Mirror Broken – A széttört tükör

2017. szeptember 08. 08:40 - Menyhárt Attila

Egy képregény, mely feltárja Az új nemzedék (TNG) sötét tükörképét. Miért olyan vonzó ez az univerzum? Miért nézem vidáman, mikor a kedvenc vulkáni karakterünk kecskeszakállat viselve sportol, vagy amikor Kira intendáns játékosan kínozza Miles Smiley O’Brient vallatás közben?

A ferde univerzumokba való merülés lehetővé teszi számunkra, hogy a saját valóságunkban saját álláspontjainkat megkérdőjelezzük. Milyen lenne a mi világunk, ha a balra helyett jobbra kanyarodunk? Valószínűleg sokakat foglalkoztat ez a kérdés. A fű zöldebb a másik oldalon, vagy a mező egyszerűen csak kopár?

A Star Trek kifejezéstárában a Mirror Broken lehetőséget ad a legénységnek arra, nagyot alakítson, szörnyen izguljon, és felborzolja az olvasó idegeit egy rettenetesen kitekert ábrázolással. Ez a fordítottság egy dramaturgiai eszköz, amibe már bepillantást nyerhettünk az eredeti sorozatban, a Deep Space Nine-nál (DS9) és az Enterprise részeiben. (Kimaradt viszont a Voyager és az Enterprise-D alkotásokból.)

A képregény nem az Enterprise-D-n kezdődik, hanem – egy érdekes csavarral – az ISS Stargazeren, amelynek még mindig Jean-Luc Picard a kapitánya. A Stargaser egy régi, elavult hajó, amely a Terra Birodalom bolygóinak megvédése céljából a határvidéken cirkál. Természetesen az Enterprise-D legénységének számos tagjának hasonmása is felbukkan a későbbiekben.

Reginald Barclay hadnagyot választották kezdésnek a tükör TNG-hez. Ragyogó választás. A szelíd, de szigorú mérnöknek sok sötét gondolata megjelenik a feliratokban. Egyáltalán nem elégedett a Stargazeren betöltött pozíciójával, és vadászik az előléptetésre. Ez az esély akkor jelentkezik, amikor Yar hadnagy eltüntet egy vulkáni rabszolgahajó konvojt, és Barclay komolyan elkezdett izomra gyúrni.

Ahelyett, hogy a diszkrét, mégis magabiztos kapitánnyal találkoznánk, a tükörkép szavai olyan szeszélyes és aszkorbikus humorral van fűszerezve, amely álcázza az emberiség uralkodó osztályának hideg és számító tagját. Ennek a Picardnak szavai bűzlenek a korrupt arisztokratizmustól, és olyan embernek látszik, aki a saját útját járja.

J. K. Woodward lenyűgöző művészete tökéletesen megragadja ezt a korrupciót arckifejezéseinek és testbeszédének ábrázolásával. Barclay-t egy megvert kutya szemszögéből festi le, éhes minden olyan lehetőségért, ami az útjába kerül. Picard az illegálisan szerzett kiváltságok modellje, fizikai kondíciója csúcsán, és folyamatos szórakozottság és leereszkedő kifejezés ül az arcán. Data egy renegát gép, amely a tökéletesség elérésére törekszik minden lehetséges eszközzel – még a borg technológia használatával is.

Azonban a tüköruniverzum jellemzésének ékszere ebben a könyvben Deanna Troi új verziója. Nyilvánvalóan kevesebb, mint egy tiszt és több mint Picard teremtménye; Troi egy igazi femme fatale, aki a szexualitását – empatikus erejét – a kapitányának szolgálatában használja. Itt nem tanácsadó, hanem inkvizítor. Az egyedüli, akinek látszólag nincsenek ambíciói. Azonban rövid időre láthatjuk őt valóságos fenyegetésként, aki finom ígéreteket és manipulációt használ a leghalálosabb fegyvereként. Az alternatív univerzum újonnan realizált karakterei közül ő a legveszélyesebb a Stargazer fedélzetén.

Az elsődleges univerzumban William Riker volt az első tiszt a fedélzetén Jean Luc Picard parancsnoksága alatt a Star Trek: Az új nemzedék hét évadán át. A képregényben Riker még mindig az első tiszt az Enterprise-on.

A Széttört Tükörben, amelyet Scott és David Tipton írt, J.K. Woodward illusztrációival feltárja, hogy az Enterprise egy szuper titkos projekt, amelyet végső csodafegyverként fejlesztettek ki, hogy visszaállítsa a meggyengült Terrán birodalom korábbi dicsőségét.

Mindazonáltal, a TNG- perspektíván keresztül újragondolni ezt a világegyetemet, csodálatos szabadságot jelent, amelyet a történetmesélés ezen eszköze rugalmasságával lehet elérni. Biztos vagyok benne, hogy a Tipton és Woodward tehetségének kombinációja, szórakoztató lesz és a franchise-t is tiszteletben tartják. Végtére is még csak megkarcolta a felszínt.

emTV.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr9412808678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása