A CBS akadémiát hoz létre a rajongói Star Trek filmkészítők számára

2017. augusztus 09. 10:30 - FCs.

A váratlan, ám biztató bejelentés szerint egy új iskola megalapítására kerülhet sor, amely kifejezetten a rajongói Star Trek filmek készítőit várja. A CBS mellett James Cawley is közreműködik, aki maga is rajongói filmproducer, neve a Star Trek: New Voyages kapcsán lehet ismerős. Az akadémia példátlan legitimitást adhat a rajongói alkotásoknak, melynek köszönhetően talán elkerülhetők lesznek a kellemetlen jogi precedensek, és a filmes próbálkozásoknak csak a lelkesedés szabhat majd határt.

star_trek_new_voyages.jpg

A Star Trek Filmakadémia székhelye a New York-i Ticonderoga-ban lesz, ahol Cawley New Voyages díszlete is található. A háttérberendezés egyébként az 1966 és 1969 közötti sorozat eredeti tervei alapján készült, a jövőben pedig hivatalos díszletlátogatások helyszíne is lehet.

Az Ars Technika szerint ez az első hivatalos, CBS által jóváhagyott rajongói filmes megmozdulás a Trek ötven évet is meghaladó történelmében.

A páratlan helyzetet az is fokozza, hogy a jóváhagyáson kívül a filmek elkészítésében is aktív segítséget nyújt majd a nagyvállalat (amit talán George Lucas-nak is meg kellett volna tennie a 2002-ben induló filmes kitüntetések szervezésekor a rajongói Star Wars filmekhez kapcsolódóan).

A CBS jól láthatóan lazított a rajongói filmkészítéssel kapcsolatos álláspontján: a 2015-ös Axanar című rajongói alkotás miatt kirobbant pereskedés után a vállalat iránymutatásokat tett közzé a rajongói filmekre vonatkozóan, melyben átfogóan részletezte, hogy mi engedhető meg egy ilyen film esetén, és mi nem. Ennek többek között az is részét képezte, hogy tizenöt percnél nem lehet hosszabb, valamint profi színészek és filmkészítők nem alkalmazhatók.

Bár sok rajongó még most sem felejtette el a korábban történt jogi incidenseket, a CBS lépése bebizonyíthatja, hogy a produkciós cégek és a rajongók igenis állhatnak ugyanazon az oldalon.

emTV.hu // SyFy Wire

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr9312730212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása