Interjú William Shatnerrel

2017. szeptember 11. 15:50 - Menyhárt Attila

A virtuális valóságban bármit megtehetünk

Miért volt sikeres a második Star Trek film, a Khan haragja? Szerepelne-e a Discovery-ben? A válaszokat és még más érdekességeket is megtudhattok a beszélgetésből!

A Star Trek: Khan haragja (The Wrath of Khan) harmincötödik évfordulója alkalmából, a film rendezői változata került bemutatásra az Egyesült Államokban szeptember 10-én, vasárnap. A TrekMovie megragadta az alkalmat, hogy beszélgessen a film sztárjával, William Shatnerrel, akit egy amolyan a filmet felvezető interjúban láthatunk ezeken a vetítéseken. Beszélgettek vele az első két Star Trek filmről, arról hogyan vélekedik a Discovery-ről, a virtuális valóságról.

Kezdjük a Khan haragjával, amely visszatért a vászonra egy új bevezető interjúval.

"Igen, hatszáz helyen mutatták illetve mutatják be az évforduló kapcsán szeptember 10-én és 13-án."

Sokan úgy gondoljak ez a mozifilm sikerült a legjobban. Egyetért ön is ezzel?

"Egyet. Ez az első, esetleg a második legjobb. Véleményem az, hogy talán A végső határa legjobb mind közül."

Természetesen azt kellett volna mondanom, hogy a Star Trek 5. kivételével.

"Sokat tanultam a Star Trek 5-ből! Ez egy csodálatos film, és ez egy tökéletes példa arra, amit egy jó történet tehet. Amikor a Star Trek: A mozifilm (The Motion Picture) nem lett olyan lenyűgöző, mint amilyennek tartották, és nem akartak más filmeket készíteni, a Paramount vezetője [Barry Diller] azt mondta: »Olcsóbban!« és felkért egy televíziós producert – Harve Bennetet –, hogy lényegében televíziós költségvetéssel valósítsa meg, nagyobb hangsúlyt fektetve a történetre és kevésbé a drága effektusokra. És ha a vélemények szerint ez a Star Trek filmek legjobbja, akkor teljesen egyetértek."

Mi volt az elvárása az első Star Trek filmmel kapcsolatban, milyen volt a hangulata?

"Izgatott voltam. Itt volt egy olyan lehetőség, ami valóban egyedülálló volt. Egy televíziós műsor kezdte el a filmeket. Nem hiszem, hogy korábban ez megtörtént. És Robert Wise – a nagy filmek nagy szerkesztője és rendezője – hatalmas puccsot hajtott végre ezzel. Szóval mindenki azt hitte, hogy fantasztikus lesz. És akkor nem mindenki gondolta, hogy ennek vége lesz."

És milyen volt a hangulata a második film alatt, például hogyan érezte magát amiatt, hogy már nem Gene Roddenberry felel a forgatásért?

„Nem emlékszem az érzéseim sorrendjére, de Gene Roddenberry nagyon határozottan vélekedett arról, hogy mit kell tennie, és hogyan kell azt megcsinálni. A Star Trek első szezonjában pedig nem volt többé sorozat-producer, hanem a vezető producer volt, és a stúdió hozott be más producereket. Ez azt jelentette, hogy hatékonyságra törekedtek, mind a mesélésben, mind a filmezésben. Így ment három évig. Gene lényegében a Star Treket a második évben hagyta el, de a harmadikban már bizonyosan."

Térjünk át kicsit aktuálisabb témákra. Hamarosan debütál a Star Trek: Discovery. A figyelemmel kísérte az új sorozatról szóló információkat és előzeteseket?

"Nem, egyáltalán nem. Nagyon hiányosak az információim. Fogalmam sincs, mi folyik a háttérben. Bárki, akinek van valami információja az új sorozatról, többet tud, mint én."

Nyilvánvaló, hogy minden új Star Trek projektnél ugyanaz a kérdés merül fel, ami konkrétan önről szól. Ez megtörtént az Enterprise-szal és természetesen a JJ Abrams filmek esetében is. Ha felkérnék, érdekelné-e a részvétel a Discovery-ben?

"Nos, attól függ, hogy milyen formában kellene részt vennem benne. Nem akarok olyan dolgot csinálni, ami fölösleges, csak hogy én is szerepeljek benne. Valóban erőltetniük kellene a képzelőerejüket, hogy az ötven évvel idősebb kapitány legyen ott – ha ez a karakter lenne. Valamilyen figyelemre méltó dolgot kellene csinálni."

Mivel ez tíz évvel a hatvanas évek Star Trek sorozata előtt zajlik, a karaktere valójában fiatalabb.

"Szóval, akkor el kell játszanom az apámat."

A múlt hónapban Las Vegasban mondott valamit, ami felkeltette a figyelmünket. Volt ott egy bejelentés egy virtuális valóság projektről, és ez talán válasz lehet arra, hogy újra ott lehessen a Star Trekben. Kikkel dolgozik ezen?

"Részese vagyok egy Ziva nevű vállalatnak, egy virtuális valósággal foglalkozó társaságnak. Mindenféle ambiciózus tervünk van a virtuális valóság használatával."

Az elmúlt években irányított és rendezett számos Star Trek dokumentumfilmet, a legutolsó az Igazság a csillagokban van (The Truth is in the Stars) címet kapta. Van még ilyen dokumentumfilm a tarsolyában?

"Úgy találtam, hogy igazán szórakoztató és informatív dokumentumfilmeket csinálni, ezért követek egy kérdést, és megpróbálok a végére járni. A munkám tudományos fikciónak tűnik, ezért aktívan próbálok eladni dokumentumfilmeket. Három olyan projektem van, amelyeket aktívan dolgozom. Egyik sem Star Trek, hanem tudományos-fikció és a tudomány. Például a sok fiatal, tehetséges ember a NASA-nál, és róluk akarok dokumentumfilmet készíteni. És a lista bővül."

emTV.hu // TrekMovie

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr3512821442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása