Következetlenségek a Star Trek kánonban

2018. január 29. 12:00 - Menyhárt Attila

Több mint ötven éve töretlen a Star Trek népszerűsége. Immáron hat élőszereplős tévésorozat és tizenhárom mozifilmben izgulhatunk hőseinkért ebben a csodálatos és szerteágazó univerzumban. Mindezt a rengeteg forgatókönyvet az elmúlt évtizedek során számos író készítette, s ilyen hatalmas sorozatfolyam esetén óhatatlanul is becsúsznak apró következetlenségek a kánonban. Ezekből szemezgetünk most.

James T. Kirk az Iowa állambeli Riverside-ban születik 2228. március 22-én. Azonban az első Kelvin moziban ezt dátumot 2233-ra a USS Kelvin kutatóhajó fedélzetére teszik. Nincs említés Kirk bátyjáról, Peterről sem, aki az eredeti sorozat (TOS) egyik részében fel is bukkan.

Szintén a 2009-es filmben Spock a Delta Vegáról figyeli, ahogy a Vulcan bolygót elnyeli a fekete lyuk. Viszont hacsak a Delta Vega nem a Vulkán holdja (és az eredeti sorozat szerint Spock azt mondja, hogy a bolygónak nincs holdja), a Vulcan túl messze lenne ahhoz, hogy szabd szemmel egy fénypontnál többet lásson belőle az égen. Ráadásul a Delta Vega az eredeti sorozatban (TOS) egy távoli bolygó, amelyen egy dilithium-bánya működik.

A Where no man has gone before című TOS epizódban a galaxist egy rózsaszínben játszó energiafüggöny határolja, amin lehetetlen az átjutás. Az Enterprise legénysége találkozik egy olyan faj túlélőivel, akik egy másik galaxisból menekülve átjutottak rajta. A logikus az lenne, hogy ennek az óriási, több fényév magas energiafalnak láthatónak kellene lennie az űrben, elhomályosítva a távoli csillagok, galaxisok fényét. De nem így történik, és a későbbi sorozatokban ez az energiafal már nem is jelenik meg. Csak úgy, mint a Voyager sorozatban megmentett borg baba...

Az új nemzedék (TNG) bevezető-epizódjában megtudjuk, hogy Data a Kiron III-ról származik, és egy elpusztult gépi civilizáció túlélője. Később viszont  Omikron Thétát emlegetik szülőbolygójaként, és alkotója a különc tudós Dr. Nooinen Soong lesz.

A Voyager sorozat sokat vitatott Tuvix című epizódjában Tuvok és Neelix a transzporter-balesetben egyetlen testté és személyiséggé egyesül. Csakhogy a valóságban ekkor egy minimum százhatvan kilós lény keletkezne, több plusz szervvel, és valószínűleg a materializálódást követően csak néhány pillanatig élne. Ehhez képest Tuvix testének méretei normális határon belül voltak, és nagyon is életképes volt.

Ha Te is ismersz kánoni következetlenségeket, kommentelj itt vagy Facebookon!

emTV.hu

komment
Címkék: Kánon

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr3213613291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása