sőt, a kalózkodás sem ismeretlen.

Évszázadokkal ezelőtt a Föld tengerein hajózó felfedezők és kereskedők szintén vittek fegyvereket magukkal. A Csillagflotta híressé vált fézerei nem kimondottan fegyverek, sokkal inkább többfunkciós szerszámok. Nem csupán anyagok elporlasztására alkalmasak, de például vágásra is, sőt, emlékezhetünk arra is, amikor köveket melegítenek fel fűtés céljára például egy nyirkos barlangban.

A Csillagflottának van saját hírszerző részlege, sőt saját biztonsági alakulatai is vannak. De a csillaghajók nem hadihajók. Ha kell telepeseket szállítanak új világokra, segélyszállítmányokat vagy árut visznek más világokra, vagy humanitárius katasztrófák túlélőinek nyújtanak segítséget, evakuálnak veszélyeztetett helyzetben, vagy éppen megvédik a Föderációt az ellenségektől. Ritkán, de előfordul, hogy önálló kommandós akciókat hajtanak végre. Azonban a Csillagflotta közvetlenül nem lát el bolygókon rendvédelmi feladatokat: erről a planéták saját védelmi erői, rendőrsége gondoskodik, bár szakértői minőségben adhatnak tanácsokat a helyi biztonsági erőknek.

Nem véletlen, hogy a csillaghajók számos luxusnak tűnő kényelmi eszközzel fel vannak szerelve, hiszen gyakran hónapokig, sőt évekig járják az űrt, távol a Föderáció kolóniáitól, bázisaitól.  Ezért gyakran egy átlagos zászlós is nagyobb luxust élvez egy csillaghajó fedélzetén, mint az a bányász, aki egy távoli világon robotol, hogy kitermelje a csillagközi utazáshoz szükséges dilithium-kristályokat.

Természetesen a Csillagflottának is van szabályzata. Ez helyenként hézagosnak, sőt ellentmondásosnak tűnik, de ez okkal van így. Ez elsősorban egy charta, hiszen nincs két egyforma helyzet, és a kapitányok sem minden esetben kérhetnek utasítást a főparancsnokságtól. Ilyen esetben önállóan kell dönteniük, az információk ismeretében értelmezve az iránymutatást. Ezért láthatunk egyedi megoldásokat a legfőbb szabály, az Elsődleges Direktíva betartásával.

Pozitív tény, hogy a Csillagflottában nincs korrupció, sem protekció (legalábbis nem tudunk róla). Mindenki a saját tehetsége révén boldogulhat a maga választotta területen.

Ennek megfelelően egy Csillagflotta kapitány egyfajta keveréke a katonának, a felfedezőnek, a diplomatának és a tudósnak. (Picard lehetett volna régész, Sisko részt vett a Defiant tervezésében.) Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a kapitányok vállán óriási felelősség felelősség nyugszik – akár egy csillagközi háború kitörése vagy megakadályozása függ a döntésüktől.

A kapitányok fölött pedig ott állnak az admirálisok, akik többnyire a Földön tevékenykednek, vagy egy-egy szektorban koordinálják a Flotta tevékenységét valamelyik csillagbázisról. Látszólag az admirálisok kötöttségek nélkül intézik ügyeiket, esetleg titkos projektjeit, de ez nem teljesen van így. Az admirálisok felelősséggel tartoznak a Föderációs Tanács és a Föderáció elnöke irányába, akik bármikor felülbírálhatják döntéseiket. Ne feledjük, az admirálisok nem csupán a Csillagflotta magas rangú bürokratái, hanem egyben diplomaták is, akik a Föderáció külpolitikáját irányítják. Vagyis az ő mozgásterük is behatárolt, nem tehetnek meg bármit kedvük szerint. Rendkívüli helyzetben (mint például a Domínium-fenyegetés,) javasolhatnak különleges döntéseket az elnöknek, és a katonai stratégiát is ők dolgozzák ki, de polgári ügyekbe nincs beleszólásuk.

Vagyis tegyük fel újfent a kérdést: mi is a Csillagflotta? Szerintem egy egészen új kezdeményezés, amely amellett, hogy számos régi szervezetet magába foglal, teljesen új lehetőséget biztosít tagjai képességeinek kibontakozására.

emTV.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr1214023974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása