Star Trek: Discovery – 1x6 epizódleírás

2017. október 29. 09:00 - FCs.

Sarek nagykövet egy diplomáciai megbízatásra indul a Vulkánról, melynek úti célja a Cancri rendszer. Kísérője a fiatal V’Latak, a küldetés jellegére vonatkozó kérdésére azonban nem kap választ. Eközben a Discovery fedélzetén Tilly számára a kapitányi szék felé vezető út első lépcsőfoka, hogy javítani kell a futóedzés köridején. Ennek érdekében ő és Burnham reggeli előtt körbefutják a hajó tányéregységét.

epizodleiras_1x6_1.jpg

Ezalatt Lorca és Tyler harci szimulációt futtat, ahol klingonokkal vívnak tűzpárbajt a múlt heti epizódban látható börtönhajóra meglehetősen hasonlító környezetben. A kapitány még mindig teszteli a hadnagyot: a kérdéseire kapott válaszokat összeveti a hadnagy személyes anyagában olvasott információkkal. Szóvá is teszi, hogy bár azt állította Seattle-ből származik, valójában huszonnégy kilométerre onnan. A lőgyakorlat végén aztán összehasonlítják a levadászott klingonok számát: Tyler hadnagy kevesebbet mond a valóságnál, mert nem akarja kellemetlen helyzetbe hozni a kapitányt, de Lorca kijelenti, hogy neki olyan biztonsági főnök kell, aki jobban céloz nála – ezzel pozíciót ajánl Tylernek a hajón.

epizodleiras_1x6_2.jpg

V’Latak a logika fanatikusai közé tartozik, és sajnos nem nézi jó szemmel a nagykövet emberekbe vetett hitét. Ennek hangot adva öngyilkos robbantást követ el Sarek hajóján, aki megpróbál erőteret felhúzni, de a hajó így is megsérül és kiesik a szubtérből.

A protein, szénhidrát és zsír megfelelő arányú bevitele szintén fontos mérföldkő a kapitányok életében, így Burnham átveszi a felügyeletet Tilly reggelijének megrendelésében. A lehangoló menü átvétele közben a kadét észreveszi a jóképű Tyler hadnagyot az étkezdében, akivel meg is kezdi a kapcsolatfelvételt. Burnhamet a mentoraként mutatja be, majd a lábával jelzi Burnhamnek, hogy legyen udvarias, és viszonozza a hadnagy kézfogási szándékát.

epizodleiras_1x6_3.jpg

Csakhogy Burnham rosszul lesz. Érzi, hogy Sarek bajban van. Elméjük összekapcsolódik, és Michael hamarosan a Vulkánon találja magát, méghozzá közvetlenül a Tudományos Akadémia elvégzése után, amikor fiatal nőt a kiváló eredményei ellenére nem vették fel a Vulkáni Expedíciós Csapatba. Kívülről látja nevelőszüleit, Sareket és Amandát, valamint saját magát. A szituáció a vulkáni családfő, valamint az emberi családtagok számára egyaránt kellemetlen. Sarek észreveszi a külső szemlélő Burnhamet, és kitaszítja őt elméjéből.

Ezután a gyengélkedőn ébred, ahol a tájékoztatja a kapitányt (és a tanácstalan Culber doktort), hogy a gyermekkorában (a Vulkáni Tanítóközpontban) történt robbanáskor Burnham három percig halott volt, Sarek hozta őt vissza az egyesítéssel, ezért osztozik a vulkáni katráján. Ennek segítségével pedig érzi, hogy a nagykövet veszélyben van. A gyermekkorában történt robbanást szintén fanatikusok hajtották végre (ezek szerint a sorozat indulását megelőző korábbi hírekben, miszerint klingon támadás volt, félretájékoztattak minket).

epizodleiras_1x6_4.jpg

Lorca utánanéz, hogy mi történt Sarekkel, ennek érdekében felveszi a kapcsolatot a vulkáni Terral admirálissal, aki beszámol az eseményekről. Sarek hajóját a logika fanatikusai szabotálták. A vulkániakat független klingon házak hívták meg (olyanok, akiket a Kol-féle nagytanács elűzött), egy szövetség megkötésének szándékával.Mivel Sarek képességei kitűnőek a logika-alapú eszméket nem követő társadalmak és egyének (tehát a vulkániakon kívül mindenki) szándékainak átlátásában, ezért a vulkáni vezetés őt jelölte ki erre a békeküldetésre. Lorca közli az admirálissal: a nagykövet segítségére siet, majd megszakítja a hívást.

epizodleiras_1x6_5.jpg

A Discovery megérkezik az Yridia csillagködhöz, ahol Sarek hajója sodródik valahol. Sajnos a nebula radioaktív gázai lehetetlenné teszik a letapogatást, az űrszondák által végezhető felderítés pedig hónapokig is eltarthat. A megoldás ebben az esetben maga Burnham, akinek idegi impulzusai felerősíthetők, hogy újra kapcsolatba tudjon lépni Sarek-kel. Ha a kapcsolat során sikerül felébresztenie vulkáni nevelőapját, akkor aktiválhatja hajója jeladóját.

epizodleiras_1x6_6.jpg

Stamets feltűnően lelkes a projektel kapcsolatban (ez azóta tart, mióta összekapcsolódott a micéliumhálózattal), és elkészíti az idegfokozó berendezést. A Discovery viszont a micéliumspórák miatt nem mehet a csillagköd belsejébe, ezért egy komp segítségével kell behatolni. Burnham szeretné, ha Tilly kadét támogatná őt szellemileg, Lorca pedig ismer egy fickót, aki vezetheti a kompot. Tyler, Tilly és Burnham elindulnak a csillagködbe.

A kapitány a csillagtérkép kezelőfelülete előtt áll, mikor Cornwell admirális személyesen keresi fel a Discovery-t. A hivatalos elmarasztalást, miszerint a flotta legfejlettebb csillaghajója nem használható önkényesen, hamarosan egy másmilyen hangulatú beszélgetés válthatja fel, amikor az asztal alól előkerül a singlemalt whisky.

epizodleiras_1x6_7.jpg

Burnhamet a kompon nyomasztják az érzései: szerinte Sarek csalódott benne, mert neki kellett volna képviselnie az embereket a Vulkáni Expedíciós Csapatban, de ő elbukott. Úgy gondolja, nem véletlen, hogy Sareknek ezzel kapcsolatosak az utolsó gondolatai. Nincs sok ideje a tűnődésre, kezdődik az idegimpulzusok felerősítése: Burnham újra a diplomázás napjára érkezik. Ezúttal látja, ahogy Amanda átadja neki az Alice csodaországban című könyvet. Szerinte bebizonyosodott, hogy képességei felveszik a versenyt bármelyik vulkánival, de emellett emberi énjét sem szabad elhanyagolnia. Sarek visszatér emberi családjához az Expedíciós Csapat vezetőjével való beszélgetés után – a kellemetlen hír emléke újra feléled. Ezután Sarek megpillantja a kívülálló Burhamet, akit most is megpróbál kívül tartani elméjéből: vulkáni közelharc robban ki kettejük között. Tyler parancsba adja Tilly-nek, hogy szakítsa meg a kapcsolatot.

epizodleiras_1x6_8.jpg

Cornwell és Lorca végleg maguk mögött hagyták a formális beszélgetést, miután megbontották a whiskyt. Régi, fiatalkori emlékek törnek elő, a jelvény pedig hamarosan az asztalra kerül: most már készen állnak a nem hivatalos párbeszéd újabb szintjére.

Tyler szerint Sarek nem azért gondol Burnhamre, mert csalódott, hanem mert fontos neki. Burnham újabb kísérletet tesz a kapcsolatfelvételre. Ezúttal sikerül Sareket sarokba szorítani a diplomaosztón, ő pedig feltárja az események valódi alakulását. Az Expedíciós Csapat vezetője választás elé állította: vagy Spockot, vagy Burnhamet veszik fel a csapatba. Sarek a fiát, Spockot választotta, ő azonban hátat fordított neki, és a Csillagflottához jelentkezett, döntése így nem szolgálhatta a vulkáni utat. Sarek szégyelli, hogy cserben hagyta Burnhamet, majd beleegyezik, hogy segíthessen rajta. Sikerül felébreszteni a hajóján és aktiválja a jeladót.

epizodleiras_1x6_9.jpg

Cornwell furcsa vágásokat vesz észre Lorca hátán, aki ijedten, fézerrel a kezében ébred fel, és készen áll meghúzni a ravaszt: nem szokott hozzá, hogy rajta kívül más is van az ágyában. A párna alatt tartott fegyver véglegesíti a kapitány lelki állapotáról felépülő kórképet. Ez súlyos következményekkel járhat. Lorca elveszítheti a hajóját.

A komp Sarekkel a fedélzeten visszaérkezik a Discovery-re, a nagykövet a gyengélkedőre kerül. Burnham hálás Lorcának, amiért megvalósulhatott a mentőakció. A kapitány elmondja, hogy egy olyan csapatot szeretne magának, akikre mindig számíthat. Burnham tudományos tiszti pozíciót kap a hídon.

epizodleiras_1x6_10.jpg

Sarek úgy tesz, mint aki nem emlékszik az elméjében történt eseményekre. Burnham nem erőlteti, de ettől függetlenül tudomására hozza, hogy készen áll nyitni nevelőapja felé.

Cornwell fogja helyettesíteni Sarek nagykövetet a klingon találkozón. Ha visszatér, Lorcának le kell mondania. Ha együttműködik, talán egy nap visszakaphatja hajóját. Cornwell útnak indul egy űrkompon.

Tilly újra körbefutja a tányéregységet, de Burnham azt tanácsolja neki, hogy nem muszáj ezt tennie: találja meg a saját útját a kapitányi szék felé. Tilly már megtalálta: folytatja a futást.

epizodleiras_1x6_11.jpg

Burnham és Tyler hadnagy bepótolják a megismerkedést az étkezőben.Burnham beszámol róla, hogy a logika és az emberi érzelmek között őrlődik. Talán sosem lesz az, akinek Sarek szánta, de Sarek sem lesz olyan, amilyennek Burnham szeretné, és ez rendben van így.

A találkozó egy csapda: Cornwell biztonsági embereit a klingonok megölik, az admirálist foglyul ejtik. A rajtaütést Kol szervezte meg, aki egy vulkánit várt, de sokkal jobban örül az admirálisnak.

epizodleiras_1x6_12.jpg

Saru értesíti Lorca kapitányt Cornwell elrablásáról. A kapitány szokatlan módon a flotta utasítását kéri. Ettől függetlenül még mindig szereti, ha a fézere állandóan kéznél van...

Star Trek: Discovery
hétfő 9:00
Netflix

emTV.hu

További hírek és érdekességek a Star Trek világából a Facebookon! Még több Star Trek: Discovery-ért érdemes ellátogatni a sorozattal magyar nyelven foglalkozó oldalunkra – a jó társaságért pedig nézzetek be a rajongói csoportba vagy az epizód-kibeszélőbe!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr3213113214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása