George Takei alig várja a Discovery meleg karakterét

2017. július 09. 17:40 - Dave // urszekerek.hu

Mint arról már korábban is beszámoltunk, az Anthony Rapp által alakított Stamets hadnagy lesz az első, aki LMBT karakterként állandó főszereplő lesz egy Star Trek sorozatban. Rapp, aki maga is nyíltan meleg, nagy megtiszteltetésnek veszi a szerepet, és azt, hogy a Star Trek által képviselt kulturális sokszínűség részese lehet. Míg a legtöbb rajongó, saját nemi identitásra tekintet nélkül, üdvözli a diverzitás jelenlétét az új sorozatban, az ötletnek ellenzői is vannak a fanok között, akik nem egyszer gyűlölködő hangnemben fejezik ki ellenérzéseiket a különböző fórumokban és közösségi oldalakon.

st_rainbow_ill.jpg

Erre reagált az új sorozat nő főszereplője, Sonequa Martin-Green is nemrég egy interjúban, az Entertainment Weekly június 30-án megjelenő számában, arra intve a kritikusokat, hogy minderre a Star Trek eddigi szellemiségének jegyében tekintsenek, mely eddig is élen járt a sokszínűség formáinak bevezetésében. Ezek az értékek a legalapvetőbbek a Star Trekben, és ha pont ezeket nélkülöznénk, akkor gyakorlatilag az egész Star Trek-örökséggel szakítanánk! – mondja a színésznő, aki a stábtagok beszámolói szerint rendkívüli lelkesedéssel és energiával látott neki karaktere, Michael Burnham első tiszt megformálásának.

Arról is hírt adtunk, hogy májusban rasszista rajongók a sorozatban ábrázolt túl nagy faji sokszínűség miatt háborogtak az Egyesült Államokban. George Takei, az eredeti sorozat Suluja, az amerikai MSNBC hírcsatornának adott interjújában síkra szállt a Star Trek: Discovery által képviselt faji és nemi diverzitás mellett.

Az idén nyolcvan éves Takei, aki korát meghazudtolóan, évek óta rendkívül élénk online aktivitással áll ki az LMBT jogok és általában a demokratikus, emberi jogi, és szociálisan érzékeny témák mellett, 2005 óta nyíltan meleg, férjét, Brad Altmant közel harminc éve ismeri, és 2008-ban, nem sokkal a törvényi elismerés után, elsők között kötöttek házasságot Nyugat-Hollywoodban.

2012-ben ugyanakkor Takei számára ellentmondásos volt az a terv, hogy az akkor forgatott Star Trek: Mindenen túlban (Beyond) Sulu karakterét melegként ábrázolják. Bár a készítők pont, hogy George Takei előtt szerettek volna tisztelegni a döntéssel, ő maga nem örült ennek felhőtlenül:

takei_pride.jpg

Ez nem rólam szól, hanem Gene [Roddenberry] víziójáról. Tiszteljétek őt, és a karaktert, ahogy ő azt megalkotta, és eredetileg elképzelte. Legyetek kreatívak, és legyen akkora képzelőerőtök, mint Gene-nek volt. Alkossatok egy új férfi vagy női karaktert, aki meleg, és ennek huszonharmadik  századi következményeivel kell együtt élnie – ez így izgalmas lenne. Ez méltó tiszteletadás lenne.

Később azonban megjegyezte:

Az érveimmel nem voltam elég meggyőző,így Sulu végül is meleg lett a filmben.  Az mondták, ez tisztelgés előttem – ezt a részét a dolognak persze nagyra értékeltem.

Most azonban végre magának Gene-nek is tisztelegnek azáltal, hogy egy eredeti, új karaktert alkottak, akit egy csodálatos, tehetséges színész fog eljátszani – azt hiszem, pont így kellett volna ezt akkor is [a Beyond készítésekor] csinálni.

George Takei arra is kitért a beszélgetésben, hogyan próbálta annak idején meggyőzni Roddenberry-t, hogy szerepeltessen egy meleg karaktert is az eredeti sorozatban. Ebben az időben azonban Roddenberrynek igen szűk mozgástere volt ebben, ráadásul a közönség érzékenysége is egész más volt még erre a témára – egyszerűen nem álltak még készen.

Gene valamennyi karaktert heteroszexuálisnak alkotott meg, mivelhogy abban az időben, egyszerűen nem kerülhettél képernyőre egy produkcióval, melyben meleg szereplő is van. Természetesen ott volt a Star Trekben a híres első tévés csók fehér és színes bőrű szereplő [Kirk és Uhura, azaz William Shatner és Nichelle Nichols] között, azonban már ez is hatalmas visszhangot váltott ki, ráadásul ezt az egy epizódot a déli államokban egyszerűen nem vetítették, kicenzúrázták – Louisiana, Mississippi, Alabama és Georgia államok televízióállomásai nem engedték a sugárzását. Ez volt a mélypont...

Próbáltam hatni Gene-re, hogy készítsen egy epizódot, mely LMBT témával, illetve nemi egyenlőséggel foglalkozik. Azt válaszolta: Tudatában vagyok ennek a fontosságával, és támogatom is ezt – de kötéltáncosként egyensúlyozok. Egy kicsit messzebbre lépek, mint lehet, és törlik a sorozatot...

Végezetül hozzátette:

Mindez már a múlté, és akár egyetértek, akár nem azzal a döntéssel, hogy Sulut, mint fő karaktert Gene eredeti elképzeléséhez képest megváltoztatták, Stamets hadnagy szerepeltetése [az új sorozatban] mindenképp igaz tisztelgés Gene víziója előtt. Nagy kár, hogy minderre ilyen sokáig kellet várnunk, de inkább későn, mint soha...

Ha nem akartok lemaradni a Star Trek: Discovery-vel kapcsolatos legfrissebb hírekről, érdemes lájkolnotok a sorozattal magyar nyelven foglalkozó Facebook oldalunkat!

emTV.hu // Pride Life Magazine // fotó: Takei a Seattle Pride-on 2014-ben

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urszekerek.blog.hu/api/trackback/id/tr8512650995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása